Nejbližší koncerty
INSANIA

FLESHLESS - To Kill For Skin CD 2005, Obscene productions

Hodně kapel se mění a vyvíjí netušenými směry a ani Fleshless nejsou výjimkou. Nechci tím říci, že by snad Fleshless na stará kolena nějak moc změkli, ale kde jsou šílené doby Abhorrence Of Cadaveric, kdy automat doslova ?frčel? na nejvyšší rychlost a do toho duněly kytary...

Fleshless mají již od alba Nice To Eat You živého bubeníka Výtise, který se rozhodně za bicími umí ohánět. Nice To Eat You je album, které jsem měl vždy, hlavně kvůli titulní písni, moc rád, ovšem zvukově mi přišlo nedotažené. Následující Sensual Death Immitation mi zase přišlo takové divné, o to víc mě nyní překvapilo nové Kill For Skin. Hned první věc, kterou jsem kvitoval s povděkem je návrat ke klasickým gorovým tématům na přebalu, které kromě minulého alba zdobily všechny předchozí zářezy. Další věc, kterou musím podotknout, než se dostanu k samotným skladbám, je naprosto perfektní zvuk, krásně čitelný a vyvážený, včetně zvuku bicích, u kterého je opravdu razantní skok kupředu.

Album začíná ?Intrem?, které není nijak klišovité, proto neurazí, ovšem dřív než se více rozkoukáte o co jde, už jste ve druhé písni, nazvané ?Contract of Blood.? Nedivím se, že ji pánové zařadili na začátek, je skutečně velice povedená. Hlavně při melodickém, skoro až black metalovém refrénu (který mi nemálo navozuje asociaci na song For All Our Sins od Kataklysm), nestačím koukat, kde se to ve Fleshless bere. Ovšem nerad bych tady vzbuzoval představu, že se Fleshless nějak extrémně změnili. Je tu sice slyšet určitý posun, ovšem klasický Flehlessovský feeling tu stále je, stejně jako death/grindové riffování. Další skvělá věc je zařazení melodických a poměrně složitých sól, které též velice potěší.

Po ?Contract Of Blood? následuje krapet brutálnější ?Sanguinica?, která Vám dá vzpomenout na starší tvorbu, trošku říznutou americkým brutal/deathem. ?Ordo Verminosum? je klasický death metalový štych, za který by se nemusela stydět žádná z mnohem známějších světových smeček.

Následující ?The Final Cut? je potom monumentální, depresivní a hodně emoční song, alespoň tedy ze začátku. Potom se to zvrhne v klasické peklo, kterému ale nechybí klidné a důmyslné melodické vsuvky. Pravým opakem je potom další  ?Lifedrain?, což je klasický Fleshlessácký death/grindový drtič, bez nějakých obezliček.

?Grudge Gear? mi hrozně připomíná úvodním motivem severské legendy The Crown, což je, řekl bych, plus. Album je pestřejší a písně ač poměrně dost tvrdé mi nesplývají.Ovšem tohle je teda super pecka ?Amor In The Shards?, někdo to asi nazve kopírováním slavnějších vzorů, mě to spíše připadá jako výběr toho lepšího a následná inspirace s vlastní invencí. Tohle je fakt super, to bych mohl poslouchat stále dokola, Fleshless mě udivují stále více. Za některé rify by se nemuseli stydět ani melodici Arch Enemy.

A jsme u konce, závěrečná Kill For Skin opět trochu zhutní atmosféru po americku (Dying Fetus apod.), aby se pak rozjela do takového toho death/grind/power metalu, ze kterého zase vyjde totální grindová drtička, s vkusným výkřikem nakonec ? ?To Kiiilll Fooor Skin?. Outro pak jen dokreslí závěrečnou atmosféru.

Co říci na závěr, Fleshless drtí, sekají, řežou, vypichují jako dřív, jen hudebně se stále víc posouvají ke klasickému death metalu, kde je čím dál víc melodických vsuvek, kytarových sól a muzika je nápaditější. Zvuk je nejlepší co jsem od nich kdy slyšel a nebojím se říci, že toto je nejvyrovnanější album Fleshless vůbec. Ať mám jejich starší tvorbu jakkoli v oblibě, toto je nejlepší co jsem od nich kdy slyšel. Možná hodnotím tolik kladně, protože se posunuli do hudební úrovně kterou mám rád, možná že kdyby s tímto albem přišla jiná kapela, která se v tom již pohybuje déle, hodnotil bych hůře, ovšem mě tohle album prostě nadchlo.

Čas: 33:39

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Contract Of Blood
  3. Sanguinica
  4. Ordo Verminosum
  5. The Final Cut
  6. Lifedrain
  7. In Vitro/Dead End
  8. The Grudge Gear
  9. Amor In The Shards
  10. To Kill For Skin
  11. Outro

web: www.fleshless.webpark.cz


Zveřejněno: 10. 01. 2006
Přečteno:
3474 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 01. 2006 14:58 napsal/a Dharm
to Chorobka
mě se fakt moc nelíbí, tak jsem to napsal, můžeš souhlasit i nesouhlasit, ale tim to taky končí... jsem ale rád, že jinak máš stejnej názor...:)
12. 01. 2006 09:32 napsal/a manafob
divnej?
jj všechno je v pohodě, ale ten vrchní! Ten je nějakej divnej:-)
11. 01. 2006 08:48 napsal/a Chorobka
Divné Sensual Death Immitation ?
S recenzí nezbývá než souhlasit, opravdu povedená věc! Jenom mě překvapilo proč by mělo být předchozí Sensual Death Immitation divné? Podle mě není zas tak nepodobné novince a navíc to byla pro mě jasná domácí deska roku 2003!