Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2022, vlastní náklad / death/groove metal / Slovensko

Čtyřčlenná parta SOULS TO DENY z Liptovského Mikuláše vznikla poměrně nedávno v roce 2019 na pilířích deathmetalové kapely FEEL A CURSE, jejíž páteři byli zakladájící členové bubeník Andrej a basák Pavol. V polovině letošního roku tato parta, kterou tvoří ještě kytarista Lukáš a zpěvák Michal, vydala svoji prvotinu „The Tragedy Of Human Existence".

Z pár rychlých ukázek na Bandcampu mě hudba zaujala, tak jsem sáhl i po fyzickém nosiči, který je strohý, ale sympaticky (vkusně) vyvedený. Na obalu je v abstraktním „olejovém" obrazci vyobrazen kostlivec v „mlhavém" oparu, který vyjadřuje i jméno kapely, ale ještě lépe název debutového alba. V bookletu nic nepřebývá, ani nic nechybí, takže po této stránce jsem spokojený. CD mám doma již delší dobu, ale tak nějak jsem s napsáním recence nikam nespěchal a dokonce po prvním poslechu i odložil. V každém případě mě nějaká ztracená duše našeptávala, že bych na tuto nahrávku neměl zapomenout, a tak časem jsem se opět zaposlouchal.

„The Tragedy Of Human Existence" otevírá intro prostě zvané „Intro" a taktéž uzavírá jednoduše pojmenované „Outro"; žádné  není nikterak zajímavé, byť chápu, že něco rámují, ale mě v tomto případě přijdou zbytečná, zvláště outro, protože nahrávku jako celek zavírá do ztracena rezonující kytara. A začátek alba by mohl v pohodě začít bouřlivým bzukotem kytar, skladbou „An Act of Enslavement" à la SUFFOCATION. Nakonec sami pánové přiznávají, že americká kapela je jim bližší než kabát. A možná bych to takto hned využil a navnadil toho, kdo má rád tyto staroškolské postupy, že si může oblíbit i tuto slovenskou partu. SOULS TO DENY jsou řádný deathový válec s parádními groove spodky a hned třeba v první skladbě v intermezzech hraje prim basa. A zas naopak, aby album nebylo nudné (což není), přebírá u druhé skladby „The Beast Within" prim kytara se zajímavými vybrnkávačkami. Líbí se mi v druhé půli odskok od původního riffu, který přemění skladbu v sekaný hardcorový nářez. Výborná práce celého osazenstva včetně growlujícího vokalisty.

Zmiňované intro je doopravdy zbytečné, protože úvod „Like Lambs to the Slaughter" má zajímavý kytarový úvod, čímž chci sdělit, že takto by mohla vypadat první skladba. Nicméně song má opět pěkný groove podklad. Vlastně celá skladba má těžkotonážní sound. Počáteční kytarový astrální motiv se objeví i v průběhu skladby, kde do něj vjíždí chorobný Michalův vokál. V každé skladbě se něco děje a žádná není kopií té předchozí. „Architects of Decay" má skočnější výraz a sem tam to grindcorově drhne. Úvodní kytarová hra ve „Vivisepulture" mě navrátila k „South of Heaven" nebo „Seasons in the Abyss" od SLAYER, přičemž samotná skladba je více techničtějšího rázu. „A Necrotic Magician" je zatěžkaný deathmetalový válec s thrashovým drivem a v tomto rachotu na povrch vyplouvá schovaná kytarová tvář. „The Bloodswamp" má úvodní METALLIKOVSKÝ výraz současné doby, ale jinak je to opět pěkná deathmetalová rotyka. „Our Wretched Existence" je pořádná jízda, které vévodí rychlé blastbeaty a skladba je koncertním tahákem na řádné vytřepaní palice, přičemž přináší i volnou „odpočinkovou" část (připrava na pěknou zeď smrti)...

Ačkoliv songy na „The Tragedy Of Human Existence" jsou „pouze" tříminutové, mají nápaditost a solidní drive, přičemž v nahrávkách se projevilo široké spektrum poslouchané hudby osazenstva kapely (viz chystaný krátký rozhovor). Trochu mám obavy, aby se pánové svým vzorům nepřiblížili až moc, protože některé výrazné hudební motivy mě naskočily na první dobrou, což je i patrné z recenze. Ale v každém případě toto album bych doporučil všem fanouškům, kteří mají v hledáčku lehký žánrový rozptyl v uvedených intencích a samozřejmě hlavně těm deathmetalovým. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. An Act of Enslavement 
  3. The Beast Within
  4. Like Lambs to the Slaughter
  5. Architects of Decay
  6. Vivisepulture
  7. A Necrotic Magician
  8. The Bloodswamp
  9. Our Wretched Existence
  10. Outro

Čas: 28:40

Sestava:

  • Michal Pivko - zpěv
  • Lukáš Kaplan - kytara
  • Pavol Maro - basa
  • Andrej Šimon - bicí

ROZHOVOR

Facebook 
Bandcamp
 


Zveřejněno: 26. 11. 2022
Přečteno:
996 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář