Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

MC 2023, Hardcore Loves All Colors Records / death metal, grindcore / Česko

Nevíte, jak zpacifikovat mladé sousedy holdující hlasitému jingle nebo trip hopu? Pusťte jim přes zeď KAOSQUAD a v klidu odejděte třeba do sauny. Ještě vám poděkujou, že jste jim tím v rámci rekonstrukce kvartýru pomohli strhnout starej štuk v bytě po tragicky zemřelém majiteli. 

Chaotickému komandu KAOSQUAD předcházely hudební pokusy kytaristy Víťana a przniče basových strun Kozla, kteří společně s pomocí bubenického automatu založili v roce 2004 bordelózní uskupení PYOSEMIA. Časem se přidal bubeník Aleš (ex-GRACE, ex-GREX, ex-MURUROA) a od roku 2009 se tedy píše historie KAOSQUAD. Na konci roku 2018 se Aleš poroučí, na jeho místo naskakuje Štěpán Tuháček, který ještě řve v HC/punkových COMMODORE 64 (dále UCHO a kdysi OVERSIGHT). Oba zakládající členové si v minulosti střihli také vedlejší angažmá, Kozel mydlil kytaru v LAHAR, Víťan ve fenoménu deathové scény posledních let SNĚTI basu. Takže zkušení bardi. 

Před léty slibované a fanoušky stále očekávané LP (víceméně je nahrané, zbývají dodělat vokály) stále nepřichází, a tak Mičlova (PRŮMYSLOVÁ SMRT) agilní stáj Hardcore Loves All Colors Records přichází na trh s kazetovou reminiscencí části dosud vydané tvorby „Ravenous Decay“, což není nic jiného než kompilačka dema „Ravenous“ (kazeta, 2020, náklad 60 ks) a EP „Institute for Mental Decay“ (7" vinyl, 2017, náklad 237 ks). Pro doplnění kapelního katalogu se sluší uvést splitko s dnes již nefungujícími strakonickými BEHIND THE CEMETARY WALL (LP, 2013).       

Stylově rozplizlý obal včetně bookletu vyhýbající se obvyklým death/splatter nesmyslům vyhotovili Alexey, resp. Lukáš Prskavec. Původní vydání „Ravenous“ bylo nahráno ve zkušebně KAOSQUAD, mix a master Štěpán. „Institute For Mental Decay“ bylo nahráno v Hellsoundu u Honzy Kapáka, vydal Berryho Magic Disk Music. 

Úvodní skladba „Ravenous“ prozrazuje více než letmou známost s americkým death metalem nebo německým thrashem. Fenolová vražedná injekce nasává také z grindového pramene a přispívá tak k melodické rafinovanosti. Žádné pornointro či sadistické screamy, pouze jednoduchý „Napalm“ stejně jako „Line Up“ sahají ve spojení s tvrdou pěstí agresivního riffu spíše ke grindovější etice. Toporný rytmus otevírá „Drun(k)en“ s hypnotickými blast beaty a kytarovým tónem tak masitým, že by se ho nedotkl ani vegetarián. Stranu A uzavírá krvavý hodokvas „Reckoning“, ve kterém lze navzdory hrubé a zběsilé povaze v jádru nalézt muzikálnost vytříbenou kytarovou řeholí. 

Hned na začátku béčka nakopne hladinu úzkosti „Corrirdors of Misery“, jediná skladba na kompilaci, která překonává tříminutovou hranici, se jasně hlásí k praotcům žánru typu AUTOPSY, REPULSION a podobní rezidenti věhlasné síně smrti. Dunící tón baskytary hraje prim po celou dobu trvání skladby, potažmo celé kompilace. Ve zvuku je stříknutá pořádná dávka britské legendy CARCASS. „Run of Pills“, která demonstruje, že ne všichni bubeníci v tomto ranku se omezují pouze na blast beaty, aspiruje na nejtechničtější skladbu kompilace. „Alkomares“ jako zvrácený death metal přinutí každého, kdo má rád tyhle vibrace, aby pátral dál. Kozel s Víťanem si texty přehazují jako rozkládající mršinu, přičemž prvně jmenovaný inklinuje spíše ke štěkavému thrashovému výrazu, zatímco Víťan zastává hrubý growl. K jeho cti dalek vzdálen harmonickému splachovači záchodů gore zvrhlostí. Nesmí chybět AUTOPSÍ cover „Fiend for Blood“, coby hold titánům. Kombinace brutální hudby s chorobnými vokálními výlevy působí v „Raid Sirens“ jako útlak malověrných. Opět sytě rezonující basa s riffem provokuje k wall of death.

Na kompilaci je plno zapamatovatelných riffů, které inspirují a naplňují tvrzení „nemusíš být komplikovaný, abys byl heavy“. Fanoušci obstarožního i moderního death metalu mají s „Ravenous Decay“ v rukou klasiku a vzhledem k tomu, že se pracuje na novém materiálu, jsem zvědav, do jakých hlubin se KAOSQUAD v hudebním androši vydají. Nabízejí totiž zatraceně dobrou oldschoolovou muziku.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Ravenous
  2. Napalm
  3. Line Up
  4. Drun(k)en
  5. Reckoning
  • Strana B
  1. Corrirdors of Misery
  2. Run of Pills
  3. Alkomares
  4. Fiend for Blood (AUTOPSY cover)
  5. Raid Sirens

Čas: cca 17 min.

Sestava:

  • Kozel – basa, zpěv
  • Víťan – kytara, zpěv
  • Štěpán – bicí („Ravenous“)
  • Aleš – bicí („Institute for Mental Decay“)

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 29. 03. 2023
Přečteno:
881 x
Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář