Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

NUUMMITE, OUTWARD, MORRATH, MOORAH

Druhou únorovou sobotu hostil pražský klub Modrá Vopice tři české kapely, které více nebo méně vycházejí z black metalu, a jednu polskou, která se drží stylově čistého oldschůlového death metalu. 

Večer otevřeli post-metaloví instrumentalisté NUUMMITE, kteří v rámci svého tradičně působivého setu vytáhli hned čtyři nové pecky. Přesto, že kapela hraje instrumentálně bez zpívajícího frontmana, trojice soustředěná na své nástroje dokáže strhnout publikum k nadšeným reakcím. Kapela vůbec dokazuje, že je ve svém žánru na mezinárodní úrovni a bude zajímavé, jestli dokáže svůj styl dále rozvíjet.

Pražští zčernalí post metalisté OUTWARD avizovali pár dní před koncertem velké překvapení. Kdo by čekal jen novou skladbu, hosta nebo novou pódiovou prezentaci, dost by anotaci kapely podcenil. OUTWARD totiž naběhli na plac s novým frontmanem. Ten měl podle slov kapely k nastudování materiálu jen pár týdnů. Podal solidní výkon, zejména ve screamingových pasážích, pohybem na pódiu také nedal znát, že na něm stojí poprvé. Kapela právě nahrává dlouho očekávané plnohodnotné album – bude zajímavé slyšet, jak bude znít s novým vokalistou, jehož přístup je přece jen trochu odlišný předchozího zpěváka (ten byl na koncertě přítomen, tak výměna nejspíš proběhla v přátelském duchu). 

Polští MORRATH byli pro většinu přítomných – tedy nejspíš pro všechny v sále kromě kluků z OUTWARD a MOORAH – velkou neznámou. Nadějné deathmetalisty zmíněné kapely potkaly při společném hraní v Polsku, nejspíš si padly do noty a domluvily se na společném hraní v Praze. Old school death metal zažívá renesanci a díky za každou zajímavou kapelu z tohoto ranku. Jejich pojetí žánru bylo poměrně technické, rozjetí Poláci házeli kšticemi od úvodního fláku po přídavek. Obzvlášť působivě vypadal zejména baskytarista, který měl na hlavě nejspíš víc vlasů než celé zbývající osazenstvo velmi slušně zaplněné Modré Vopice, což dávalo jeho headbangingu nový rozměr.

Večer spěl k finále. Rozhořely se svíce a za zvuků klávesového intra frontman rituálně zahájil set blackmetalového spolku individuí s názvem MOORAH. Stále trochu tajemní bardi naposled zahráli svůj energický set, se kterým v poslední době obráželi evropské kluby, aby se stáhli zpět do temných lesů nahrát pokračovatele svého debutového alba. Dvě ostré kytary diktovaly neveselou atmosféru, která se střídala s lehčími pasážemi v rámci žánru poměrně neobvyklými. Klávesista s propracovanou osobní choreografií v dramatických pasážích přecházel k tradičnímu českému blackmetalovému nástroji – tympánu (ten prý vlastnoručně vyrobil bubeník kapely – zakládající člen MASTER´S HAMMER Ferenc Fečo). Frontman Count Hroozah hlásal svou neveselou poezii prokládanou citacemi Goetheho nebo textů z Apokalypsy, přičemž střídal hluboký řev se zběsilejšími blackovými polohami. V půlce setu se vystřídal personál u u druhé kytary. Na závěrečný přídavek přišla zahrát na baskytaru mladá hudebnice, o které frontman prohlásil, že byla jako první u vzniku většiny skladeb kapely.

Bylo hodně příjemné vidět a slyšet, že tu máme kapely, které posouvají své žánry a nestojí ve stínu toho, co se děje venku a navíc na ně chodí lidi. Každá z kapela nějak vychází z black metalu a uchopuje žánr svým specifickým způsobem.

Fotky: Ivo Oskar Osvald


Zveřejněno: 25. 02. 2023
Přečteno:
860 x
Autor: Luca Morbidelli | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář