Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

YATTAI - Demo CD-R demo 2005 - DEAD CIRKUS Records

Podzimní únava sedá už i na mě, a tak kvůli chybějící energii sjíždím poslední dobou čím dál častěji nejrůznější nátěry. Při takové šokové terapii se mi do ruk dostalo demo asijsky znějící grindoviny „YATTAI“. Takový dojem podporuje také černobílý obal s Japončíky při páchání sepuky.
 
Kdepak, pro dnešek zůstaneme v Evropě – Yattai patří mezi francouzské grindové mládí a i když se jedná o první demo v historii kapely, je i na celkem skromné zvukové ploše (12 minut) poznat určitá ošlehanost spolku, který se od svého vzniku (cca prosinec 2004) už stihl zúčastnit splítka se spřízněnými Gastrick Burst i kompilaček („Spreading The Sickness“ od The Mutilated Records).
 
Grindová pětice v čele s oběma „zpívajícími“ kytaristy – Dan & Will se podle dostupných údajů dala dokupy s cílem dělat nějaký ten grind a opravdu – on z toho nějaký ten grind nakonec i vylezl. Nekomplikovaný přístup je koneckonců znát i z přiložených hlášek těchhle maníků, z kterých se rámcově dovídáme o rekordně krátké nahrávací době zvíci několika loňských víkendů a o svérázném smyslu pro humor v děkovačce. Důležitější je, že materiál tvořící obsah tohoto dema si vzal pod svá křídla francouzský Dead Cirkus Records, čímž se taky završila první vcelku úspěšná etapa existence kapely.
 
Zvuk není napoprvé úplně nejlepší, přesto je poznat, že to Francouzům šlape. Hudebně jde o klasický a ničím nepřekvapující grind s krátkou stopáží válů a střídáním dvojice vokálů – murmuru a skřeku. Většinu skladeb tvoří divoké grindové řežby, které jsou ale napoprvé velice propracovány a kytarové riffy se nijak neslévají a netvoří žádný druhořadý grindový chlívek. Nejpozději od č.3 mají skladby jasnou strukturu s dobře umístěnými sypačkami a šťavnatými kytarami. Nápaditost a smysl pro dobrou písničku jsou právě těmi vlastnostmi, které bych na téhle grindovině nejvíc vyzdvihl. Naopak vokály trochu nudí – murmur je hodně zatažený a ani hlasově se kapela od průměru nijak neodlišuje (i když jinak hlasivky vokalistů Yattai dostávají sakra zabrat). Po různých nátěrech plných kratičkých meziher přichází pomalejší věc na závěr – zásek Beaurrgh si sice většinu času plave v odpočinkových figurách a efektních flažoletech, přesto si na své přijdou i milovníci řádné kotlíkové pařby.
 
Uff, tak napoprvé docela ucházející dílko! Podobně jako u jiných začínajících kapel, i tady se muzikanti zatím drží dřevní klasiky, které ostudu nedělají. Přesto by to chtělo do budoucna ještě pořádně vylepšit – minimálně nevýrazné zpěvy a zvuk.
 
 
Čas: 12:29
 
 
Seznam skladeb:
 
1.       Just The Two Of Us
2.       Give Me Five
3.       Cow Boy
4.       T’es Viré
5.       Hachis
6.       Hit Single
7.       Beuarrgh!
 
 
 
 

Zveřejněno: 27. 10. 2006
Přečteno:
3239 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář