Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2022, Les Acteurs De l’Ombre Productions / occult metal / Řecko

Projekt, nebo kapela (dle hlavní protagonistky je volba čistě na vás), 1/2 SOUTHERN NORTH se po několika CD-R demech a splitkách se smečkami E.A.R.S a S.I.R.S dočkává konečně plnohodnotného debutu pod křídly výše zmíněného francouzského vydavatele. Píšu-li v prvním řádku o hlavní protagonistce, pak vězte, že Řekyně Ifigeneia Derizioti (aka IDVex) a kapela jedno jsou a dalších stálých spolupachatelů není. 

Stezka levé ruky, okultismus, řecká mytologie – to jsou hlavní témata zájmu uhrančivé umělkyně, která přenáší nejen do svých textů, ale silně rezonují i v hudbě samé. Do pomalých ponurých rytmů, obalených temnotou, melancholií a depresivním jednotvárnem, zní silný IDVexin hlas. Krom bicích, saxofonu, violy a několika dalších nástrojů, které mi nic neříkají, si dáma obstarává vše kompletně sama. Protože sám nezahraju ani na hřeben, nechám si pošklebky o multiinstrumentálním minimalismu pro sebe. Nedějí se pravda nijak závratné věci, jež by mi tlačily zadek do křesla, ale k vyjádření potřebného to prozatím dostačuje a jak už jsem naťuknul o fous výš, nejlepším nástrojem je její hlas, se kterým by se neztratila ani ve francouzských kabaretech při reprodukci světoznámých šansonů. Taky to byl (společně s umístěním vydavatele) důvod, díky němuž jsem se mylně domníval, že mám co do činění s projektem ze země galského kohouta.

Album obsahuje celkem sedm věcí, rozprostřených na ploše bezmála šedesáti sedmi minut. A to je tak trochu kamenem zranění z nepozornosti. S úvodní dvanáctiminutovkou „Alpha Sophia“ nemám problém. Jako BLACK SABBATH fanda si užívám ponurou, pomalu se vkrádající temnou atmosféru a IDVexin naléhavý projev má za následek příjemné mrazení v zádech. Jenže následuje píseň druhá, třetí… a já za ďábla nemůžu udržet pozornost a co je hlavní, nějakým způsobem si slyšené řádně vychutnat. Přiznám se, nedokážu dát album na jeden zátah, aniž bych se po chvíli nezačal nudit a nezatoužil po změně. Je sice chvályhodné, že se řecká čarodějka snaží za pomoci bohatého seznamu hostujících přátel a jimi ovládaných nástrojů, či různých zvuků, ruchů a pazvuků, hodnotu díla zvedat a jednotvárnou šeď dobarvovat, jenže nemohu si pomoci, co se mne týká, topím se, topím a záchranný kruh nikde. Čertužel to mám podobné i s vokálem. Zaujme, zalíbí se, po čase však svou stálostí v barvě i ve výrazu ubíjí a zaujetí přechází v letargii.

Abych jen nehanil, „Narrations Of A Fallen Soul“ svoje kouzlo má. Rozhodnu-li se jednou manželku konečně při černé mši obětovat, bude tato nahrávka skvělým soundtrackem. Ale vážně, přes všechna vyslovená slůvka v duchu negativním, nemůžu a nechci tvrdit, že se jedná o nějaký zavržení hodný odpad, co zanechává hořkost na patře. To v žádném případě! Tomu, kdo se rád pohybuje v temnotách a záležitostmi kolem okultismu se zabývá, nebo ho prostě jen baví, může posloužit na jeho toulkách jako bezva doprovod.

Seznam skladeb:

  1. Alpha Sophia
  2. Hearts Of Hades
  3. Breastfeed Your Delightful Sorrow
  4. Elegy Of Hecate
  5. Narrations Of A Fallen Soul
  6. Remnants Of Time
  7. Song To Hall Up High (cover BATHORY)

Čas: 66:53

Sestava:

  • IDVex - vocals, guitars, bass, theremin, synthesizer

Hosté:

  • Philippos Lyrintzis - drums
  • George Kastanos - saxophone
  • Efraimia Giannakopoulou - violin
  • Dimitris Soureas - davul
  • Stavros Panagiotopoulos - kaval
  • Malena Pereske - dahare
  • Polytimi Noea - ancient Greek Lyrics on track „Hearts of Hades”

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 12. 10. 2022
Přečteno:
738 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář