Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD/MC 2023, Ketzer Records, Tapes of Terror / death/thrash metal / Česko

Dříve plzeňská, dnes asi spíše mezikrajová skupina 1000 BOMBS letos završuje deset let existence. Start měla raketový, během let 2013 až 2016 odehrála spoustu koncertů a vydala tři nahrávky, aby následně zvolnila a kadenci výstřelů výrazně snížila, vždyť aktuální a předchozí materiál dělí sedm let. Během nich zůstali všichni čtyři členové na svých místech, proměnil se ale směr, kterým se nyní vydali. 

O žánrové proměně už jsem cosi zachytil před vydáním alba, ale když jsem „Sentenced to War“ vyslechl poprvé, byl to svým způsobem šok. Jako první mě napadlo, že jsem si spletl CD a vložil do mechaniky něco jiného. Nespletl. 1000 BOMBS za sebou spálili skoro všechny mosty, nechali thrash thrashem a drtí death metal, do kterého ten thrash jen občas přimíchávají. Změna je tak výrazná, že jde o úplně jinou kapelu, a když už jsem u těch „nápadů“, tak mě za druhé napadlo, že by snad bylo lepší, kdyby změnili název. Třeba na 1000 BULLETS. (úsměv) Ne, že by se nový materiál tak podobal HAIL OF BULLETS, ale zůstala by zachována návaznost na předchozí etapu existence i válečná terminologie, která se objevuje v textech i na obalu.

První song „Rise To Kill (With Iron Will)“ je návrat do deathmetalové minulosti se vším všudy – muzika se neoddává vysoké rychlosti, ani neplíží, ale valí se jako typický old school death metal v devadesátých letech, k tomu se přidávají kytarové kvílivé vyhrávky, mnohem hlouběji (než u BOMB v minulosti) položený vokál a v podstatě i zvuk, který taky doznal změny. Přijde mi, že to pánové cíleně zahustili, že kytary jsou hutnější, baskytara rašplovitá a bicí taky duní v nižších frekvencích. Zvuk, který vzešel z Sheafraidhaova KSV studia, je k dané muzice adekvátní, nebo lépe řečeno ideální, myslím, že si s ním bubeník a kytarista Vojta pěkně pohráli, aby vše znělo dostatečně tvrdě, zároveň odkazovalo na devadesátá léta a hlavně bylo přehledné, protože identifikace nástrojů je velmi snadná, i když je to celé lehounce zašpiněné, což asi bude dílem Jacka Controla, který se ve svém věhlasném Enormous Door Studios v Texasu postaral o mastering. Zvuk se mi hodně líbí, a vlastně se mi líbí celá nahrávka.

Úvodní štych lze díky přehledné struktuře, proplétajícím se melodiím a jednoduchému chytlavému sloganu označit jako hit, dvojka „Around The Barbed Wire Fences“ nemá tak návykové party, ale víceméně pokračuje v nastolené cestě; místy je svižnější, místy trochu jednodušší (ENTOMBED mód). Následující „Sentenced To War“ má naopak epický úvod, který přechází v thrash attack, který je ale pořád lehce „ušpiněný“ deathovým zvukem a následně i postupy – obě polohy se střídají a výsledkem je typický thrash/death, který se fajn poslouchá, i díky dalším a dalším zpestřujícím momentům, ať už je to svěží sólo nebo pomalá hypnotická pasáž – tempová proměnlivost je dalším rozumným řešením, takže se skladby nejeví jako monotónní. 

Platí to i nadále, v každé písni se nachází něco dosud neslyšeného, ať už je to šeptaný zlověstný hlas, další promyšlené sólování, vokál nasázený s vysokou kadencí nebo zpestření ve formě thrash´n´roll/ vypalovačky „Pilsner Thrashquell“, ve které je použitý jiný zpěv (myslím, že to je Throllmas), hojně se sborově řve, sází na klasické postupy a taky na vypůjčenou melodii, která mi připomíná hudbu z komedie Ať žijí duchové; ale možná i odjinud, nevím, neumím přesně onen megachytlavý part zařadit. Druhá polovina nahrávky mi přijde thrashovitější, jak „Fire Takes Us All“, tak „Revelation Of The Fallen“ obsahují svižně party, které se prolínají s volnějšími deathovými, úplný závěr patří akustické instrumentálce, která působí jako uklidnění po předchozích nářezech; a nutno uznat, že je pojatá celkem originálně, ke kytaře se po chvilce přidávají i bicí a skladbička dostává lehce pochodový ráz. 

CD vyšlo u Ketzer Records v klasické plastové krabičce s jednoduchým osmistránkovým bookletem, který obsahuje texty na stránkách, na nichž jsou coby podklady použity válečné motivy, nechybí fotka kapely ani informace související s nahrávkou. Design je vkusný, přehledný, stejně jako nový znak kapely obsahující název, palmu a radioaktivní symbol.

Proměna 1000 BOMBS mě překvapila, ale po řadě poslechů „Sentenced to War“ jsem za ni rád. Nové skladby se mi líbí víc než ty na albu „Peace Is Dead“, pánové dokázali složit silné písně, které budou fungovat nejen při poslechu v klidu domova, ale i na koncertech. 

Seznam skladeb:

  1. Rise To Kill (With Iron Will)
  2. Around The Barbed Wire Fences
  3. Sentenced To War
  4. Friends From The Trench
  5. Towards A Living Hell
  6. Pilsner Thrashquell
  7. Fire Takes Us All
  8. Revelation Of The Fallen
  9. Memoriae

Čas: 32:23

Sestava:

  • Asura – bass, growling
  • Sheafraidh – drums, effects
  • Throllmas – rhythm guitar, vocal, backing vocals
  • Vojtěch „Blackwild“ Černý – lead guitar, backing vocals

Facebook
Bandcamp
Bandzone
YouTube

 


Zveřejněno: 30. 12. 2023
Přečteno:
1209 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář