Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

ANAEL - On Wings of Mercury CD 2005, Barbarian Wrath (LP - Iron Tyrant Prod.)

Němci Anael existují už od roku 1999. Tehdy se dali dokupy jako dvojčlenná kapela (dokonce ve dvou i vystupovali), postupně se přes několik změn v sestavě usadil počet členů na čtyřech. Novinkovému albu předcházela dvě EP, splitko s Kanaďany Lust a debutní počin Necromantic Ritual z roku 2003.

V Čechách zatím Anael moc známí asi nejsou, před pár dny jsem o jejich existenci neměl tušení, ale třeba to změní právě tahle kolekce, podporovaná profesionální promo kampaní Firewalker Promotion. A čím si tenhle ansámbl chce vybojovat místo na slunci a zájem posluchačů? Tím, co platí obecně ? kvalitní hudbou. Nejdříve mě to moc nebralo, ale postupem času jsem si cestičku k Anael našel. Ne, že by jejich hudba způsobila nějaký převrat na metalové scéně, ale vymyšlený a zahraný je to víc než dobře. Hudba se pohybuje mezi thrash, death a black metalem, přičemž se tyto styly šikovně střídají. Deathové pasáže jsou pomalejší a valivé, thrash black úseky samozřejmě svižné a občas až progresívní. Zpěv zaznívá v několik polohách, ta nejčastěji používaná mi paradoxně sedí nejméně. Docela se divím, že nedostává více prostoru solidní čistý melodický zpěv (je ho opravdu použito jen okrajově), ale většinou se ozývá ukrákanej zastřenej chraplák, něco mezi blackovým skřehotem a thrashovým křikem, jenže žádná sláva to není.

Nejlepší je začátek (nepočítám ale mluvené intro s větrem v pozadí) -  první skladba Children of Besz, jejíž střední pasáž s čistým zpěvem jakoby z dálky se poslouchá opravdu dobře, závěr pak patří klasickému thrashovému tempu, při kterém se neudržím a hlava se kýve do rytmu. Velmi dobrý je i následující The Black God?s Icon, asi vůbec nejpropracovanější song, který se dlouho rozjíždí v pomalém tempu, aby postupně nabíral otáčky a nenápadně gradoval pasáží s čistým vokálem, který bezbolestně přejde ve vichřici a znenadání v kytarové sólo a pochodový rytmus ? ale pořád není konec a následuje parádní dvojkopáková pasáž, která jakoby vypadla z repertoáru Slayer. Vedle poměrně propracovaných skladeb se dočkáme i černého náklepu, viz. osmička, která v úvodu nabízí tuctový černý kov ve zběsilém tempu, ale poměrně záhy se zpomaluje a opět pracuje s náladou v mírnějším tempu.  Někdy mám pocit že si pánové vybírají oddechový čas ? jak jinak si vysvětlit ?zbytečné? opakující se úseky, které sice trvají jen chvilku a objevují se sporadicky, ale trochu snižují jinak vysoko nasazenou laťku. Zajímavostí je zařazení šesté bezejmenné skladby, jakéhosi intra uprostřed, což se až tak často nevidí, navíc je tenhle kousek běžné produkci kapely na hony vzdálený, protože jde o ambient jak vyšitej.

Booklet nedorazil, titulní cover s křídly v záblesku se mi moc nezamlouvá, o logu bych snad měl raději mlčet (brrrr, to je fakt mizerný). Zvuk je ale precizní, hlavně bicí jsou vraždící, ale také ostatní nástroje jsou slyšet lépe než dobře. Technický dojem ze hry sousedů je taky OK, nejvíc se mi líbí bicmen, ale i to ostatní je zahráno s přehledem. Největším mínusem, který v konečném účtování stojí kapelu jeden bodík, je zpěv, na který jsem si zvykal hodně těžko. Hudebně ale tihle Němci určitě mají co říci.

Čas: 50:44

Seznam skladeb:

  1. Swords
  2. Children Of Besz
  3. The Black God?s Icon
  4. On Wings Of Mercury
  5. Slayeress Of Kings
  6. /nemá název/
  7. Marching Through Babylon?s Gate
  8. A Storm From The Past
  9. Call Of The Eastern Tower
  10. Where Silence Echoes

Web: http://www.anael.de


Zveřejněno: 16. 11. 2005
Přečteno:
3276 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář