Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Nahemah – The Second Philosophy CD 2007, Lifeforce Records

Nahemah jsou španělská kapela, kombinující (jak sama vydavatelská firma uvadí v promo materiálech) vlivy Opeth, Mogwai a Dark Tranquillity. Já se s touto kapelou setkávám poprvé a ačkoli mám pár výhrad, sypu si popel na hlavu, protože se jedná o velmi kvalitní seskupení, které má na kontě dvě alba.

Z již zmíněných vzorů jsou jistě Opeth ten největší a to občas až příliš. Nálada se kterou vlastně přišli Opeth, nebo Katatonia (teď rozhodně tyto dvě kapela nijak nespojuji) se vcelku přesně promítla také do nálady „druhé filosofie“. Naštěstí je tu dost aspektů, které dělají z případné kopírky švédských vzorů vcelku osobitou kapelu. Za zmínku stojí především výborné samply, bezchybný zvuk a v neposlední řadě také pěkně zpracovaný obal, který odráží náladu, či atmosféru alba.

Slabinou alba je jeho délka. Skladby jsou sice poměrně pestré, ovšem když to sjedete celé, už to trochu nudí. Překvapilo mě, že právě zpěv, který je velmi kvalitní, ke konci nudí skoro nejvíce. Možná je to ale unáhlený soud, já to právě poslouchám, dnes již, popáté.

Když už jsem zmínil souvislost mezi Opeth a Nahemah, nemohu odejít bez přímého porovnání. Co se mi líbí je především rozdíl v tvrdších pasážích. Zatímco Opeth se dostávají do téměř death metalových poloh, Nahemah jsou stále v moderně znějícím hávu. Zde je právě jemná podobnost s Dark Tranquillity. Ovšem ve chvílích, kdy se španělé snaží o „švédsko“ dost pohoří, naštěstí jich není příliš. Zvukově Nahemah nalézají ty správné cesty, kudy ještě Opeth nešli a to je velmi příjemné.

Omlouvám se za možná příliš na Opeth položenou recenzi. Když to teď čtu, možná je až moc drsná vůči Nahemah. Toto CD všem posluchačům daného stylu (raději nebudu škatulkovat) vřele doporučuji, jedná se o velmi kvalitní materiál. Uff, dost už nálad, jdu si pustit něco veselého - Dying Fetus.

Čas: 1:00:49

Seznam skladeb:

  1. Siamese
  2. Killing My Architect
  3. Nothing
  4. Like A Butterfly In A Storm
  5. Change
  6. Labyrinthine Straight Ways
  7. Subterranean Airports
  8. Phoenix
  9. Today Sunshine Ain´t The Same
  10. The Speech

Web: www.nahemah.es 


Zveřejněno: 09. 01. 2007
Přečteno:
3421 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář