Nejbližší koncerty
  • 03. 08. 202427. ročník festivalu extrémní hudby v posázavských Krhani...
  • 09. 08. 2024Druhá zastávka nukleární fúze proběhne v Kestřanech na fo...
  • 20. 08. 2024Ruská pagan metalová kapela Arkona se vrací do Ostravy s ...
  • 22. 08. 2024More Noise For Life Vol. 16 BASTARD ROYALTY - Crust co...
  • 23. 08. 202423.-24. 8. 2024, fotbalové hřiště Lužná u Rakovníka SQUA...
  • 24. 08. 2024TOUTATIS FEST První ročník jednodenního plzeňského fest...
  • 30. 08. 2024Warm-up festivalu METAL!!! v čele s ILL NIÑO je zde! Tato...
  • 31. 08. 2024CARPATHIAN FOREST True Norwegian Misanthropic Black meta...
LLYR

24. 5. 2024, Praha - Futurum

V pátek, 24. května jsme měli možnost, díky Khaaoscope Musick, zažít trochu černoty na akci Here Comes The Moon. Do pražského Futura byli pozváni tři zástupci protilehlých subžánrů black metalu. Surovou variantu ze staré školy představoval projekt SANGUINE RELIC z Ameriky a portugalská sebranka BLACK CILICE. Není to ani příliš překvapení, že tyto dva projekty jedou spolu šňůru, letos jim vyšlo společné splitko „Esoteric Stygianism.“ O kapelách není moc informací, v duchu old schoolu a undergroundu se snaží držet pod pokličkou všechny informace včetně identity členů a nechávají za sebe mluvit spíše tvorbu. Pokud si někdo poslechne nahrávky, ať je připraven na zvuk kytar připomínajících více motorovou pilu a mixér. Tento typ black metalu jsem přestal vyhledávat už nějaké roky nazpět a maličko jsem bál, jaký zvuk bude naživo. Obavy se nepotvrdily a překvapivě byly sestavy nazvučeny tak, že obě kapely obsahovaly příjemný, plný zvuk a byla radost kapely sledovat v klidu, zpovzdálí. Za mne byli vrchol koncertu poslední hrající BLACK CILICE díky svým chytlavým melodiím a zvuku. První hráli SANGUINE RELIC (nástroje obstaral druhý cizojazyčný spolek) a byť se nejednalo o žádné zklamání, byla cítit jednoduchost tvorby jen jednoho hlavního tvůrce.

Jako druzí hrál náš blackmetalový vrchol, pokud tedy holdujete více psychedelii a atmosféře, INFERNO. Co jsem nepochopil, bylo pořadí kapel. Žánrově bych viděl INFERNO jako první nebo naopak jako kapelu uzavírající akci – určitě ne uprostřed. Ale jistě nějaký logický důvod musel existovat. :) INFERNO si pro nás kromě hudby připravilo i pěknou hypnotickou projekci s nějakými moudry a numerologií. Zvukově, minimálně vepředu, mi přišla o dost hlasitější kytara, o kterou se staral Ska-Gul. Chvílemi jsem měl pocit, že kytaru Moriona neslyším vůbec a to jsem byl na jeho straně. Obecně jsem měl pocit, že to bylo celé nějaké „nakouřenější“. Je fakt, že jsem zůstal na koncert více u pódia a ohlasy lidí dále od něj byly pozitivní, jak co se týkalo nástrojů, tak i samplů, které hrají v INFERNU velkou roli. Zazněly skladby z posledních dvou desek v poměru 4:2 ve prospěch nejnovější „Paradeigma“.

Co chci vyzdvihnout, byla optimální zaplněnost klubu. Mám pocit, že se ani všechny vstupenky neprodaly, ale alespoň se dalo v klubu rozumně pohybovat a dýchat, i když hrála aktuálně kapela. Ne, že by rozestupy posluchačů byly nějak výrazné, ale důvod, proč jsem se nějakou dobu Futuru vyhýbal, byla jeho standardní natřískanost, pokud akce hostila AAA jména od známějších promotérů. Supr. Co zcela pochválit nemůžu byl nějaký komunikační šum, protože se objevily na internetu informace, že bude klub otevřen o hodinu dříve, než opravdu byl. A jistě jsme nebyli jediní, kdo pak bloumal okolo… Tedy, spíše popíjel dobrý mok o kus dále. Alespoň bylo kde v klidu zaparkovat.

To jsou ale detaily. Akce to byla velmi vydařená. Khaaoscope tak patří velké díky za to, že takové akce s ne tak jistým výsledkem nebo ziskem pořádá.


Zveřejněno: 30. 05. 2024
Přečteno:
645 x
Autor: Pavel | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 06. 2024 22:42 napsal/a s.
KHAAOSCOPE
"Akce to byla velmi vydařená. Khaaoscope tak patří velké díky za to, že takové akce s ne tak jistým výsledkem nebo ziskem pořádá." KHAAOSCOPE by mohli přestat dělat mrtvého brouka a postavit se čelem / vyjádřit se ke zrušenému koncertu DARKWOOD atd., hlavně co se týče otázky vrácení peněz za lupeny v předprodeji. Řešeno blízkou osobou , která se marně snaží od té doby, co se objevilo u akce CANCELED řešit co a jak a zřejmě není jediná. Na maily nikdo neodpovídá, uvedený tel. kontakt nedostupný. Nechci na někoho házet špínu, ale toto je opravdu napiču přístup.
01. 06. 2024 09:22 napsal/a Opat
Za mě INFERNO splnilo očekávání, bylo to o něco hlasitější než ve Finsku, což ale vzhledem k prostoru spíše prospělo. SANGUINE RELIC byli celkem fajn, takovej slabší LAMP OF MURMUUR, hrací čas byl asi akorát, při delším vystoupení už by začali nudit. No a BLACK CILICE spíše zklamání. Mám tu kapelu hodně rád z desek, ten svojský, zazděný raw sound mě baví, nicméně naživo to mělo naopak až příliš čistý zvuk, což z BLACK CILICE udělalo takovou standardní BM kapelu bez jakékoli přidané hodnoty. To platí i pro vokál, na deskách intenzivní, naživo o dost slabší. Hrací časy (nevím, jak "doors", neboť jsem nedorazil s předstihem) mimochodem naprosto seděly se zveřejněným harmonogramem.
30. 05. 2024 15:17 napsal/a Dejv
...
Ten posun času o hodinu byl blbý hlavně pro lidi co jezdí domů posledním půlnocním vlakem museli vypadnout dřív než Black Cilice dohráli svůj set.Taky ta 45minut dlouhá pauza mezi S.R. a Inferno tomu moc nepřidala.Snad se pořadatel poučí a příště proběhne vše podle plánu který běžel na sociálních sítích, třeba akce Obscure promotion končí tak aby vše šlo v pohodě stíhat. To vystoupení Inferna mezi S.R. a B.C. nejspíš proto že doprovodní muzikanti vystupovali v obou kapelách?
30. 05. 2024 10:02 napsal/a s.
dodatek
Ještě bych chtěl dodat, že obě zahraniční kapely si nepřaly být foceny / nahrávány, krom "profi" fotografů. Takže koncert proběhl bez světel mob. telefonů. Během začátku SANGUINE RELIC, kdy hned při prvních tónech někteří jedinci měli potřebu svůj tel. vytáhnout a dokumetovat, tak se ochranka hned činila. Víc kapel s takovýmto přístupem a víc akcí bez displejů.