Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD/LP 2022, Czar Of Crickets Productions / post-metal / Švýcarsko

Už dlouho jsem žádný titul od sympatického vydavatelství Czar Of Crickets Productions neměl na stole. Jeden čas jsem byl jeho kapelami doslova zavalený, ale na chvíli jsme si dali od sebe pauzu. Důvodem obnovit svazek je nové album švýcarské party PREAMP DISASTER. Ta, ačkoliv má na kontě pět desek, nepatří mezi známá jména. A ruku na srdce, pokud by nedorazilo CD na recenzi, pravděpodobně bych na skupinu asi jen tak nenarazil. I když… jeden nikdy neví.

Musím říct, že od žánru post-metal, za „post“ si lze přidat i další žánry jako rock, doom, …, už toho moc neočekávám, ale na druhou stranu, když někdo přijde s šikovně složenými skladbami, které sice neobsahují bůh ví jakou originalitu, ale mají hlavu a patu, a navíc obsahují chytlavé momenty a citlivě vystavěné kompozice, poslechu se nebráním. A do tohoto ranku mi zapadají právě PREAMP DISASTER.

Švýcarské kvarteto chytře vložilo na začátek nahrávky nejúdernější věc „Above The Bloodline“, která obsahuje všechny atributy, jež jsou pro tyto post žánry typické. Zároveň se skupině podařilo vložit i kus vlastní kreativity v podobě povedeného ústředního momentu, jenž dává vzpomenout na velikány žánru a zároveň vykazuje prvoligové kvality. Úderná kytarová linka na úvod má nakažlivou sílu a schopnost rozpohybovat hlavu a podupávat si do rytmu. Na pilu se tlačí hned od začátku. Kvituju absenci nějakého zbytečného minutového intra. Rovnou rána na post-metalovou komoru. Tohle je jak z učebnice „Jak vystavit chytlavou skladbu“.

Druhá „Dark Brilliance“ dá zpočátku vzpomenout na TOOL, případně ISIS, aby vloženým blast beatem roztrhala atmosférickou věc na cucky. Ale rychlejší tempo kupodivu nezanechá na skladbě žádné následky a ta se opět začne přelévat do poklidných post vln. S podobným mustrem kapela pracuje i ve zbylých dvou skladbách, které nabízejí plno zajímavých ploch, ať už to jsou ty pomalejší, nebo ty, v kterých to zaduní.

Překvapení pro mne z počátku představovala délka desky – necelá půlhodina, což je na čtyři kompozice dostatečná délka, ale přece jen je člověk zvyklý v těchto vodách na delší desky, do kterých se posluchač ponoří a na konci nahrávky vyplave na povrch. Na druhou stranu je lepší servírovat kvalitu, nikoliv kvantitu. A to se PREAMP DISASTER daří.

Na závěr hodnocení samozřejmě nemůže chybět onen pověstný povzdech, že tu slyšíme několikrát slyšitelné. Představte si jakoukoliv respektovanou kapelu ze spektra post-metalu a ty vlivy v hudbě PREAMP DISASTER prostě uslyšíte. To mi ale nebrání uznat, že album „By The Edges“ je servírováno s patřičnou úrovní a s tím nemám problém.  

Seznam skladeb:

  1. Above The Bloodline
  2. Dark Brilliance
  3. Holdun
  4. Entering One Last Epoch

Čas: 28:45

Sestava:

  • Damian Ruckstuhl - kytara
  • Sandro Hächler - bicí
  • Urs Schnyder - kytara, vokál
  • Silvan Weibel - basa

https://www.preampdisaster.ch
Bandcamp

 


Zveřejněno: 30. 08. 2022
Přečteno:
513 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář