Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Chtěl bych vám představit Německou kapelu VIU DRAKH, která mě okouzlila na NUCLEAR STORMu svým thrashovým nášupem. Kapela se drží starých kořenů a v tom se opět rozproudila má snad už utuchající krev!

Původně jsem chtěl zpovídat Fishe, ale nakonec se rozhovoru ujal kytarista Björn. Takže jdeme na to!

Jelikož jsem s váma poprvé v kontaktu, chtěl bych vás poprosit, aby jste se představili.

Cau Deathere! Tady je Björn z VIU DRAKH. Abych to shrnul: VIU DRAKH je čtyřčlenná kapela z východního Německa, která miluje směs metalu a crust punku. Hrajeme spolu od roku 1996, stále ve stejné sestavě. Odehráli jsme více než 300 vystoupení po celé Evropě a chceme vydržet ještě dalších 10 let.

Byly před VIU DRAKH nějaké jiné kapely, projekty jaké?

Před VIU DRAKH byla kapela zvaná TINPANALLEY. Tato kapela vydala dvě alba a pak se rozpadla. VIU DRAKH  je úplně nová kapela a nemá nic do činění se starým T.P.A. 

Poprvé jsem vás slyšel na NUCLEAR STROMu a zcela jste mě svým nejen hudbou, ale přístupem očarovali. Zeptám se tedy ze všeho nejdříve, co si myslíte o N. STORMu, jak jste byli spokojeni s organizací, s kapelama, když vynechám, problém s kytarou tak jak jste byli spokojeni s vlastním výkonem?

Hehe. Pamatuju si ten kytarový problém. Nemám náhradní kytaru a bylo to za ty roky poprvé, co mi praskla struna. Tak jsem musel použít jednu z těch hrozných kytar B.C. Rich od Fishe. Naneštěstí se na ni nehodil můj popruh, takže to chvilku trvalo. Ale nechme to. Všechno ohledně festivalu i našeho show, hodně jsme si tam užili.

Jelikož jste mě zaujali, tak jsem se na vás ptal a prý jste tady hráli už s VADER? Bylo něco i jindy a jak jste byli spokojeni?

Jo. Měli jsme tu skvělou příležitost jet na turné s VADER a KRABATHORem před několika lety a všechno pracovalo v pohodě. Minulý rok jsme byli na skutečně skvělém evropském turné s CANNIBAL CORPSE ? všechno zase v klidu a perfektní. Myslím, že po tolika letech ve VIU DRAKH a stovkách odehraných vystoupení jsme pořád ještě docela nenároční kluci. Vystoupení ? pivko ? nějaké jídlo a jsme spokojení.

Slyšel jsem o vás, že v Německu máte statut kultovní kapely, která je věrná svému stylu a přístupem k fanouškům apod. co je na tom pravdy?

Hmm. Nevím. Pokud vím, v současné době nejsme v žádných žebříčcích. He he. Ano, máme spoustu skalních fandů, kteří jezdí na skoro všechny naše koncerty. Na druhou stranu je hodně lidí, kteří náš Metal - Punkový přístup nesnesou. Nevím, jestli jsme kultovní kapela. Možná by měl někdo z nás umřít nějakým teatrálním způsobem. To by určitě hodně pomohlo...

Taky jsem slyšel, že Fishův image se mění ze dne na den, ha ha? jednou pankač, na fotce v bookletu máš kartáč pod nosem a teď zas jinak? co tě k tomu vede, ha ha? ber to prosím z legrace.

He he. Knír se mi moc líbil. To z Fishe udělalo něco jako pornohvězdu. He he. Ale abych byl upřímný, Fish měl nějaké potíže s pokožkou na obličeji, proto se musí holit každý den, aby nedostal kožní nemoc. Ale všechno ostatní je stejné. Možná bychom měli propříště uvažovat o mrtvolné barvě?

Při vašem živém setu, mě nabylo myšlenek, že jste ohromně sehraní, vyhraní. Co vás láká na thrash / death metalu, že ho tak famózně umíte podat, navíc tak, že to lidi chytne!? Co vás kdysi ovlivnilo, máte nějaké vzory?

Myslím, že heavy metal je čistý a surový kus hudby ? takto se ho snažíme hrát. A: heavy metal je zábava! Když lidé platí peníze za koncert, chtějí si užít. Tohle chceme publiku odvádět. To je naše filosofie. Vlivy. Hmm. Řekl bych, že máme tady bychom mohli jmenovat všechny death/trashové kapely. Mimo to máme rádi britsko/švédský crust jako doom, WARCOLLAPSE, DISFEAR, DRILLER KILLER atd.

Já si ve vašem stánku zakoupil album ?Death Riff Society?, které bylo nahrané v roce 2001. Nabízeli jste tam ještě jedno album, ale už si název nepamatuji. Koupil jsem jen to, které Björn, určil za nejlepší, ha ha ha? jak je to tedy s vaší diskografií, pověz co máte všechno za sebou, jak ty alba znějí, aby lidé případně věděli jak se mají zachovat při vhodném výběru.

Hmm. Šéf našeho labelu zrovna stojí vedle mě a má bouchačku u mojí hlavy ? tak bych měl dávat bacha, co říkám... Album ?Back To The Chaos? vyšlo v roce 1998. Bylo to spíš demo, které nás přivedlo k MOONSTORM RECORDS. To už ale není k dostání. Druhé album VIU DRAKH se jmenovalo ?Take No Prisoners, Grind Them All And Leave This Hell? (2000). Spousta našich fandů říká, že tohle je pravé album VIU DRAKH, kvůli tomu mixu metalu a punku. Třetí album ?Death Riff Society? vyšlo z Berno -Studios v Malmö ve Švédsku a mělo ze všech děl VIU DRAKH nejlepší zvuk. Ještě je k dostání split EP VIU DRAKH / DRILLER KILLER, které je velice zábavné.

Momentálně chystáte teď co, přece jenom album ?Death Riff?? už nějaký ten čas venku zřejmě, máte pevnou sestavu, co má teď v plánu VIU DRAKH?

Přímo v této chvíli jsme skončili s první přeprodukcí dalšího alba. Pokud všechno půjde v pohodě, nahrajeme ho na konci roku. Bude to ?Best Of? z těch předchozích dvou albumů: metal / crustový mix s opravdu skvělým zvukem! Stabilní sestava je potřebná pro naši práci. Jsme hudebníci a přátelé po dlouhou řadu let. Naneštěstí náš baskytarista Joo musel před několika měsíci odejít kvůli určitým potížím v osobním životě. Ale zase se k nám brzy vrátí a jsme za to velice rádi.

Album ?Death Riff?? vám vydala MOONSTORM RECORDS, všechno v pořádku? Jste spokojení s jejich prací, nebo budou nějaké změny?

S MOONSTORM je všechno v pohodě. Tenhle label se hlavně zajímá o Gothic kapely. Jsme jediná metalová kapela a můžeme dělat, co chceme. A nevypadá to, že by po nás házel okem WARNER MUSIC. Takže. Všechno při starém.

Na albu ?Death Riff?? se můžeme setkat se zabijáckým thrashem, pravda? ale řekni mi něco o poslední skladbě ?Ace Of Spades?, jak vznikla, hosté, proč zrovna Motorheadovská skladba?

Tohle byla jedna z prvních písní na našich živých koncertech. Už ji hrajeme hodně dlouho a pak konečně hodně lidí začalo chtít, ať naši verzi nahrajeme na CD. Náš label musel požádat o práva pana Kilmistera osobně. On řekl: ?O, ne, už žádné ?Ace Of Spades?. Proč tyhle kapely vždycky chtějí hrát ?Ace Of Spades?? Ale co. Jděte do toho.? He he. Byli jsme ubytovaní v některých bytech kluků z DRILLER KILLER. Požádali jsme Cliffa (zpěvák D.K.), aby nám pomohl s ?Ace Of Spades?. Johan z DERANGED je jedním z asistentů ve studiu ? tak hrál sólotracky. Kromě VIU DRAKH jsme měli projekt zvaný ?Ironfist?, kde hrajeme jen písně MOTÖRHEAD. Jsou ve třech lidech s Fishem u basy. Basák Joo je náš Roadie. He he.

Jsi spokojený s dosavadním životem, měnil by si  něco?

Ano. Ne.

Jak si spokojeny s vývojem hudby, speciálně thrash metalu? Já si myslím, že se thrash v různých podobách vrací a i nových kapel, jdou cítit staré dobré thrash kořeny, co si o tom myslíš?

Vážně se nezajímáme o tuhle thrash ?death ?black ?grind ?doom ?numetal -cokoliv diskuzi. Zajímají nás všechny styly hlasité hudby. A vždycky je co objevovat. Já mám JUDAS PRIESTovský flashback. Fish skáče mezi CANNIBAL CORPSE, LED ZEPPELIN a Rorym Gallagherem. Takže. Vidíš...

Co všechno si lidé mohou na vaší adrese objednat, sehnat? Máš ještě něco na srdci, sděl to?!

Chceme poslat veliké DÍKY Pedrovi a našemu příteli a řidiči Pumlicovi! Jste skvělí! Pokud se někdo o VIU DRAKH zajímá, mrkněte na www.viudrakh.de. Všechna naše práce je k dostání na tomto webu. Díky za interview a všechno nejlepší tvému časopisu! VIU DRAKH Management & Booking, Liz Pawlak, Schillerstrasse 57, 06114 Halle /Saale, GERMANY, lizmail@t-online.de


Zveřejněno: 18. 11. 2003
Přečteno:
3583 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář