Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

FLOOD – Closer Than Ever CD 2006, Redblack

Kdeže jsou časy, kdy bratři Lagové drhli thrash metal a parta Terminator patřila mezi nejlepší kapely druhé vlny domácích extrémně metalových part. První dva demáče dodnes považuji za podařená dílka, debutové album bylo už trochu někde jinde, ale i to se mi líbilo. Pak jsem Terminator ztratil z dohledu a vznik Flood jen zaregistroval. Jejich debut Drivera získal v Břitvě ocenění debut roku 2004 a celkově se umístil na solidním 9. místě.

Novinkové album Closer Than Ever přináší 9 nových skladeb, stylově definovaných jako stoner hard rock. Hard rock v Čechách momentálně nepatří k vyhledávaným stylům, většinou se hraje na zábavách a kvalita je všelijaká. Flood jsou ale onou pověstnou výjimkou. K zábavovému bigbítu mají sakra daleko a v rámci našeho undergroundu mi přijdou jako naprosto unikátní a svébytná kapela. Bratři Lagové, Tomy Rakvica a Boban nahráli silné album, které nejspíše potěší milovníky silných motorů - hudba je to jako stvořená pro řidiče kamiónů nebo motorkáře. Prostě muzika pro silný chlapy. Většina skladeb odsejpá ve svižnějším tempu, s drsným zpěvem (ten mi chvílemi připomíná Glenna Danziga), dynamickými bicími, ostře rifující kytarou a zespodu tvrdící basou. Ale najdou se i trošku odlehčenější kousky, třeba pátá A Bitter Taste s učesanějším zpěvem, minimalistickými bicími a vybrnkávající kytarou nebo závěrečná Closer Than Ever, která ale v polovině značně zrychlí. S každým dalším pozorným poslechem lze objevit další a další detaily, které při prvním poslechu člověk nevnímá, hlavně se to týká kytary, která chvílemi kouzlí nečekané. Mezi nejsilnější songy patří hned úvodní Jesus Crown. Rozjezd sice chvilku trvá, ale po první minutě začíná pekelná jízda (v rámci stylu, žádnej metal!) s kvílející kytarou a dusotem bicích. Zajímavá je také dvojka s rytmickými změnami, zato v trojce mi nějak nesedí zkreslený vokál. Celkově je kolekce hodně silná a pro příznivce zahraničních veličin stylu zvaného stoner rock jsou Flood u nás asi jedinou možnou a určitě správnou volbou.

Texty jsou samozřejmě komplet v angličtině, a jak jsem příznivcem česky zpívajících kapel, tak tohle si v češtině opravdu představit nedovedu, tady ta angličtina sedí dokonale. Jak už je u Redblacku zvykem, album má velice pěkný booklet a nahrávka skvělý zvuk (dle informací z labelu se část materiálu nahrávala naživo). Nevím, jestli mají kapely z červenočerné stáje povinnost nahrávat v Šopě, ale na tom nezáleží. Ze Šopy leze standardně výtečný zvuk, ať už jsou to Flood, SSOGE nebo třeba Sad Harmony.

Seznam skladeb:

  1. Jesus Crown
  2. All In Vain
  3. Jailed
  4. Nothing Up Me Sleeve
  5. A Bitter Taste
  6. Burn In Me
  7. Lack Of Reasons
  8. On My Own
  9. Closer Than Ever

Čas: 34:18

www.floodmen.com


Zveřejněno: 11. 10. 2006
Přečteno:
3571 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 11. 2006 21:36 napsal/a scoty
Nejmladší z bratrů Lagovích:)
JOJO,je to bomba!Jenže CZ není zviklá na takovou vlnu,skoro všichni jsou skažení!Komercí a vším možným!Ale FLOOD bude vždy 4ever!