Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2022, Floga Records / gothic/atmospheric metal / Řecko

Sakis Tolis, ostřílený mazák a frontman řeckých ROTTING CHRIST, vydal svoji sólovou prvotinu, které někdy v březnu předcházelo i digitální vydání. Před regulérní nahrávkou se na trhu objevilo šestipísňové EP „Among the Fires of Hell", ke kterému Sakis zanedlouho přidal ještě dvě nové písně a jeden cover od DEAMONIA NYMPHE (hudebně se těleso pohybuje v mantinelech starověkého řeckého folklóru).

Prvotinu „Among the Fires of Hell" otevírá „My Salvation" a hned je jasné, proč je tato skladba úvodní. Je jednoduchá, ale ne obyčejně plytká. Je hudebně honosná, ale ne nabubřele pompézní. Je snadná, dobře zapamatovatelná (hudebně i textově) a náchylná (nakažlivá) k prozpěvování, ale decentně, protože není vlezlá. Prostě, tak akorát, přičemž se mi melodickou a náladovou aurou Sakis trefil do mého (doufám, že ne jen do mého) vkusu.
„My salvation rebirths - For my salvation
My salvation and death - For my salvation“

Rázný, tvrdý vokál, ale s civilní čistou zpěvnou tváří a myslím, že vokalista jej použil v této písní snad poprvé v celé své pěvecké kariéře. Nejen satanismem a okultismem je člověk živ. (úsměv)
Titulní „Among the Fires of Hell" rozjíždí potemnělá vybrnkávačka se vsuvkou vypravěče, aby vzápětí nabrala na obrátkách v pořádný groove válec, doplněný o pěkné kytarové party. To, co jsem napsal o podmanivém refrénu, tak platí i zde:
„Let me sleep...“, „Let me dream...“, „Let me sin...“, „Let me in...", ale tentokrát je to obhroublý vokál a zároveň typ skladby připomínající MOONSPEL a Fernanda Ribeira.

Žádná skladba na albu není zavržení hodná. Ačkoliv se tváří obdobně, tak všechny jsou  něčím ozvláštněny. Pěkně šlapavá „The Dawn of a New Age" mající epickou mysteriózní auru. Stačí jen zavřít oči, nikoho k sobě nepustit a nechat se unášet na hustých vlnách temnoty. „We the Fallen Angels" má pěkně přiškrcenou, drhnoucí kytaru. Šepot padlých a vítězné chorály nad nimi. Bojová nálada z této skladby jen číší a není to nikterak mrzké a oslavně otravné (viz zástupy mainstreamových kapel). Nebýt silného groove podkladu, má „Ad Astra“ heavymetalový výraz a kytarová práce mi hodně připomíná houpavé vyhrávky IRON MAIDEN (třeba počátky skladeb). Nicméně pozornost na sebe strhává Fotis Benardo, který vypomohl bicími a zvláště u této písně je víc než zřetelný. Excelentní bubenická práce je odvedena na celém albu, z kterého čiší mystická aura. Všechny písně mají atmosféru, jsou energické a někdy i krátké, což mi skoro přijde i na škodu. A takto to cítím i u „I Name You Under Our Cult". Tajemno umocňuje vypravěčovo mluvené slovo, byť je to pouhé uvedení názvu skladby na začátku anebo vně ve volnějším (doomovějším) tempu písně „Live with Passion (Die with Honour)", která je takřka skoro celá předříkávaná po slovech. Obdobně je takto vyprávěčovo předříkávání do chorálového sboru u předposledního nadupaného avšak nikterak zvláštního kousku „The Silence". Možná bych řekl správněji asi nejslabšího kousku, avšak i přesto majícího jakousi sakrální atmosféru, kterou můžeme vypozorovat i u folkové předělávky „Nocturnal Hecate", která má pomalejší severské (blackové) tempo a svému obřadnému výrazu dává jasný mantinel konce alba. Hrubý hrdelní chrapot a… konec. Skladba je ukončena useknutím… jakoby říkala, že po konci není nic. Po konci je prostě konec.

Epické kytarové vyhrávky, pěkně nadupané bicí, tvrdost, vznešený nádech, toto vše je práce jednoho člověka, který do alba vtěsnal své myšlenky, pocity, otiskl do „Among the Fires of Hell" svoji nejen obhroublou tvář, kterou známe z domovské kapely. Album se příjemně poslouchá nejen při hlasitějších zvukových polohách, kde vyzní vše na plné koule, ale i při těch klidných, tišších. Nemůžu si pomoct, ale mně se tato deska moc líbí a doporučuji ji nejen pro příznivce ROTTING CHRIST, MOONSPEL nebo třeba i PARADISE LOST… Velmi příjemný poslech. Nebudu vypichovat žádné best songy, z recenze to jde poznat. Závěrem jen sdělím, že album vyšlo na všech možných dostupných platformách a pro vinylové maniaky dokonce ve čtyřech provedeních (klasický černý, oranžový s černým středem, červeno (cihlový) a oranžovočirý s rudými cákanci. Sakis Tolis pracuje dál a nyní uveřejnil nový singl „Ancestral Whispers". A všichni jsme taky určitě zvědaví, jak bude vypadat nové album ROTTING CHRIST.

Seznam skladeb:

  1. My Salvation
  2. Among the Fires of Hell
  3. The Dawn of a New Age
  4. We the Fallen Angels
  5. Ad Astra
  6. Live with Passion (Die with Honour)
  7. I Name You Under Our Cult
  8. The Silence
  9. Nocturnal Hecate (Daemonia Nymphe cover)

Čas: 40:44

Sestava:

  • Sakis Tolis - kytara, basa, klávesy, zpěv, text, hudba

Hosté:

  • Fotis Benardo - bicí (NIGHTFALL)
  • Angelos Maniatakos - klávesy (AETHERIAN)
  • Andrew Liles, Stratis Steele - výpravěči

Bandcamp
Facebook
 


Zveřejněno: 15. 11. 2022
Přečteno:
954 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář