Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

DEVANIC – Mask Industries CD 2006 – vlastním nákladem (selfrelease)

Z nedalekých Rakous k nám dorazila zajímavá nahrávka mladé deathové partičky DEVANIC z Vídně. Kapela vznikla teprve před dvěma lety v květnu a do dnešní doby již stihla nahrát a vydat dvě dílka. Ovšem nepředbíhejme; o stylovém směřování kapely měli oba zakladatelé (Nikolaus - g&v, Andreas - v) jasno od začátku – mělo se jednat o melodický death metal. Pro svou myšlenku se brzy, resp. po měsíci od založení podařilo získat další zkušené muzikanty (Peter – b, Christian – g, Mike – d), takže už na sklonku r.2004 vychází první promo („Mask Installed“) určené prozatím jen do rukou médií. Kladný ohlas kapelu povzbudil k ještě větší aktivitě, takže jsme nadějné mladé Rakušany mohli letos spatřit ve společnosti Morbid Angel, resp. na Kaltenbachu (společně s Dismember, Sodom, God Dethroned, aj.) a došlo i na recyklaci starého materiálu do podoby řadového alba určeného tentokrát všem umaštěným metalovým ručičkám (květen 2006).

Zmíněný debut při poslechu jen dokládá ohromný potenciál a vyspělost kapely, které se naplno projevily právě v jejím rychlém vzestupu v tomto roce. Album má na poměry žánru úctyhodnou stopáž osmapadesáti minut a věřte nebo ne, nudit se v rámci této slabé hodinky příliš nebudete. Základ desky tvoří moderní melodic-death, který je možné připodobnit k tvorbě současných In Flames. Na desce se nezapře ani německá power metalová škola, která je zde umně skloubená s  death metalem (mimochodem, na první album je placka pozoruhodně našláplá, energická a hlavně nápaditá).

Aktuální trendy v melodic deathu, které se projevují především ve vokálech a rytmice, jsou propojeny s konzervativní polohou skupinly a la starý Running Wild. Právě kombinace deathového chrapláku a odlehčených old school pasáží plných odrazů a rychle pulzujícího tlumení je na albu slyšet velmi často. Vzhledem k tomu, že nahrávání probíhalo ve vlastním studiu (Immortal Arts S.), kde si kapela mohla se zvukem hrát dle libosti, vznikla deska zvukově povedená a jaksepatří přitvrzená, takže se při poslechu můžete labužnicky ponořit do struktury nejrůznějších vyhrávek a tu a tam si pro větší zážitek pořádně ohulit volume (v některých místech na desce to doporučuju).

Popisovat blíže jednotlivé skladby je zbytečné – lze říci, že všechny jsou pestré, technické, často velmi rychlé, plné melodií a svěží energie. Devanic do debutu coby kanonenfutr napěchoval kdeco – vybrnkávačky, riffy, sóla a krátké samplíky (s výjimkou intra) – zajímavé na tom je, že celek přesto působí přirozeně a harmonicky. Dojem vyzrálého hudebního projevu dotvářejí vokály – v rámci stylu sice ničím výrazně nevybočují, přesto si drží velmi dobrý deathový standard a Andreasův nařvaný „zpěv“ si dokážu stejně dobře představit v nějakém nadupanějším hácéčkovém nástřelu (Fear My Thoughts). Marně pátrám, ale vyložené chyby a nedostatky nenacházím…

Závěrem nezbývá než kapele pogratulovat k povedenému a sympatickému počinu, který má nezanedbatelnou šanci oslovit současnou metalovou generaci. Na své si ovšem přijdou i fanoušci starých německých heavy/thrashových klasik, neboť album je z dobré půlky orientováno právě tímto směrem (avšak v smrtícím objetí death metalu). Z mé strany se každopádně jednalo o příjemné seznámení a těším se na nějaký příští nářez.

Čas: 58:00

Seznam skladeb:

  1. The machine
  2. Mask installed
  3. Empire of light
  4. Strike back
  5. Same shot
  6. Reborn again
  7. You will see
  8. Watch out be aware
  9. Use your skill
  10. You live, you die
  11. Command me
  12. Memories of broken dreams
  13. I am
  14. Focus
  15. Ignorance
  16. Dimensions of no real return

web kapely: http://www.devanic.com 


Zveřejněno: 24. 12. 2006
Přečteno:
3493 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 12. 2006 17:54 napsal/a Autor
body
...sem si řek, že jednou už tu desítku někomu dát musím. :) Při hodnocení jsem nenašel důvod, proč tu desítku nedat - jednoduše mi to sedlo.
25. 12. 2006 11:15 napsal/a Dharm
recenze pěkná..
..ale to hodnocení se mi zdá trochu nadhodnocené...