Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2023, Czar Of Crickets / progresivní rock, stoner / Švýcarsko, Německo

Od agilních švýcarských Czar Of Crickets nám do redakce dorazilo promo CD pro nás neznámých GIANT SLEEP, které nakonec skončilo u mě. Plán recenze byl jasný. Tentokrát to zkusím jinak a vykašlu se na promo text od vydavatele a zjišťování si s kým že mám strávit několik hodin. Vkládám CD do přehrávače a jsem zděšen. Neznámá kapela, devět tracků, délka desky přesně 60:00… no, pěkné. Obal mi evokuje stoner doom party, že by tudy vedla cesta a proto ta délka?

Kytarový valivý úvod mě háže někam ke stylu, jakým se prezentují na své, a je potřeba zdůraznit že skvělé, loňské desce CAVE IN, aby se skladba po velmi nadějném úvodu (při celkovém hodnocení je úvodní pasáž desky pro mě tím nejlepším za celých 60 minut) překlopila do těkající progrockové polohy, kterou doplňuje zkušeným hlasem zpěvák. Ten nedosahuje takových kvalit jako jeho slavnější kolegové z kapel, které zmíním později, ale je z něj cítit, že to není žádný mladý zelenáč, ale naopak zkušená síla, která má něco odžito a ví, jak vzít za kliku a jak s hlasem pracovat.

V průběhu poslechu na mě deska dýchá mnoha pocity a každou chvíli k někomu odkazuje a nutí mě zapojovat paměť a tahat z ní myšlenky typu „kde jsem tohle slyšel?“ nebo „jo, aha, tohle jsou jasný...“. Jakoby kapela vařila ze všeho chutného, co je cítit plus minus rockem. Na největší ploše desky je nejcitelnější směr, který vane někde od progrockových vod, ale zdráhám se říct, že se tu jedná o čistě progovou kapelu. Občas mi naběhne odkaz grunge, sem tam jakého si heavy rocku, stoneru, dokonce nechybí ani vzletné post-rockové kytarové melodie… a že moje pocity nejsou náhodné, dokazuje promo materiál, který nakonec beru do rukou a čtu v něm, že hudba GIANT SLEEP by mohla vonět posluchačům, kteří mají rádi PORCUPINE TREE, KYUUS, TOOL, ale třeba i SOUNDGARDEN. Za sebe kromě již zmiňovaných CAVE IN v úvodu sem tam zavětřím i stopu šviháků CLUTCH, ale těch vlivů a dalších kapel by si každý dosadil asi víc.

Jak je vidno, zmíněné vlivy teoreticky zajišťují kvalitní materiál. Tím bezesporu album „Grounded To The Sky“ je. Je z něj cítit poctivé řemeslo, na druhou stranu se nějak nemůžu překlopit do módu nadšení. To, že na desce není nic nového, jako vadu na kráse rozhodně nevidím a ani jsem nic takového nečekal, ale i když z kapely cítím kvalitu – vše je mazácky zahrané, kompozice dobře vystavěné –, chybí mi nějaký extra silný motiv, refrén… vše šlape precizně, jak se na zemi vydavatele patří, ale osobně postrádám něco navíc, něco, čím mě kapela odpálí.

GIANT SLEEP jsou pro mě dobrou partou poctivých řemeslníků. Věřím tomu, že mohou uspokojit i to nejnáročnější posluchačské ucho, ale mně k nějakému nadšení i po x posleších něco schází.

Seznam skladeb:

  1. Silent Field
  2. Grounded To The Sky
  3. Siren Song
  4. Good Boy
  5. Davos
  6. Shadow Walker
  7. Cemetery Story
  8. Sour Milk
  9. The Elixir

Čas: 60:00

Sestava:

  • Manuel Spänhauer – bicí
  • Tobias Glanzmann – kytara
  • Patrick Hagmann – kytara
  • Radek Stecki – basa
  • Thomas Rosenmerkel – vokál

Bandcamp


Zveřejněno: 24. 08. 2023
Přečteno:
279 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář