Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

NOVEL FEELING - Tears CD 2006 - vlastním nákladem

Tuzemská parta NOVEL FEELING se nám představuje svým debutem. Po roce existence seskupení by člověk čekal nějaké to demo, jenže Novel Feeling patří k těm agilnějším, a tak na počátku roku přišel velký skok a v nahrávacím studiu George Lukase vznikl rovnou plnohodnotný debut začínající kapely, která, soudě dle hudby linoucí se z kotouče, obohatí zejména řady našich doomových a gothic metalových skupin.

No jo, jenže stylové „zaškatulkování“ Novel… není zase tak jednoduché. Vzhledem k silnému užití operních vokálů a tu a tam i heavy a v náznaku i death metalových prvků se jedná o „něco mezi“ a ze své pozice bych si dovolil hudbu kapely charakterizovat jako operní gothic metal, což není v našich podmínkách zase tak častá záležitost.

Ale dost planého teoretizování – Novel Feeling připravili svůj materiál po mnoha stránkách profesionálně. Studiový zvuk je v průběhu desky velmi dobrý, CD obsahuje bonusy v podobě hudebně trochu jinak pojaté skladby „Tears“ a krátkého videa ze studia, kde se celá šestičlenná mladá kapela představuje přímo v akci. Nechybí ani dokument s anglickými texty a jejich českými výklady, kde se můžeme blíže seznámit s ideovými základy hudby. Pisatelkou textů je zpěvačka Pavlína, která spolu s Janou (klávesy) a Luckou (flétna) tvoří ženskou část kapely. Druhou polovinou Novel… je mužské trio René (kytary), George (basa) a Lukáš (bicí).

Celý debut je možné rozdělit na dvě části – hudbu a samotný zpěv. Kapela maká a hlavně instrumentálně se jí napoprvé povedl zajímavý materiál. Kratičkými a exotickými intry znějící muzika si drží švih, spád a dynamiku. Jednotlivé skladby staví na jasné struktuře kytar a zpěvu, přesto se mezi „standardními“ riffy objevují osvěžující a technicky invenční záležitosti, kterým nechybí ani krátké sólíčko, zasekávačky v mezihrách, vyhrávky či dobrý smysl pro dramatično celkových kompozic. Obstojně znějí též bicí, které mi ale v některých místech přijdou poněkud monotónní. Kytarovým skladbám pak na vůni dodávají flétna i klávesy, které vytvoří tu středověkou atmosféru, tu se díky nim přesuneme do arabského nevěstince. Výhrady bych měl jen k závěrečnému bonusu s klavírem, který je na řadového metalistu poněkud popový.

Horší je to se zpěvem. Pavla zpívá často, zpívá vysoko a zpívá anglicky. Což by nebylo na závadu, kdyby to znělo opravdu přesvědčivě. Nevím, možná to byl záměr, ale právě lead vokály mi znějí často vyloženě nedotaženě, což jen podporuje použití angličtiny s výrazným českým akcentem.

Po vokální stránce tak nejlíp vycházejí podkladové sbory, které se blýsknou především v „Cantate Domino“. Skladba se hlavně díky nim nese v jakémsi jímavě středověce/barokním duchu. Jestli znáte prastarou a dodnes působivou Loutnu českou od Adama Michny, rázem budete doma.

Co na závěr – celek, i když prozatím nijak zvlášť nevybočuje z kolejí, které už před lety vyšlapali jiní, zní v tuzemském kontextu velice nadějně. Pokud na sobě kapela po instrumentální a zejména vokální stránce více zapracuje, těším se na příští shledání!

Čas: 29:34

Seznam skladeb:

  1. Girl For Harem
  2. Drinky Dreaming Of Fallen Woman
  3. Tears
  4. Interview With An Angel
  5. Cantate Domino
  6. For Liars
  7. Bonus

web kapely: http://www.freemusic.cz/novel-feeling


Zveřejněno: 23. 10. 2006
Přečteno:
3421 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 10. 2006 21:41 napsal/a Novel Feeling
CD
Zdravím, cd jsme dali do obchodu Redblack v Brně, takže tam a nebo přes náš email, který je na stránkách freemusic.cz. Díky za zájem.
24. 10. 2006 12:11 napsal/a Autor
CD
Vlastní web nemají, mají na sebe jen odkaz na freemusic.cz - je tam taky mail primo na kapelu. CD sezenes nejspis primo od nich.
24. 10. 2006 07:59 napsal/a Johan
Dotaz
Kde se to dá sehnat? Oni nemají web stránky? Našel jsem jen dvě mp3 na Freemusic. Je to lis nebo výpal?