Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

LP 2022, Century Media / progressive metal / Kanada

Trochu mysteriozní příběh. Od smrti jednoho z nejoriginálnějších kytaristů Denise "Piggyho" D´Amoura uplynulo téměř 17 let. Přesto posmrtně vychází jeho práce na albech "Katorz" a "Infini". Podivnosti pokračují s příchodem sekerníka Chewyho. Vznikají další desky. Při poslechu až mrazí z toho, že by novou hudbu VOIVOD psal Piggy ze záhrobí, chcete-li z paralelního vesmíru, když použiji sci-fi slang...

Kanaďané zbrusu novým materiálem "Synchro Anarchy" navazují na velkolepý záznam "The Wake" (2018), avšak tentokrát jsou daleko stručnější. Skladby byly ochuzeny o filmové pozllátko, což není velká škoda. Syrovější pojetí není žádným kazem. Celý record působí ucelenějším dojmem, příjemně plyne. Do cíle se dá prokousat snadněji než u předchůdce. Skladby jsou si kvalitativně rovnocenné. Žádný výraznější hit nenacházím. Je to o detailech, poctivém řemeslu a inteligentním psaní písní. Jednotlivé instrumenty se proplétají jako klubko kroutících hadů. Pokud by přesto měla být zmíněná nějaká skladba, bez přemýšlení vypálím "Sleeves Off", která obsahuje nejen nejlepší kouzla, ale i nejsilnější refrény.

Devět válů vtěsnaných v 48 minut dlouhém záznamu, bez nadsázky, oprašuje slávu "Dimension Hatröss". Díky moderní produkci s výraznou basou. Opět se budu poněkolikáté opakovat. Jako by bylo hlavní strategií Century Media vydávat kapelám takto dynamické záznamy, kde baslytaristé opravdu vládnou svému nástroji. Ti pak nemusí plnit "pouze" funkci rytmickou, ale jsou rovnocenými partnery kytaristům. V případě VOIVOD, kde hraje jen jedna decentně zkreslená kytara, existuje prostor pro mimořádnou basovou akrobacii, jíž předvádí nadaný Rocky.

Kytarista Chewy ctí tradiční rukopis. Akordy připomínají polykání otrávených hořkosladkých bonbónů, z nichž posluchač zažívá romantický neklid. Sóla jsou dlouhá akorát, navíc s parádním feelingem. Když skladba chce vykvaltovat či býti melancholická, vystupují na světla reflektorů vibrace hudby KING CRIMSON. 

Stálice Away a Snake do této složitě namíchané omáčky přidávají nadhled a feel good koření. Jde poznat, že si práci ve studiu užívali. Away nikdy nebyl velký řezník, spíše to mlátil s pár bubínky do punku. Jeho mistroství tkví v abnormálně vyvinutém citu pro změny nálad ve skladbě. Moc dobře ví, kde udělat změnu, zrychlit nebo zpomalit. Tentokrát ukazuje, jak dokáže rozsekat píseň na molekuly, a pak jí zase pospojovat. Pravděpodobně mu tikají v hlavě nejpřesnější švýcarské hodinky. No a vokalista Snake nám pěkně zestárl – v dobrém slova smyslu. Když tlačí na pilu, už je to takový ten umírněný křik. Stejně nejčastěji používá charismatické zpěvy, z kterých vyzařuje klid. Pěvecký výkon připomíná protipól k někdy až disharmonickým melodiím. V žádné jiné kapele by tolik nevynikl.

"Synchro Anarchy" je renesancí "Dimension Hatröss". VOIVOD navazují na své nejslavnější období kompaktní deskou, která se příjemně poslouchá. Nepřináší sice nic nového, ale kvalitativně, ať už jde o zvuk nebo basovou hru, posouvá tvorbu výše. Další vesmírné dobrodružství, trochu více zasazené do progresivního rocku, dopadlo výtečně. Vždy mám velkou radost, když muzikanti po dlouhé kariéře dokáží stále dělat svůj obor poctivě.

Přesné hodnocení: 8,5/10

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Paranormalium
  2. Synchro Anarchy
  3. Planet Eaters
  4. Mind Clock
  • Strana B:
  1. Sleeves Off
  2. Holographic Thinking
  3. The World Today
  4. Quest For Nothing
  5. Memory Failure

Čas: 47:54

Sestava:

  • Rocky – basa
  • Chewy – kytara
  • Away – bicí
  • Snake – zpěvy

www.voivod.com
Facebook


 


Zveřejněno: 31. 03. 2022
Přečteno:
1323 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 09. 2022 09:39 napsal/a Deathhead
Voivod
Starý dobrý Voivod. Líbí se mě to.
01. 04. 2022 14:45 napsal/a Gut
pekna recenze
...ale ja to album stejne nemuzu spolknout. Mozna ho casem docenim, jako se mi to stalo u Voivod uz nekolikrat.