Nejbližší koncerty
  • 11. 05. 2024Pěkně ostrá a tvrdá květnová nálož, co Ti zkroutí prsty n...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD/LP 2023, Les Acteurs de l’Ombre Productions / black metal / Belgie

Pandemické projekty. Vznikla jich nejspíš celá řada, mnohdy jsou složené z muzikantů, kteří hrají i v jiných kapelách – a když jim bylo znemožněno koncertování, začali se nudit a vymýšlet, co s nabytým volným časem. Logicky se nabízela varianta založit boční projekt a v něm zkusit něco jiného než v domovských kapelách.

I belgická skupina RÄUM je označována jako covidový projekt, vznikla v roce 2020 v Lutychu a tvoří ji členové nebo ex-členové dalších kapel, žel našincům zřejmě zcela neznámých, leč potvrzujících tezi z předchozího odstavce, že muzikanti zkouší něco jiného; jejich další kapely hrály nebo hrají sludge či heavy metal. 

RÄUM se věnují black metalu a na debut „Cursed by the Crown“ umístili čtyři dlouhé skladby trvající od sedmi do dvanácti minut. Úvodní „Andromeda“ nezapře inspiraci vanoucí z Francie a spřízněnost s řadou kapel, jež vycházejí u aktivního labelu, jemuž se upsali i Belgičané. Label pravda tvrdí, že RÄUM produkují post-black metal, ale úvodní kompozice se drží klasického blackového formátu a post- brnkání a noise podivno se ke slovu dostávají až v závěru, předtím je to rychta, kterou sem tam prosvětlují kytarové melodie. Druhá položka „Cursed by the Crown“ je „poštovními“ nuancemi ozdobená hned v úvodu, ale po chvíli zase vítězí zběsilost a vichřice. Poměrně dlouho se to drtí na jedno brdo, respektive to tak vyznívá při prvním poslechu, při dalších lze dešifrovat kytarové hrátky a taky se dá zvyknout na frenetický řev/jekot zpěváka, který není zabarvený podle tradičního krkavčího skřehotání. Postupně skladba ubírá na tempu a dospěje do klidné oddychové pasáže opět postavené na kytarovém brnkání, na které navazuje rytmicky barvitější muzika, nad kterou se recituje čistým hlasem, dojezd už má onu post- atmosféru a působí velmi silným dojmem. Přijde mi, že bzukoty jsou poměrně fádní, ale v pomalých post-doomových úsecích se kapele daří budovat docela pěknou atmosféru. 

I další dva songy nepůsobí otravně, byť „Fallen Empire“ pracuje s podobnými ingrediencemi jako předchozí dvě písně; nicméně v pravý čas je zařazena epická uhrančivá pasáž, která patří k vrcholům nahrávky. A když píšu epická, musím dodat v rámci zlého metalu, nikoliv coby hra na city posluchačů. On k tomu zlu přispívá i zvuk, který je zastřený, zahalený (kromě oněch vybrnkávaných částí) v jakési mlze a moc mi do uší neleze. Ale chápu záměr, který Gilles Demolder z WIEGEDOOD naplnil – znít ošklivě a posluchače znervózňovat.

Závěrečná dvanáctiminutová tryzna pracuje ještě více s atmosférou a pomalými tempy, a když se kytary rozbzučí, má to sílu, navíc se songem proplétá melodie disponující silou zaujmout i fanoušky doom metalu. Mně kytarové „zpívání“ připomíná i takové MY DYING BRIDE – tohle je opravdu silné, návykové a dobře zvládnuté řemeslo.

Jako dobře zvládnuté řemeslo lze označit i práci autora obalu. Šestistránkový digipack sice neobsahuje booklet (tudíž chybí texty), ale jako celek vypadá pěkně, i když se v něm pracuje s motivy, které už se objevily na stovkách nosičů – příroda, jakýsi rituální obrazec nebo zachmuřená tvář na titulní straně.

Přesné hodnocení: 6,5/10

Seznam skladeb:

  1. Andromeda
  2. Cursed by the Crown
  3. Fallen Empire
  4. Beyond the Black Shades of the Sun

Čas: 36:50

Sestava:

  • Olivier Jacqmin – singing
  • Geoffrey Deghaye – guitare
  • Jérôme Di Naro – guitare
  • Xavier Legrand – drums

Facebook

Bandcamp
LADLO


Zveřejněno: 31. 03. 2023
Přečteno:
621 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář