Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

4. 5. 2023, Praha - 007

Snad nikdy jsem nevyrazil na koncert, aniž bych předem slyšel jediného vystupujícího. Vše je jednou poprvé, a tak jsem se po dvou dnech vrátil na Sedmičku na pražském Strahově za další porcí válečného metalu. Z Německa dorazila dvojice PREHISTORIC WAR CULT a DUNGEON KEEPER, doplněná o tuzemský support v podobě formace KONČINY. Nutno dodat, že ani není příliš materiálu k podrobnému prostudování předem – ani jedna z kapel nemá na kontě řadovku, pouze splitka, EPka, dema a podobně.

Ačkoli jsou KONČINY kapelou z Prahy, dosud jsem se s nimi neměl žádnou příležitost setkat, ač podle názvu mi banda něco říkala. O tom, že jde o war metal, jsem předem neměl ponětí, příjemně mě překvapilo, že se tomuto pojetí black/deathu někdo u nás věnuje. Bílými kuklami zahalená trojice se vytasila se solidním syrovým násypem, poměrně hulvátsky zahraným, ale to se ve war metalu až vyžaduje. Materiál nemá takovou intenzitu, aby udržel výraznější pozornost po dlouhou dobu, takže těch zhruba 20 minut, které KONČINY dostaly k dispozici, byly tak akorát. Ale rozjezd solidní, jsem zvědav, kam se trojice bude vyvíjet.

Dvě třetiny čtvrtečního line-upu byly věrny bestialitě, zatímco prostřední DUNGEON KEEPER sází na naprostý old school, někde na pomezí první a druhé vlny black metalu, což mimo jiné dokázali závěrečným coverem BATHORY. Kapela vznikla teprve loni, na kontě má jediné EP „Fortress of Evil“, které logicky bylo nosným prvkem setu. A nutno říct, že to Němcům naživo poměrně fajn šlape, ale že by šlo o něco, co bych chtěl sjíždět denně doma, to určitě ne. Ono i tahle více než půlhodinka byla obtížně naplnitelná nějakými zajímavějšími nápady. Když se pokusili DUNGEON KEEPER se zpívajícím bubeníkem, kterého jen občas doplnil kytarista, o čisté vokály, tak to dojem spíš zhoršovalo. Jako celek, ač ke konci už to bylo dost monotónní, mě trojice ale vlastně celkem bavila. Byl to takový sympatický, nenucený set, borci očividně hrajou, co je baví, a to celkem dobře. Jen zatím kompozice nemají sílu na to, aby nového posluchače něčím omámily.

Na pódiu zůstal basák a podle mě i bubeník, ale celý set byl zahalený v mlze, takže těžko soudit. Po DUNGEON KEEPER se tak obměnila pouze pozice kytaristy/vokalisty, nově naběhl Tobias Petri a PREHISTORIC WAR CULT rozjeli nefalšované peklo. Čekal jsem, že mě tento týden nejvíc rozsekají aktéři úterního gigu na Sedmičce, ale PWC mi urvali dekl. Jistě to bylo i naprosto, ale naprosto geniálním zvukem, který u ANTICHRIST SIEGE MACHINE takové intenzity nenabýval. Ukázalo se, že sice redukce členů na minimum je působivá, ale když to tam nakouřej PREHISTORIC WAR CULT v, řekněme, klasické sestavě, prostě to řeže líp. Bubeník rozjel pořádnou rubanici, Tobias kromě výborné hry na kytaru a občasného sólového výjezdu disponuje skvělým deathovým vokálem, který bych přirovnal třeba k T. Kaosovi z LVCIFYRE. PWC absolutně zabíjeli, vůbec se s tím nesrali, žádné pauzy, prostě rychta, jak se sluší! Po půlhodině to zabalili, nakonec se ještě rozhodli pro nějaký cover a krátce před desátou vystříleli poslední náboje. A já okamžitě šel ke stánku s merchem pro něco na sebe. Nečekal jsem to, ale PREHISTORIC WAR CULT mě naprosto podrtili.

Oproti úternímu večírku, kdy byla Sedmička řádně zaplněná, tentokrát se na Strahov vydalo jen několik desítek hlav, odhadem zhruba 30 až 40? Vy, kdož jste raději seděli doma na prdeli a nenechali se rozemlít na sračku, chybu jste udělali. Za krásných 250 kaček, co víc chtít, opět díky Kreas promotion za to množství zajímavých akcí, s nimiž v posledních letech přichází.


Zveřejněno: 10. 05. 2023
Přečteno:
677 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář