Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Souhrn zajímavých alb, která vychází v únoru 2023 + tipy na koncerty.

Bury

ACT OF IMPALEMENT (USA) – „Infernal Ordinance“ 
Death metal, Caligari Records 
Trio z Nashvillu fungující dekádu vydá své druhé album 2. února. Devítka skladeb stojící na deathmetalovém základu má na sebe naroubované i doom metal, sludge, thrash nebo blackened crust. Uvidíme, jak pravdivá budou přirovnání k BOLT THROWER nebo PROPHECY OF DOOM po poslechu půlhodinové nahrávky. 

MEMORIAM (UK) – „Rise To Power“ 
Death metal, Reaper Entertainment 
Toto je už zavedený pojem na deathmetalovém poli. 3. února vyjde už páté studiové album a čekám jen kvalitu v rámci žánru, protože osm valivých kompozic bude určitě sázkou na jistotu. 

SANGUISUGABOGG (USA) – „Homicidal Ecstasy“ 
Death metal, Century Media Records 
Tucet skladeb technického a brutálního death metalu s výjezdy do grindu slibné kapely z Ohia (se strašně hloupým názvem a nečitelným logem) vyjde 3. února. To bude divoká řezničina. Ale nezačne 45 minut po nějakém čase nudit?

IN FLAMES (Švédsko) – „Foregone“ 
Melodic death metal, Nuclear Blast Records 
Pionýři švédského melodického death metalu se vrací a 10. února vyjde jejich už čtrnácté album, které bude obsahovat dvanáct skladeb. 

VENAMORIS (USA) – „Drown In Emotion“ 
Emotion music, Three One G 
Dave Lombardo je proslulý bubeník, kterého netřeba představovat. V roce 2021 vytvořili se svou současnou manželkou Paulou nový projekt, který 10. února vydá své debutové album. Ve dvanáctisongové kolekci Paula zpívá a hraje na klavír, Dave samozřejmě bubnuje a nechybí ani pár hostů. Ale rozhodně nečekejte žádný SLAYER, jen podmanivě uklidňující muziku!

FREDLÖS (Švédsko) – „s/t“ 
Dark folk metal, Threeman Recordings, Fredlös Produktion a Sound Pollution 
Dark folk metal s ženským zpěvem ze Stockholmu, ve kterém figuruje i kytarista Alex Hellid (ENTOMBED). 10. února 2023 vyjde debutové bezejmenné album, které bude obsahovat devět skladeb. 

OAK (Portugalsko) – „Disintegrate“ 
Doom/death, Season Of Mist 
Chorobný doom metal staré školy, který tehdy vycházel z death metalu. Přesně tuhle pomalou atmosféru nabídne třičtvrtěhodinové druhé album partičky z Porta. Vyjde 10. února. 

SIEGE OF POWER (Holandsko, USA) – „This Is Tomorrow“ 
Death/thrash metal, Metal Blade Records 
Další hvězdně obsazená partička. Zpěvák Chris Reifert (AUTOPSY, VIOLATION WOUND, ABSCESS, PAINTED DOLL), kytarista Paul Baayens (ASPHYX, ex-HAIL OF BULLETS, THANATOS), basák Theo van Eekelen (ex-HAIL OF BULLETS, ex-HOUWITSER, ex-GRAND SUPREME BLOOD COURT) a bubeník Bob Bagchus (ex-ASPHYX, SOULBURN, ex-GRAND SUPREME BLOOD COURT), to už je něco. 17. února vyjde jedenáct skladeb plných metalu staré školy a temnoty na jejich druhém albu. 

SEE YOU NEXT TUESDAY (USA) – „Distractions“ 
Grindcore, Good Fight Music 
Grindeři z Michiganu jsou po 14 letech zpět a chystají třetí album. Třináctka intenzivních skladeb vyjde 17. února. 

PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS (UK) – „Land Of Sleeper“ 
Stoner, Rocket Recordings 
Čtvrtá nahrávka kapely z Nových Zámků (pardon, New Castlu) vyjde 17. února a bude obsahovat osm náměsíčně temných skladeb. 

HOST (UK) – „IX“ 
Synth gothic rock, Nuclear Blast Records 
Kytarista Greg Mackintosh plánoval tento projekt několik let, ale nějak nebyl čas. Když PARADISE LOST před lety uhnuli ze své doommetalové cesty, spousta fandů je zatratila. Proto se po několika letech vrátili zase na začátek. Mě ale tvorba na albu „Host“ (a pozdějších) bavila. Těší mě, že oslovil svého parťáka zpěváka Nicka Holmese a znovu oživil hudbu čerpající z gotiky 80. let, která je zčásti elektro, zčásti rock. 

VENOMOUS CONCEPT (UK, USA) – „The Good Ship Lollipop“ 
Grindcore, Decibel Records a Graphite Records 
Projekt, ve kterém účinkují basák Shane Embury (NAPALM DEATH, LOCK UP), kytarista John Cooke (CORRUPT MORAL ALTAR), zpěvák Kevin Sharp (LOCK UP, ex-BRUTAL TRUTH) a bubeník Carl Stokes (ex-CANCER), vydá 24. února nové album. Staří pardálové ví, jak to pořádně rozdrtit. 

HYPNO5E (Francie) – „Sheol“ 
Cinematographic metal/post metal, Pelagic Records 
Avantgardní a progresivní metalisti vydají osm nových skladeb 24. února na svém šestém albu. 

INSOMNIUM (Finsko) – „Anno 1696“ 
Melodic death metal, Century Media Records 
Deváté album těchto melancholiků bude koncepční a jako zdroj inspirace posloužily čarodějnické procesy v jedné švédské farnosti. Osm skladeb (v jedné hostuje Sakis Tolis z ROTTING CHRIST) vyjde 24. února. 

Tipy na koncerty:
4. 2. DEBUSTROL, ANTIGOD (křest alba) – Ostrava, Barrák 
21. 2. WORMROT, SHEEVA YOGA, IMPULSEALER – Ostrava, Barrák


Jindra

TERRESTRIAL HOSPICE (Polsko) – „Caviary to the General“
Black metal, Ancient Dead Productions
Polští vyvrženci pekla z léčebny dlouhodobě nemocných Skyggen (Blažej Kazimierz Adamczuk), který se přestěhoval do země BM zaslíbené, Norska, a Inferno (Zbigniew Robert Promiński) se ozývají se svým druhým plnohodnotným počinem. Jedná o velezkušené borce, v případě Skyggena, který v současnosti obsluhuje bicí v TORTORUM, dále můžeme dohledat jeho příspěvky na strunné nástroje v DARKSTORM, THUNDERBOLT či GORGOROTH. V případě Inferna se jedná „pouze“ o bicí a perkuse, momentálně v AZARATH, BEHEMOTH a WITCHMASTER.  

INTEGRITY (USA, Belgie) – „Human is The Devil“ 
HC/punk/metal, Relapse Records
INTEGRITY (původem z Clevelandu, od roku 2003 působící v Belgii), jejichž zvuk je směsicí punku, hardcoru a heavy metalu s vlivy noise, ohlašují reedici legendárního EP „Humanity Is the Devil“ z roku 1996. Reedice obsahuje nový, rozšířený obal od Dwida Helliona (hudebník a výtvarník se zájmem o horor a okultismus  a především zpěvák a jediný stálý člen kapely), je remixovaná, remasterovaná a produkovaná Arthurem Rizkem (POWER TRIP, CODE ORANGE, KREATOR).

VENOMOUS CONCEPT (USA) – „The Good Ship Lollipop“
HC/punk, Decibel Records a Graphite Records
Supergrupa, kterou tvoří zpěvák Kevin Sharp (BRUTAL TRUTH, LOCK UP), NAPALM DEATH duo Shane Embury (basa) a Danny Herrera (bicí) spolu s kytaristou Johnem Cookem (CORRUPT MORAL ALTAR) přichází se svým 5. albem „The Good Ship Lollipop“. Ačkoli jsou všichni členové neodmyslitelně spjati s grindcore a hardcore punkem, ve vedlejšáku se přiklánějí spíše k hardcore punku. Tento oldschoolový přístup garantují hráčskou zručností podpořenou typicky silným Sharpovým vokálem.

MORRISSEY (UK) – „Bonfire Of Teenagers“
Indie pop, Capitol Records
Britský zpěvák a skladatel Steven Patrick Morrissey je známý především jako bývalý zpěvák a s Johnnym Marrem spoluzakladatel skupiny THE SMITHS. Svou hudební kariéru zahájil koncem 70. let jako zpěvák punkových kapel a později se na krátkou dobu spojil s Billym Duffym. V roce 1982 Morrissey a Marr založili skupinu THE SMITHS, ve které zůstal až do konce roku 1987, kdy se rozhodl ji opustit. V roce 1988 debutoval jako sólový umělec.

SKINDRED (UK) – „Smile“
Ragga metal, Earache
Kapela vznikla z popela welšských DUB WAR, debutové album „Babylon“ z roku 2004 dalo světu vědět o jejich jedinečném ragga-metalovém stylu. Sestava se konsolidovala ve složení zpěvák Benji Webbe, baskytarista Daniel Pugsley, kytarista Mikey Demus a bubeník Arya Goggin. Poznávacím znamením je zpěvák Benji Webbe, který zpívá s jamajským přízvukem tak, jak to umí jen velšský rasta.

Tipy na koncerty:
23. 2. KALLE – křest třetí desky „Under the Black Moss“, kasárna Karlín


Opat

TERRESTRIAL HOSPICE (Polsko) - „Caviary to the General“
Black metal, Ancient Dead Productions
Tohle je pro mě nejočekávanější deska nejen února, ale i většího časového rozpětí. Dvojice Skyggen (TORTORUM) / Inferno (BEHEMOTH, AZARATH, WITCHMASTER) se po třech letech vytasí s druhou dlouhohrající peckou „Caviary to the General“ (s kaviárem pro nově zvoleného prezidenta to nemá nic společného). Jak debut „Indian Summer Brought Mushroom Clouds“, tak první EP „Universal Hate Speech“ jsou mými častými zářezy v přehrávači. Občas tam slyšíte kytarově TORTORUM, ale veskrze jde o řádně syrový černý kov, kde Inferno za bicími nepředvádí takové sypačky, jako v death metalové éře BEHEMOTH, ale přináší styl naprosto poplatný žánru. Již vypuštěná skladba „Memoir“ dokazuje, že TERRESTRIAL HOSPICE z cesty neuhnuli ani o píď, což bych také prosil! Venku deska bude 10. února.

AZAGHAL (Finsko) - „Alttarimme on luista tehty“
Black metal, Immortal Frost Productions
Už je tomu pět let, co se finští neznabozi prezentovali posledním dlouhohrajícím zásekem. S novinkou půjde o první počin, na kterém se představí zpěvák Jukka Pitkänen alias Thirteen. Odchod Niflungra mě nepotěšil, ale uvidíme, jak se novic předvede. Ač mají AZAGHAL podle mého to nejlepší za sebou (v podobě desek „Omega“ či „Teraphim“), na každý počin se těším a očekávám dávku syrového metalu s typickou finskou melodičností. V březnu navíc AZAGHAL přijedou novinku představit ve společnosti CORPUS CHRISTII a LIBER NULL do Brna, účast povinná! „Alttarimme on luista tehty“ vyjde 24. února.

HÄXANU (USA) - „Totenpass“
Black metal, Amor Fati Productions
Na americkou dvojici HÄXANU jsem tu pěl v recenzi chválu tři roky na zpět. Tehdy vydali debut, který zaujal skvělými riffy, atmosférou starého black metalu v kombinaci s určitými inovacemi. Alex Poole, který stojí například za CHAOS MOON nebo SKÁPHE, prostě umí, a já věřím, že to potvrdí i na následovníkovi „Totenpass“. Obal sice vypadá dost kýčovitě, doufám ale, že hudebně laťka zůstane vysoko. Sedmiskladbové album, na kterém opět nebude nouze o více než desetiminutové záseky, vyjde 7. února.

TULUS (Norsko) - „Fandens kall“
Black metal, Soulseller Records
KHOLD, TULUS, SARKE. Taková svatá trojice norského šlapavého black'n'rollu. KHOLD jsou podle mě určitě nejvýš, ale TULUS také mají svoji kvalitu, a tak se po třech letech těším na novinku kapely, ve které ctihodný Gard odložil své half-white-half-black malování. Desetiskladbová věc asi nijak zvlášť nenadchne, ale doufám, že ani neurazí. Zajímavostí je hostovačka zpěvačky Leny Floitmoen, která se objevila také na dvou albech SARKE, nebo klávesisty Anderse Hundstada (také SARKE), který to jeden čas koncertně táhl se SATYRICON. „Fandens kall“ vyjde 17. února.

Tipy na koncerty:
18. 2. GORGOROTH, DOODSWENS, TYRMFAR, HATS BARN – Ostrava, Barrák
22. 2. DRUDENSANG, TOTAL HATE, WHISKEY RITUAL, AMYSTERY – Plzeň, Parlament
23. 2. HÄXENZIJRKELL, MŮRA, OTRAS – Praha, Modrá Vopice
24. 2. CONCRETE WINDS, MALLEPHYR – Praha, 007

 

Kubina

MEMORIAM (Anglie) – „Rise To Power“
Death metal, Reaper Entertainment 

Deathmetaloví fanoušci si zatím rozhodně nemohou stěžovat, jak tento rok začal. Však v lednu hrálo prim album „Dying Of Everything“ od OBITUARY, které dosáhlo velice kladné odezvy. Únor by měl být ve znamení MEMORIAM. Pro posluchače BOLT THROWER a BENEDICTION musí být fošna „Rise To Power“, jež vyjde 3. února, povinností. Proč asi? Na vokálech řádí Karl Willetts a svou basou tvrdí muziku Frank Healy. Zmíněné legendy asi nebudou úplně vystřílené patrony, protože jejich společný hudební projekt s každou další řadovkou roste a dostává osobitější ksicht. Novinka bude obsahovat osm písní, což je akorát na vinyl. Ochutnávky nabízejí koktejl melancholických partů, malujících velkolepé hudební říše. Má to ten správný groove, za který dost zodpovídá bubeník Spikey T. Smith, jenž se připojil ke kapele před třemi lety. Zvedl to zas o nějaký hudební stupínek výše.


Zveřejněno: 01. 02. 2023
Přečteno:
1230 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář