Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

NYMPHA - Moan - demo 2005, self-release

Nuž, na začiatok by som začala tým, že vyvstáva otázka závažného charakteru, ktorá znie nejak takto: ako Nymphu, relatívne neznáme zoskupenie pochádzajúce z Popradu, predstaviť nadšeným poslucháčom? Začnem tým, že produkt, ktorý táto skupina vypustila do sveta, je nemálo zaujímavého charakteru. Snúbi sa v ňom kvalita zvuku so vskutku povšimnutiahodnými tvorčími schopnosťami hudobníkov.

Ale aby som neutiekla úvodu hneď v úvode , začnem obalom, ktorý je príjemný na pohľad a celkom určite romantický. Je na ňom akási veľmi pekná mutácia morskej víly a anjela, font zvolený celkom vhodne, ba ani umiestnenie názvu skupiny a alba nijak neruší estetický dojem. Na vnútornej strane obalu je fotka vtedy ešte troch švárnych mládencov Mareka, Kristiána a Jána, ktorí neskôr pribrali medzi seba ženský element v prevedení klávesovej divy Terezy.

Charakterizovanie štýlu tejto skupiny nie je veľmi zložité, čím sa im samozrejme nesnažím uprieť originalitu, v rámci tuzemskej scény vcelku nevídanú. Áno, je tu viac kvalitných skupín, alebo teda nejaké by sa hádam aj našli. :) Každopádne, Nympha je relatívne mladá, sedemročná slovenská krv, ktorá dúfajme sa udrží na scéne a odolá zubu času. Ale aby som už toľko nechodila okolo horúcej kaše, album Moan je kombináciou doom, death a black metalu a to nielen po stránke nástrojov, ale takisto po stránke vokálnej.   Zdá sa, že členovia Nymphy majú zaľúbenia v rôznych pokľudných vybrnkávačkách, ktoré jemnosťou doplňajú inak tvrdšiu atmosféru. Takisto sú badateľné časté zmeny tempa, čiže na headbang pri prvom počutí pomerne náročná skupina. Hutnejšie metalové riffy sú pretínané takmer bravúrne zahratými sólami, veru radosť počúvať. Čistý spev (ktorý je vskutku hodný poklony, nepoznať nijakú faloš), deathovejší i jemne havraní vokál sa prestriedávajú vo veľmi vhodnom poradí. Nuž a musím ešte podotknúť, že žiadny z nástrojov nie je ozvučený na úkor iných. Obzvlášť pochvala patrí bubeníkovi, ktorý na tomto kúsku odvádza naozaj slušnú prácičku.

Celkový dojem z dema "Moan" je teda veľmi pozitívny a dúfam, že nasledujúce nahrávky budú naďalej len predčiť a doťahovať sa k hudobnej optimálnosti (na ktorej je nakoniec treba pracovať neustále, čiže nech je to pre túto skupinu výzvou do boja). Nie je to nijaký ultra brutal (prevláda melodika a pomalšie až stredné tempá), čiže toto album je vhodné najmä (aj) pre romantické duše. (A na záver sa chcem ešte chalanom ospravedlniť za nemalé omeškanie  )

Čas: 50:31

Zoznam skladieb:

  1. Serenade For The Slattern
  2. Redemption
  3. Nocturnal Entities
  4. Let Me Die  
  5. Murders Tragedy  
  6. Halls Of The Blind  
  7. Coma

www.nympha.sk

 


Zveřejněno: 15. 11. 2006
Přečteno:
3493 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 11. 2006 11:55 napsal/a Kristián a Paďo
Nympha
Určite aj my odporučujeme sadnúť si s nami do krčmy. Zbožňujeme si vypiť. Veľmi nám chutí a bude chutiť aj Vám. Ozvite sa najmä ženské pokolenie, ak budete mať záujem o zábavu akéhokoľvek žánru, radi vyhovieme. Myslíme aj tým kapely pri spoluúčasti na koncertoch. Muzike zdar a nazdravie.
26. 11. 2006 13:23 napsal/a tomaaaaaaas
NYMPHA
odporucam si s touto partiou ludi sadnut niekde k pivu ci k niecomu tvrdsiemu a o perfektny vecer je postarane:) vsak Kristus?!:))))