Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

MC 2022, Filth Junkies Records / thrash/death metal / Norsko

Tak jak vám sedí ta naše kazetománie? Tak by mohli parafrázovat letitý song ARAKAINU vydavatelé magnetofonových kazet, kterých nejen v naší zemi přibývá a kteří nám začínají své vydavatelské počiny posílat na recenze. Takže v nejbližší době se s recenzemi na MC budeme ozývat zdá se častěji… 

Agilní label Filth Junkies Records vypustil v krátké době několik kazet s nahrávkami, které se slovem „filth“ krásně souzní. Norové SOVEREIGN jsou typickým příkladem kapely, která se zhléhla v extrémním old school metalu, který má kořeny v polovině osmdesátých let, kdy se ještě striktně neřešilo, jestli death, black nebo thrash… Když teď poslouchám EP „Neurotic“, napadají mě paralely s kapelami, které s podobným běsněním začínaly a zněly takhle špinavě a neučesaně nikoliv proto, že by o to primárně usilovaly, ale protože to prostě jinak neuměly, jak instrumentálně, tak produkčně. SOVEREIGN se samozřejmě v řadě aspektů nachází na vyšším levelu, nicméně vzývání starých časů se jim daří uvěřitelně a navíc songům nechybí to hlavní, potenciál zaujmout, a kdybych neposlouchal prašivinu, řekl bych i potenciál hitový.

SOVEREIGN vznikli v roce 2018, část zakladatelů předtím krátce působila v odlišně zaměřené skupině STORMBEIST, část v současnosti hraje i v dalších kapelách, z nichž známější asi budou DEN SAAKALDTE nebo THE KONSORTIUM. SOVEREIGN se poprvé ozvali v roce založení singlem „Iron Cast“, o rok později vyšlo na kazetě třískladbové demo, v roce 2020 všechny čtyři písně na společných nosičích (opět na kazetách, nadvakrát u různých firem) a letos tentýž materiál u zmiňovaných našinců Filth Junkies. 

„Immersed in Ashes“ se rozjíždí ve středních tempech, hned od začátku je zřejmé, že kromě zemitosti nebude chybět kytarové kvílení, a když zpěvák otevře pusu, je jasno úplně. Surový polohrubý řev na pomezí thrashového křiku a deathového growlu, žádné velké přemýšlení, prostě to tam nasázet stylem „jak mi zobák narostl“. U muziky je nějaké to přemýšlení evidentní, skladba má promyšlenou stavbu, v níž zaujme prostřední pomalá melodická pasáž (melodická na poměry žánru!) a následně zběsilý úprk v závěru, kde kytara připomene SLAYER z první poloviny osmdesátek. Vybrnkávaný úvod „Neurotic Existence“ po předchozím marši určitě překvapí, následující rytmicky pestrá část se lehce odklání od staré školy, ale jakmile začne zpěvák chrčet, je tu zase ona hniloba a ponurý death metal, který ale opět nabízí zajímavě pojaté pasáže a postupné zrychlování vrcholící skoro veselou pasáží ve formě kytarového sóla. 

Stranu B otevírá „Paroxysm of Madness“, oproti áčkovým skladbám o něco méně přehledná a o něco rozevlátější věc, v níž zaujme hlavně epická část, jinak mi ve srovnání s předchozími skladbami přijde méně nápaditá, i když finále v podobě dalšího podařeného sóla dojem vylepšuje. „Iron Cast“ s podtitulem „Demo“ se na první poslech liší zvukem – zatímco novější materiál má sound zahuštěný a špinavější, tady je to takové krotké, jakoby nahrané ve zkušebně. Ale dobře to ilustruje kapelní progres, „Iron Cast“ je syrovější, jednodušší, ještě více retro.

Celkový pocit z nahrávky mám podobný jako z koncertů old school kapel, které pravidelně zajíždí do Písku. Je to zábavné, je to zahrané s elánem a staromilce to musí potěšit. Mně víc těší první strana, méně druhá i obal. Zatímco další kazety Filth Junkies Records mají několikapanelové obaly, tady se vystačilo s minimem, chybí texty i informace o nahrávání, k dispozici je jen seznam skladeb a sestava, ale takhle to bylo i na jednom z původních vydání (na dalším info nechybělo, texty asi k dispozici nebyly) a evidentně to tak kapela chtěla, což se týká i nevýrazné titulní strany, která je na rozdíl od předchozího bílého, resp. červeného coveru fialová.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Immersed in Ashes
  2. Neurotic Existence 
  • Strana B
  1. Paroxysm of Madness 
  2. Iron Cast Demo

      
Čas: cca 20 min.

Sestava:

  • Simen Grong – bass, vocals
  • Kristian Horn – drums
  • Tommy Jacobsen – guitar
  • Vidar Fineidet – guitar

Facebook
Bandcamp

https://www.facebook.com/filthjunkies/
 


Zveřejněno: 07. 06. 2022
Přečteno:
916 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář