Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

7. 10. 2022, Praha - Underdogs’ 

Metalovou nálož extrémnějších stylů zažil pražský podzemní klub Underdogs’. Avantgardní blackmetalisty MOORAH podpořili němečtí old school deathmetalisti ASCHENVATER, post-blacková naděje OUTWARD a černí pekelníci INFERNAL CULT.

Uvedená sebranka to neměla snadné, ve stejný čas hráli na jiném místě GAAHLS WYRD, GAEREA a zejména fanoušek black metalu měl ten večer ještě několik možností kam vyrazit. Přesto se sešlo nezanedbatelné množství fandů lačných potemnělých žánrů, připravených srdnatě reagovat na dění na pódiu.

Akci odpálili šátky napůl maskovaní INFERNAL CULT svým pojetím klasického black metalu s občasnými úskoky do jeho modernějších podob. Kapela před časem vyřešila odchod bubeníka přesunutím frontmana za škopky, mikrofonu se ujal jeden z kytaristů. Hoši večer slušně nakopli.

Následovali OUTWARD, kteří odehráli nejspíš jeden ze svých nejlepších koncertů. Barvitý projev frontmana, dynamická rytmika střídající post-punkové groovy s blackmetalovými sypačkami a nápaditá hra charismatického kytaristy s pololubovou kytarou byly hlavními argumenty strhující show. Kdo nezná, měl by kapelu zažít, ať už z jejich energických koncertů nebo z nedávno vydaného alba. Z něj naživo zazněl i nový singl „Rays of the Sun“, který dává tušit, že kapele začíná být česká kotlina malá.

Následovali ASCHENVATER, němečtí příznivci old school death metalu, kteří vystoupili v republice vůbec poprvé. Jejich zvuk byl rajskou hudbou pro všechny fandy smrtelného metalu, kterým příliš nevoní přetechnizovaný a generický přístup mnoha moderních kapel a raději se podívají ke kořenům žánru. Old school death je znovu cool a našlapaný set agilních Němců dal připomenout, proč jsme kdysi začali mít rádi metal. Masakrální zvuk navazující na raný death evropského pojetí řezal do uší, energický frontman Oliver svou přísnou němčinou diktoval nemilé vize o válkami znesvářených světech a publikum jeho diktát s nadšením přijímalo. O této sympatické partě ještě uslyšíme.

Pražská MOORAH představila svou koncertní formu získanou během letošního evropského výročního turné s kultovními švédskými tmáři MARDUK a dalšími koncerty, většinou bohužel za hranicemi. Svíce ve svícnech vzplály, úvodní varhanní intro dohrálo a kapela se s velkou vervou a chutí pustila do divoké produkce navazující na to nejlepší z českého i severského black metalu. Kytarové duo (druhému kytaristovi už pozorný divák tleskal během setu OUTWARD) řeže naživo mnohem ostřeji než na albu, ale jejich riffování není jednotvárné, a občas jej střídají lehčí polohy, aby o to víc vynikl další nástup těžkých kytar, sem tam podbarvený klávesovými plochami. Dunivá rytmika s výraznými plechy z produkce Ference Feča, původního bubeníka MASTER´S HAMMER, je občas podpořena hrou na tympán, kterou obstarává klávesista s nezaměnitelnou choreografií… Poetická čeština frontmana nabývá divotvorných podob od hrdelního šepotu, přes polohu řvoucího lva v různých stupních agrese, až po vyšší blackmetalový ječák, schopný paralyzovat krevní oběh. Ten frontman Count Hroozah rozjel především ve skladbě „Eternal Ahasver“ z připravovaného nového alba. Atmosféra vrcholila, skupina anglicky mluvících fandů rozjela na rozměry menšího klubu slušný moshpit. Pochvalu zaslouží silný a čitelný zvuk, který však na tomto místě rozhodně není výjimkou.

Fotky: Kateřina Vestfálová 


Zveřejněno: 15. 10. 2022
Přečteno:
939 x
Autor: Luca Morbidelli | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář