Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CASTAWAY – Over The Drowning Water CD 2006 – Amay Productions

Slovenští Castaway se na scéně pohybují teprve dva roky, přesto jejich debut, který si kapela vydala pod hlavičkou vlastního vydavatelství působí pozoruhodně zkušeně. A aby taky ne, když kapelu tvoří bývalí členové speedových Dead Poets Society doplnění některými členy bratislavské heavíkové bandy Amalthea.

Castaway hrají epický power metal inspirovaný tvorbou veličin stylu typu Evergrey, Savatage či Thrashold. Fanoušek těchto kapel si zde opravdu přijde na své, neboť žádný z příznačných atributů tvorby těchto kapel v hudbě Castaway neschází. Nechybí kvalitní zvuk, sbory, majestátné vokály, atmosférické klávesy ani novátorské kytarové kousky v jednotlivých skladbách. Ke cti Castaway nutno připočíst, že to s power metalovou pompézností zbytečně nepřehánějí a soustředí se více na promyšlenou melodickou hudbu.

Mám-li hodnotit celkový dojem, pouštím se tak trochu na tenký led, neboť tato deska je doslova plná rozporů vychylujících jazýček vah hned na tu a hned na onu stranu. Snaha, zodpovědnost a poctivost jsou neoddiskutovatelné klady desky. Jednotliví členové do dílka vložili zkušenost svých paží a hrdel a album má některé velmi impresivní pasáže, v kterých se blýsknou tu klávesy, tu sólové či akustické kytary případně étericky působící muzika, kterou dokáže vykouzlit jen šlapající souzvuk všech nástrojů. Na druhou stranu nenacházím na albu vyloženou pecku, která by vás chytla. Vinu na tom nesou poměrně dlouhé kompozice (skladba na albu trvá průměrně šest minut), které je i pro jiné kapely těžké odehrát od začátku do konce tak aby neustále působily zajímavě – Castaway toto úskalí se střídavým úspěchem překonávají snahou o maximální pestrost, a tak v rámci válů dochází k častému střídání   temp a zapojených nástrojů. Hlavní potíž se však skrývá v rytmice a vokálech. Skladbám často citelně schází pořádné podkladové riffy, které by kompozicím dodaly na metalové tvrdosti a dravosti. Mírně problematický je i sólový zpěv, který příjemně působí ve spojení s doprovodnými sbory a vokálem hostující zpěvačky, sám o sobě však při poslechu nepůsobí příliš výrazně, někde dokonce nejistě (č.4).

Závěrečné zhodnocení bude stejně nelehké a rozporuplné jako předchozí řádky. Hudba Castaway se mi totiž někde tuze zamlouvá, někde se mi líbí méně. I přes vytčená negativa jsem byl kolikrát potěšen pěknou atmosférou, kterou se s pomocí kláves a určitých neškodných popových přesahů podařilo vykouzlit, obdobně pozitivně působí sóla a melodické linky kytary. Na opačné straně mi coby metlošovi chyběly přízemnější riffové spodky a větší hudební kompaktnost celého šestičlenného spolku.

Čas: 56:30

Seznam skladeb:

  1. The Wanting Seed
  2. Sanity Embraces
  3. This Integration
  4. Wish You Could Save Me
  5. Castaway
  6. A Different Place
  7. Good-bye To All That
  8. Letters In The Sand
  9. Dividing Lines

web kapely: http://www.castaway.sk


Zveřejněno: 10. 02. 2007
Přečteno:
3613 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář