Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Souhrn zajímavých alb, která vychází v září 2022 + tipy na koncerty.

Bury

MEGADETH (USA) – „The Sick, The Dying… And The Dead!“ 
Thrash metal, Tradecraft/Universal 
Zvěsti o nahrávání nové desky se šířily více než dva roky. Za dlouhým zpožděním určitě bude kombinace hned několika událostí – kovidová pandemie, rakovina jícnu, kterou Dave Mustaine úspěšně překonal a vyhazov basáka Ellefsona, jehož party znovu nahrál Steve Di Giorgio (TESTAMENT). Už šestnácté album vyjde 2. září po dlouhých šesti letech od předchůdce „Dystopia“. Bezpochyby půjde o skvělou metalovou jízdu, což dokázaly zveřejněné singly, zejména pak sedmiminutová „Night Stalkers“ o 160. praporu americké armády a jejich vrtulnících, ve které hostuje raper a bývalý ranger Ice-T. Tucet skladeb (55 minut) bude v různých edicích doplněn o bonusy, jako jsou covery DEAD KENNEDYS „Police Truck“ nebo „This Planet's On Fire“ bývalého frontmana VAN HALEN, v níž si samotný Sammy Hagar zahostoval. Že by další z alb roku? Očekávání jsou určitě veliká! 

THE HU (Mongolsko) – „Rumble Of Thunder“ 
Folk-rock, Better Noise Music 
Zpočátku exotičtí, dnes už relativně uznávaní a známí po celém světě. Mongolský folklor dohromady s metalem, to se neslyší každý den. Druhé album bude obsahovat dvanáct skladeb, vyjde 2. září a podpořeno bude evropským turné, jehož pražská zastávka se odbude v listopadu. 

BLOODBATH (Švédsko) – „Survival Of The Sickest“ 
Death metal, Napalm Records 
BLOODBATH, v jejichž řadách působí členové kapel KATATONIA, PARADISE LOST či LIK, chystají už šesté album. To vyjde 9. září, bude obsahovat 11 skladeb a zahostovali si na něm Barney Greenway (NAPALM DEATH), Luc Lemay (GORGUTS) a Marc Grewe (MORGOTH). Stará škola death metalu s murmurem Nicka Holmese je jasný tip. 

FALLUJAH (USA) – „Empyrean“ 
Tech-death metal, Nuclear Blast Records 
Kvarteto z Bay Area vydá 9. září své páté album, na kterém bude deset skladeb. Ty budou brutální a zároveň melodické, střídá se v nich murmur s klasickým zpěvem a v neposlední řadě se v nich najde spousta kytarových kudrlinek. 

CHOKE (USA) – „Desiphon“ EP 
Death/grind, Translation Loss Records 
Death/grindová rubanice CHOKE z Wisconsinu vydá 16. září pětiskladbové EP. 

PETBRICK (USA, UK) – „Liminal“ 
Industrial/electronic, Rocket Recordings 
Industriálně elektronické duo PETBRICK, které tvoří Iggor Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, ex-SEPULTURA) a britský umělec Wayne Adams, vydá 23. září své druhé album. To bude obsahovat jedenáct psychedelických skladeb, ve kterých si zahostovali např. Steve Von Till (NEUROSIS), Jake Bannon (CONVERGE) nebo rapeři Lord Goat a Truck Jewelz. Album bude v listopadu propagováno na evropském turné, během kterého budou PETBRICK předskokany CONVERGE a FULL OF HELL. Česká republika na seznamu akcí bohužel není. 

UMBILICUS (USA) – „Path Of 1000 Suns“ 
Hard rock, Listenable Insanity Records 
UMBILICUS je nová kapela hrající sedmdesátkový hard rock, ve které se sešli Paul Mazurkiewicz (bubeník CANNIBAL CORPSE), kytarista Taylor Nordberg (DEICIDE, INHUMAN CONDITION), basák Vernon Blake (ANARCHUS) a zpěvák Brian Stephenson (FORE, OLD JAMES). Debutní desetiskladbové album vyjde 30. září. 

CITY OF CATERPILLAR (USA) – „Mystic Sisters“ 
Ambient/post-hardcore, Relapse Records 
CITY OF CATERPILLAR z Richmondu ve Virginii chystají na 30. září vydání svého alba „Mystic Sisters“, prvního po dvaceti letech od eponymního debutu. To bude obsahovat osm skladeb ambientního post-hardcore. 

STRIGOI (UK) – „Viscera“ 
Death/doom/crust, Season Of Mist 
Projekt STRIGOI, poskládaný kolem Grega Mackintoshe (PARADISE LOST, VALENFYRE), vydá 30. září své druhé album. Deset old school songů by mohlo fungovat, když už si jejich vystoupení na letošním Brutalu pochvalovali i dva rozmlsaní kolegáčci z Fobie. (hurónský smích) 

KILL DIVISION (USA) – „Peace Through Tyranny“ 
Grindcore, Redefining Darkness Records 
Toto je nová grindcore kapela z Floridy, ve které se sešli kytarista Gus Rios (GRUESOME, ex-MALEVOLENT CREATION, ex-SICKNESS), bubeník Dirk Verbeuren (MEGADETH, BENT SEA, ex-SOILWORK, ex-ABORTED), zpěvák Kyle Symons (ex-HATE PLOW, ex-MALEVOLENT CREATION, ex-SICKNESS) a basák Jeramie Kling (INHUMAN CONDITION, THE ABSENCE, VENOM INC.). 16. září vyjde debutní album, které bude obsahovat jedenáct skladeb, včetně coveru „Barely Alive“ od TERRORIZER. 

PHOBOPHILIC (USA) – „Enveloping Absurdity“ 
Death metal, Prosthetic Records 
Hutní deatheři s hnilobně záhrobním murmurem z městečka Fargo v Severní Dakotě 
chystají na 16. září vydání debutního osmiskladbového alba. 

Billy Idol (Anglie) – „The Cage“ EP 
Rock, Dark Horse 
Zpěvák, který začínal v 70. letech v punkových kapelách CHELSEA a GENERATION X si jede od roku 1982 společně s kytaristou Stevem Stevensem sólovou dráhu. Za tu dobu vydal několik úspěšných alb a nemálo hitů. 23. září se vrací se čtyřskadbovým EP, které vyjde na CD a LP. 

ESCUELA GRIND (USA) – „Memory Theater“ 
Grindcore, MNRK Heavy
Tahle kapela sice vznikla až v roce 2016, ale za tu dobu stihla sdílet pódia s velikány žánru jako INFEST nebo ACxDC. Po několika splitech a EP vyjde 30. září druhé album tohoto zuřivého kvarteta z Massachusetts. Devět skladeb extrémního masakru na pomezí grindcore, hardcore a death metalu a navrch pořádný řev frontwoman Kateriny. 

MOONSPELL (Portugalsko) – „From Down Below – Live 80 Meters Deep“ BluRay/DVD/album 
Dark metal, Napalm Records 
MOONSPELL vydají 30. září jako BluRay/DVD/album živák, který bude obsahovat deset skladeb a jak se píše v tiskové zprávě: „zve na nezapomenutelné dobrodružství hodné čestného uznání Guinessovy knihy! Nahráno živě v Grutas de Mira D'Aire - jednom ze sedmi přírodních divů Portugalska, předvádí to nejnovější, velmi oceňované album „Hermitage“ v tom nejlepším, živě z nitra jedné z nejpůsobivějších jeskyní v Evropě. Nahrávka se může pochlubit jedinečným zvukovým a vizuálním vjemem s velkou dávkou filmové chuti, neskutečnou atmosférou a obklopující zvučnou přírodou v její syrové podobě.“ 

Tip na koncert:
9. 9. 2022 Jablunkov – Southock Rock Café, PRO-PAIN 

 

Jindra

CLUTCH (USA) – „Sunrise On Slaughter Beach“
Stoner rock / alternative metal, Weathermaker Music
Marylandští rockeři CLUTCH vydávají 16. září na vlastním labelu Weathermaker Music své třinácté studiové album „Sunrise On Slaughter Beach“. CLUTCH se pohybují ve vzorci: trocha fuzzy boogie rocku, trocha hrubšího hardcoru, jeden díl hutného funku a blues s přídavkem funku. Po přístupném a dravém „Psychic Warfare“ (2015), „Book of Bad Decision“ (2018) a třech živých záznamech přichází další očekávané studiové album. Kapela se u nás představila v úterním setu letošního BA.

MORK (Norsko) – „Den Svevende Festning“
Black metal, Peaceville Records
Mistr tradičního norského black metalu vydává EP obsahující šest skladeb syrového a atmosférického black metalu. Jedná se o nevydaný materiál, devadesátkově a norsky znějící black metal nahraný během natáčení alba „Katedralen“ (2021). EP obsahuje výběr živých skladeb z nedávných koncertů MORK. Strohý, dřevní metal páchnoucí peklem připomene návrat do hlubokého metalového pravěku. 

AUTOPSY (USA) – „Morbidity Triumphant“
Death metal, Peaceville Records
Deathmetaloví veteráni, kterým šéfuje Chris Reifert, oznámili své první album po osmi letech. Na albu se představí nový baskytarista Greg Wilkinson (BRAINOIL, DEATHGRAVE). Dobře vybalancovaný vokál Chrise Reiferta mezi chraplavým štěkotem a chrčivým growlem přispívá ke zrůdné atmosféře. Rytmická kytara jede podle zajetých riffových vzorců, ale dynamika je nepopiratelná.

THE MARS VOLTA (USA) – „The Mars Volta“
Progressive rock, Clouds Hill
Kapela kytaristy Omara Rodrígueze-Lópeze a zpěváka Cedric Bixlera-Zavaly oznámila po 10 letech své nové album obsahující mj. dříve vydané singly „Blacklight Shine“ a „Graveyard Love“. Zatím poslední album „Noctourniquet“ vyšlo v roce 2012. Album nasáklé popem a karibskými rytmy potvrzuje jejich latinskoamerické kořeny. 

PIXIES (USA) – „Doggerel“
Alternativní rock, BMG
Alternativně rockoví Amíci vydali od roku 2004, kdy se kapela dala znovu dohromady, pouze tři alba: „Indie Cindy“ (2014), „Head Carrier“ (2016) a „Beneath the Eyrie“ (2019). Joey Santiago, Black Francis a spol. slibují písničky delší než 2 minuty, klasické aranže plné PIXIES zvratů a vejvratů. Chytlavost skladeb a studiová preciznost přispívá k jejich postavení nezvratného kultu. S novým albem se vrací baskytaristka Paz Lenchantin (A PERFECT CIRCLE, ZWAN).

Tip na koncert:
3. 9. Šumava Against, Sušice – osada Luh, (GRIDE, SLAŤ, HAEXLER, ODIO SOCIAL, MISS MARPLE, Mr. CEMETERY, HYACINTH)

 

Johan

F.O.B. (Česko) – „Outside The Palace Walls“
Death metal, metalcore / vlastní náklad
Táborští se letos přihlásí sedmým řadovým albem, které vychází sedm po předchozím. Škoda, že neobsahuje sedm skladeb. (úsměv) Sami protagonisté tvrdí, že jde o „melodický death metal ovlivněný kapelami jako IMMOLATION, DARKEST HOUR nebo MORBID ANGEL s agresivním i melodickým zpěvem“, mně nová tvorba přijde agresivnější než na minulém CD, některé pasáže působí jako pořádné vyhlazovačky. Digipack vyjde 20. 9. 2022, křest proběhne… viz níže.

Tip na koncert:
24. 9. Žižkův vraždící palcát, Tábor – Housův mlýn (ČAD, MASTIC SCUM, F.O.B. – křest CD, BOHEMYST, ...)

 

Kubina

ACTION (Česko) – Singl „Never Forget“
Hardcore / Metalcore, Beatdown Hardweare records
Kapela z Teplic, jejíž kořeny sahají až do roku 1998, má za sebou bohatou minulost. Nyní se po neuvěřitelných devíti letech probouzí, aby vydala 11. září vzpomínkový video-singl u věhlasného hardcorového vydavatelství Beatdown Hardweare records. Skladba je poctou pro kytaristu Míru Ilka, který kapelu založil a v roce 2018 odešel po těžkém boji s rakovinou. Na singlu se podílejí dva hosté - staří přátelé Matthi z NASTY a Norman z FEET FIRST. Videoklip natočili Jiří „Vousatej“ Veltruský s Karlem Kozákem z Brothers Crew.

Tipy na koncerty:
8. 9. LIEGE LORD, TASKFORCE TOXICATOR, COMANDER, Písek – Divadlo Pod Čarou
10. 9. Kafest 5 (GRINDPAD, CRIPPLED FOX, EXORCIZPHOBIA, TASKFORCE TOXICATOR a další), Praha – Modrá Vopice
17. 9. TORTHARRY, KAAR, MORTIFILIA, BLOOD CREEK, Spáňov u Domažlic


Zveřejněno: 01. 09. 2022
Přečteno:
974 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář