Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2022, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Francie

Francouzské vydavatelství Les Acteurs de l'Ombre Productions nás už léta neúnavně zásobuje svými releasy, které jsou z drtivé většiny zaměřeny na black metal. Většinou mají jimi vydané věci sotisfikovaný obal a pěkně zpracované nosiče, v našich případech CD, která bývají většinou v několikapanelových digipackách. Ne tak zde recenzovaní MIASMES. Klasické CD, obal ořezaný jen na jednu fotku kapely, bez textů a všude převládající černá v kombinaci s bílou. Korunu tomu dává titulní motiv. Ukřižovaná krysa. Už jen před samotným prvním puštěním je jasné, že tady nebudeme mít tu čest s hledači nových zákoutí a progresivních postupů. A hned od prvních tónů je slyšitelné, že skupina jde na dřeň jako ten hlodavec na kříži.

MIASMES jsou novou partou, pro kterou je EP „Vermines“ debutovou nahrávkou. Ale jak to tak už bývá, dnes na mladého člověka ve scéně nenarazíte, a tak po bližším prozkoumání kapely zjistíte, že i tady se jedná o muzikanty, kteří už mají v rámci black metalu něco odslouženo. Zpěvák a basák se objevil v koncertní sestavě mocných ANTAEUS. A ty zkušenosti jsou znát hlavně v tom, co kapela chce vyjádřit. Tím je black metal surový a zlý jako týden nenažrané prase. Tahle parta určitě vyrostla na severní odnoži toho nejlepšího black metalu. Žádné ústupky, jen rychta, zvuk hozený do první poloviny devadesátek – chválím!, ale zároveň tam ten odér francouzského zla zůstává přítomen,  blast beaty, silné klepačky, ale i dobrý cit pro zpomalení, k tomu vokál jak z hlubin pekla… tady je vše na svém místě.

Pět věcí, pět flusánců do ksichtu. To je náplň tohoto EP. Agresivní šlehy jsou silně nasáklé black´n´rollovým feelingem, kdy si bicí občas zaskotačí a basa skočně zabublá. Žádné velké složitosti, ale je evidentní, že trojice z Francie své řemeslo ovládá a ví, jak se tahle hrubá forma metalu má podávat. V těch skočnějších pasážích, zas tolik jich tam není, si vzpomenete na rarachy CARPATHIAN FOREST, zatímco ve čtvrté věci „Furie“ se vám okamžitě vybaví, i díky zpěvákovu frázování, ale hlavně kvůli hudebnímu podkladu, MARDUK. Už jen z těchto dvou veličin musí být každému jasné, o co se v těchto pěti skladbách jedná.  

Prvotní dojem byl, je to jen další tuctová blackmetalová parta, která se zhlédla v norsko/švédském přístupu k black metalu. Tento dojem přetrvává do jisté míry i nadále. Ruku na srdce, neslyšitelné tady rozhodně neuslyšíte, na druhou stranu je ale evidentní, že MIASMES drží otěže svých nástrojů velmi pevně v rukou, a i díky slušné schopnosti složit dobré vypalovačky nemůžu hodnotit tuhle desku jinak než kladně. EP každým poslechem roste, a i teď po x vyslechnutích se přistihnu, že si kolikrát podupávám do rytmu. Dobrá práce.

Čas: 23:27

Seznam skladeb:

  1. Apostasie
  2. Pestilence
  3. Désolation
  4. Furie
  5. Vermine

Sestava:

  • C. - bicí
  • G. - basa, vokál
  • K. - kytara

https://ladlo.bandcamp.com/album/vermines
https://www.facebook.com/miasmesofficial

LADLO


Zveřejněno: 20. 09. 2022
Přečteno:
699 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář