Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP/CD/MC 2023, Me Saco Un Ojo Records / death metal / Dánsko

Prvního září 2023 vydali u Me Saco Un Ojo Records (u nichž mj. vydala letos v zimě SNĚŤ splitko s GRAVE INFESTATION) a Dark Descent Records EP „De syv stadier af fordærv“, volně přeloženo „Sedm fází zvrhlosti“, tedy o sedmi skladbách, po kterých vám v nose zůstane dobře známá pachuť čerstvě vržené šavle bohatá na uhlohydráty přitahující dotěrný insekt, zejména pak mouchy. UNDERGANG se dali dohromady v Kodani v roce 2008 jako pohrobci REALM OF CHAOS. Za poslední roky si prošli několika personálními změnami. Základ tvoří původní členové bubeník Anders Pedersen (aka Anders Dødshjælp) a kytarista/zpěvák David Buch Milkkelsen (aka David Torturdød). V poslední době se připojil kytarista Mads Haarlöv a jako poslední přišel v roce ve 2018 baskytarista Martin Leth Andersen. Na kontě mají celkem pět alb a mnoho splitů. Asi nejzajímavější pro (jiho)české fanoušky je splitko s FUNEBRARUM (Doomentia Records). Zatím poslední split se SPECTRAL VOICE je také z letošního roku. 

Torturu napříč krvavými stejky rafinovaného hnusu otevírá skladba „Død“, která se dá ocenit jako efektně moshovatelný nápad. Ihned zaujme mrtvolně zrůdný projev vokalisty/kytaristy Davida Bucha Mikkelsena. V „Mælkehvid og gennemsigtigt“ s monstrózně masivním zvukem ještě narůstá Mikkelsenovo dávení tzv. na výdrž a využívá silnou pomoc doom/sludge vlivů. V nejdelší „Livløs i en pøl af egne udskillelser“ tahají UNDERGANG svou hudební mrtvolu jako děcko třínohého psíka, lahodně odpudivé riffy sálají disonancí, nechybí vyhrávka s kvílivou kakofonií, silný odklon od současné tvorby směrem k jinak na hony vzdáleným alter/prog břehům. „Dødsstivhed“ s téměř funeral doommetalovým úvodem tíhne k pomalému až středně rychlému tempu, kde jsou thrashové vlivy stylu sice zastřeny, ale stále silně přítomny. „Misfarvning af liget“ udeří do nosu bijícím zápachem, první část scénáře s četností pomalejších, disonantních tahů jakéhosi pohřebního průvodu odpovídá spíše umrlčímu charakteru hudby. Do uší mi ale nelezou stadiónové promenádní bicí. Muší raid jako intro „Forrådnelse“ dává tušit porci bum-čvacht grindu. Stylové hmyzí intro/outro alespoň na mě funguje, a přitom taková blbost. Z vytyčené morbidní cesty nevybočuje ani poslední „Skeletisering“, název dává tušit, že budou křupat kosti. Zatímco v pozadí praská pekelná basa, bezelstně si užíváme pasáž dynamického goregrindu bez zbytečné naléhavosti.

Vypínám kuchyňský kutr. Předsevzetí přežít sedmero demonstrativních vzorků guturální a gore/grind/hororové schopnosti téhle sebranky jsem zvládl, mám tedy vyhráno, spíše dohráno. Album „De syv stadier af fordærv“ by mohlo zafungovat jako jakási vstupní brána pro toho, kdo koketuje s death metalem na vícero způsobů a může tady najít věci, které třeba u deathových velikánů nenašel a postrádal.

Seznam skladeb:

  1. Død
  2. Mælkehvid og gennemsigtigt
  3. Livløs i en pøl af egne udskillelser
  4. Dødsstivhed
  5. Misfarvning af liget
  6. Forrådnelse
  7. Skeletisering

Čas: 21:02

Sestava:

  • Anders Pedersen – bicí
  • David Buch Mikkelsen – zpěv, kytara
  • Mads Haarløv – kytara, 
  • Martin Leth – baskytara, zpěv

Bandcamp
Spotify
Facebook
Instagram
 


Zveřejněno: 04. 10. 2023
Přečteno:
441 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář