Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

VOICE OF CARNYX TOUR: EUTHANASIA, CRUEL, BELTAINE, RETURN TO INNOCENCE, MORTIFILIA

Reklama na turné s nahoře uvedeným názvem mě pronásledovala na každém kliknutí myší po cestách netových. Docela mě mrzelo, že termín nejbližší zastávky od mého bydliště mi vůbec nevyhovuje. Ale nakonec jsem šalamounsky udělal nezbytné kroky a cesta byla volná. Z původně tříčlené expedice odpadl simulant, který si nasadil zvýšenou teplotu, takže jsme nakonec vyrazili jen ve dvojici. V Horažďovicích jsme chtěli udělat dobrý skutek, ale dvě stopující dívčiny s námi na metál nechtěly, měly namířeno do Klatov a bylo po legraci. Kolinec jsme našli na první pokus, horší to bylo s hledáním kulturáku, protože ač jsme kolem něj projeli 2x, našli jsme ho až napotřetí. Před osmou vcházíme do poloprázdného sálu, který je na podobné akce fakt nóbl. Naštěstí se lidi začínají scházet, ale začíná se s klasickým zpožděním, takže při prvních tónech ?dobrovolné smrti" máme na stole druhé pivko.

EUTHANASIA nastupuje ve slušivých dresech (trika vlastní grupy) a roztáčí kolotoč melodií. Kytaristy doplňuje pařící klávesák, zpívající basák mění polohy hlasu od skoročistého po skorohrubý. Abych pravdu řekl, tak zpěv mi chvílemi neseděl ? škoda, protože hudba byla přesně podle mého gusta ? melodický a svižný doom metal. Dvakrát se z auditoria vydal na pódium jakýsi týpek a vypomohl se zpěvem, a to slušným hlubokým a čistým. Euthanasia střídá češtinu s angličtinou a ta první u mě samozřejmě vítězí na celé čáře. Což takhle zpívat česky a čistě pořád?

Následuje pohrobek dvou českobrodských kapel Guernica a Cruel Barbarian ? CRUEL. Desku CB Víno z temných hroznů jsem si zamiloval na první poslech, takže jsem byl pořádně natěšenej. Na koncertě samozřejmě chyběli hosté z alba (třeba známá Lída Finková ? o té jsem po vyslechnutí zmíněného cédesa změnil názor o 180°, houslista, klarinetista,?), ale muzika tím neutrpěla. Byla to trošku tvrdší jízda než na studiové nahrávce, ale samozřejmě nechyběly skvělé melodie, výborný zpěv Marka Neckáře, bravurní bicí a perfektní české texty. Polovinu setu tvořily skladby Guernice, které jsem neznal, takže mi přišly trochu méně nápadité. Zpěv v nich obstarával druhý kytarista Pavel Bauer a také na solidní úrovni.

Vrchol ale přišel s třetí kapelou ? BELTAINE.  Co teď tahle parta předvádí (ať na CD Bohemian Winter nebo naživo) je prostě pecka jako hrom. Nadchli mě už na Open Hell Festu (a nejen mě), tentokrát hráli snad ještě lépe. Vašek Kudlič nechal klávesy doma a věnoval se pouze vokálním partům a to na mimořádné úrovni ? snad to nebude znít kacířsky, ale podle mě to natře naživo i takovému Big Bossovi. Opět se budu opakovat, ale čistý zpěv ímrvére by se mi zamlouval možná víc (ale už slyším ?true" metalisty, jaká že to je komerce). Zvuk byl nádherně čitelný a sálem se rozlévaly skvělé podmanivé melodie navozující prastaré časy.

RETURN TO INNOCENCE nedávno zredukovali sestavu z okteta na kvartet, ale protože jsem je viděl poprvé, nemůžu posoudit, je-li to k lepšímu. Slyšel jsem sice CD In The Deep, ale to mě moc nechytlo a rozpačitý jsem také z live provedení. Začátek první skladby vypadal slibně ? melodický blackový náklep, ale najednou změna úplně někam jinam a tak pořád dokola ? chvíli black, chvíli doom, chvíli death a chvíli snad středověký motiv. Jednotlivé pasáže jsou vlastně celkem OK, ale dohromady to zní tak trochu násilně. Zpěvák mění polohy zpěvu, ale nejlepší je rozhodně ?slušný hluboký  a čistý" ? ano, kdo četl doteď pozorně, tak uvozovky napověděli, že zpěv (+ kytaru) u RTI obstarává onen týpek z auditoria který pomohl Euthanasii. Ale nakonec si u mě kluci šplhli skvělým coverem Alma Mater od portugalských vlků a tak jsem i zatřepal palicí.

Závěr patřil skorodomácí MORTIFILII. Tahle před třemi lety nevýrazná kapela je opravdu pracovitá a dá se říct, že už si našla svůj xicht. Nikam se zběsile nežene, ale s náladou skladeb si zručně pohrává a jejich death je vcelku dobře poslouchatelný. Škoda zmršeného zvuku první skladby, jinak vlastně není co vytknout. Kluci jsou sehraní ze spousty koncertů (málokterá kapela je tak aktivní jako právě Mortifilia) a ohlas publika tomu odpovídal.

Krátce po odbití 1:00 je end a opouštíme s Davidem sál s dobrým pocitem, že jsme těch padesát kiláků nejeli zbytečně. Vydařenou akci kazí zasraná mlha, po které nebylo večer ani památky, takže cesta zpátky trvá přes hodinu a zaplať ? přírodo, že jsme dorazili domů ve zdraví.


Zveřejněno: 07. 12. 2003
Přečteno:
3403 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář