Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2023, Coffeegrinder / melodic thrash/groove metal / Česko

V roce 1975 byla na našem území popravena poslední žena. Olga Hepnarová o dva roky dříve úmyslně smetla náklaďákem lidi očekávající tramvaj. Usmrtila osm nešťastníků. Toto téma si zvolila jako obrázek pro přebal pravděpodobně nejmladší metalová skupina v Česku. Členové tria DESTROY! se totiž věkově pohybují mezi 14. a 17. rokem! Michal Káva, lovec talentů, naplněný jiskrou naděje do budoucna, vydal začátkem března EP „Pomsta společnosti“ pod hlavičkou Coffeegrinder.

Dlouho jsem přemýšlel, jak pětiskladbový záznam uchopit. Mladíci z Berouna ukazují dvě tváře. Jsou někde na půli cesty mezi metalem a bigbítem. Což může být výhoda, co se týče koncertních příležitostí. Mohou být předkapelou metalové akce nebo vesnické zábavy. Ale popořadě…

Otevírák „Kvadratura ženy“ začíná ve slušném tempu. Nadějní hudebníci spíše brousí struny po vzoru SLAYER. Podobně to udělalo dalších 150 000 kapel před nimi. Opus dokonce zajímavě zpomalí. Pak dojde na onen zábavový pěvecký prvek. Ne, že by čtrnáctiletý zpěvák v kovových partech netlačil slova přes zuby pořádně zhluboka, nicméně nemůžu se ubránit dojmu, že mu ten bigbít zatím sedí více. Stejný případ „Za zrcadlem“. Tentokrát však tvrdší svižný part má nápaditější ústřední riff. Dobrý kytarový nájezd. Titulka je jasný „kulturákový hit“. Olga sice přejela několik lidí, ale dáme si pivo a zapaříme. V mezihrách trochu vystrkuje nos METALLICA či PANTERA.

Za osobní favoritku považuji „Masakr“. Jediná píseň, která nemá feel good odér, zato disponuje slušnou, v jednu chvíli skoro blackovou, atmosférou. Bubeník z rukávu tasí blast beaty. Obsahuje i zajímavé sólíčko. Těma tvorba zatím šetří. Závěrečným válem „Jak se taví ocel“ se ze zaplivaného temného sklepa posluchač vrací zpět do kulturáku, Lyricky možná inspirováno „Železným mejdanem“ od ČAD. Song vtipně rozsekne vybrnkávačka á la „Dead Skin Mask“.

DESTROY! jsou pro svůj věk kuriozitou. Nahráli EP, za které by se nemuseli stydět někteří starší kolegové. Záznam takzvaně na jistotu. Písně netrpí dětskými nemocemi a vládne v nich pořádek. „Pomstu společnosti“ obhájí živě levou zadní. O to se nebojím, byl jsem svědkem. Bude záležet pouze na nich, jakou cestou se vydají dál, protože za pár let by už nemuseli být atrakcí. S přihlédnutím ke svým starším recenzím dávám čtyři a půl bodu.

Přesné hodnocení: 4,5/10

Seznam skladeb:

  1. Kvadratura ženy
  2. Za zrcadlem
  3. Pomsta společnosti
  4. Masakr
  5. Jak se taví ocel

Čas: 17:06

Sestava:

  • Šimon Král – kytara, zpěv
  • Jiří Kux – baskytara
  • Ondřej Szeliga – bicí

Facebook
Bandzone

FB Coffeegrinder

 


Zveřejněno: 27. 04. 2023
Přečteno:
1445 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 05. 2023 21:12 napsal/a Matěj
Hele, skvěle jsi to vystihl. Dejme jim nějaký čas, aby se rozhodli co vlastně chcou hrát. Do té doby je takové blbé vynášet nějaké soudy.