Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2022, vlastní náklad / metal, core / Česko

Pražská kapela BEHAVIORAL SINK funguje cca pět let, loni se přihlásila třískladbovou prvotinou „Path the Reckless“, letos s pětiskladbovým minialbem „Nestmind“. Na první pohled poctivě zabaleným produktem – titulní stranu zdobí originální malba, v digipacku je vlepený čtrnáctistránkový booklet s dalšími obrázky, texty, fotkami muzikantů i informacemi týkajícími se jak kapely, tak nahrávání. Vše navíc vypadá učesaně, promyšleně, přesně takhle si představuju vypravení fyzického nosiče. Malby navíc korespondují s názvem kapely, který vychází z experimentů týkajících se života krys ve společenství nadbytku, což vedlo k zajímavým výsledkům, blíže např. zde. BEHAVIORAL SINK základ pokusu na obalu obrátili, lidé v pozicích, za které by se měli stydět, jsou pozorováni krysami… 

Pět skladeb, dvacet minut, neustálý tlak, hustota, řev. Letmý poslech posílá nahrávku někam mezi deathcore a metalcore, ale tak jednoduché to s „Nestmind“ není, z masy riffů vystrkují růžky techničtější pasáže i ty ohlodanější mířící k hardcore. Hned první song „Half Man Half Parasite“ naplňuje vše výše zmíněné – začíná okamžitým útokem nasraných hlasivek, brutálních riffů i devastujících bicích, což je sice pro fanoušky téhle silácké (nemyslím to nijak zle, kapely tohoto ražení to prostě rvou silou) muziky určitě vítané, mně přijde mnohem zajímavější ústřední kytarový motiv, který se songem proplétá a činí ji zapamatovatelnou. Potěší i techničtější vsuvka či snaha zpěváka hlas ohýbat, vyšponované vyšší nebo naopak křičené party osvěžují poslech, na druhou stranu pokles do deathmetalových hlubin (nebo o co to je pokus) působí poněkud upachtěně. 

„Words of Wisdom“ není takový hukot, spíše se sází na skočné rytmy nebo táhlé pasáže vedené v pomalejších tempech a vedle řevu se objevují i mluvené úseky. Opět nechybí momenty, které se snadno usadí v paměti. Na střídačku zase rychleji, už název „Violence Outbreak“ naznačuje, že tohle nebude žádná selanka – a není. Rychlost se různě mění, stejně tak muzika, skladba je možná až „přezvratovaná“, vedle dunivých bažinných momentů se objevuje i celkem free kytarová hra, ale i sekané úseky plné stopek; na mě příliš krkolomné. Bližší je mi „Coward“, který má přehlednější strukturu, i ty oddychové pasáže zapadají lépe a melodie působí příjemně, nikoliv vlezle nebo hloupě. Nejsilnější je ale   poslední minuta, kde se nejprve opakuje valivá pasáž a poté se s jakýmsi šklebem song posunuje k neotřelému konci. Neotřelý je i úvod poslední „Wrong Decision“, který obstarává parádně drnčící baskytara, k níž se přidávají bicí a zkreslený hlas, trocha experimentování jde nahrávce k duhu, stejně jako kytarové výjezdy, které místy válcuje pořádně agresivní basa. Ústřední pasáž je opět chytlavá, kytarové hrátky střídá devastace zejména v podání bicích, pak zase houpavě, pak nasekaně, do toho kytarová „siréna“ a vypjaté vokály, řekl bych, že top songy nahrávku rámují. 

Nahrávku, které těžko vyčítat nějaké zjevné přehmaty, BEHAVIORAL SINK působí jako slušně seštelovaný stroj, místy buchar, místy mlátička, která se místy trochu zasekne, ale po chvíli zase mlátí. 

Co mi ale nejde úplně pod nos, respektive neleze do uší, je zvuk. Zahuštěný, natlakovaný, v případě bicích řádně triggerovaný, až to celé působí lehce umělým dojmem – tady bych příště trochu ubral na kompresorech, nebo čím se tohoto výsledku dosáhlo. 

Seznam skladeb:

  1. Half Man Half Parasite
  2. Words of Wisdom
  3. Violence Outbreak
  4. Coward
  5. Wrong Decision

Čas: 19:33

Sestava:

  • Lukáš Švarc – bass guitar, vocals
  • Marek Richter – guitar, vocals
  • Michal Peichl – drums
  • Jakub Hrdlička – guitars

Facebook
YouTube


Zveřejněno: 29. 08. 2022
Přečteno:
816 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář