Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CD/LP 2022, Les Acteurs de l'Ombre Productions / atmosferic black metal / Francie

LUNAR TOMBFIELDS vznikli začátkem roku 2020, kdy svět byl v zákeřném klinči vyššího zájmu. Ideální čas pro kytaráka M. (ABSOLUTION) tvůrčím způsobem přispět do francouzské neskonale akční blackmetalové galerky. V duchu hlášky mistra obhroublého humoru Zdeňka Izera „ze dvou se to lépe táhne“ se spolčil s Äaerzerathem (NATREMIA) a tandem hanebných parchantů mohl vyrazit na exkurzi zřídka obdělané měsíční krajiny plné hrobek. V zimě roku 2021 natočili v Darkened Studio svou prvotinu „The Eternal Harvest“, smlouvu uzavřeli hádejte s kým? Správně, s garantem dobrého vkusu Les Acteurs De l'Ombre. Čtyři výpravné skladby oslavují magická souhvězdí, nespoutanost živlů a nicotu lidských osudů. LUNAR TOMBFIELDS hrají komplexní styl black metalu s agresivními, ostrými, nekonečnými riffy a spoustou energie. Nejsou avantgardní, ani zcela zahledění do minulosti, jak je tomu v současnosti u mnoha francouzských blackmetalových kapel. Ve své tvorbě nezapřou některé norské vlivy, které dominantně formovaly tento temný styl vnímání světa. Obal alba z pera Denise Forkase je surrealisticky ztvárněným nadpozemským výjevem, který se zvukem kapely dobře koresponduje.

Album díky znějícímu hlasu bez příkras hostující Dolorès Anapeste slibně otevírá skladba „The Ancestral Conjuration“. Na mysl přichází myšlenka, že Dolores bude patřit i závěrečné outro, což se po cca 47minutovém poslechu neděje. Dolores se poroučí a nastupuje řízný atmosférický BM americké odrůdy bzučivých tremolo kytar a blastbeatových perkusí. Dominuje hrdelní řev namísto zvířecího jekotu, jako je tomu u jejich některých evropských kolegů. „As the Spirit Wanes, the Form Appears“ zvýrazňuje posun směrem ke konstrukci atmosféry jednoduchými, ale účinnými prostředky, divoký řev překypuje emocemi a přesvědčivostí. Riffy s přímočarou melodikou písní a houpavým rytmem studí jako krátery na povrchu Měsíce. Solidní skladba se zvukem plujícím mezi atmosférami ponurými a trýznivými. „A Dialogue With the Wounded Stars“ je předlouhá záležitost levitující na astrálních frekvencích jako nebeský prach v kosmické pustině. Dusivé výkřiky a vzrušující halucinace dávají tušit úzkost. Zajímavý je hudební předěl cca v polovině skladby, kdy se vše téměř zastaví a kosmické plavidlo poháněné rockovým vybrnkáváním a deklamací textu se vydává na umírněnější oběžnou dráhu dlážděnou post-metalovými asteroidy. Kvůli opakování může tato skladba vyznít i progresivně. Možno vystopovat styčné plochy mrazivého zvuku norských IMMORTAL. Bouřlivou blastovou sekvencí startuje závěrečná „Drowning in the Wake of Dreams“, z řízného umta umta kvapíku přichází poklidné tempo, ale atmosféra zůstává stále ledová se ksichtem fúrie. V hloubi skladby se vyloupne ona melodie, zasněný, téměř post-blackový příval chytlavosti, kterého by si člověk nejspíš přál víc.

Skladby inauguračního alba mají tendenci být dlouhé, rezonující v melodickém atmosférickém BM. Jelikož v nich není mnoho zapamatovatelných riffů, které by se od sebe odlišovaly, výsledkem je, že působí dojmem čtyř kapitol jednoho dlouhého díla, což byl ale dost možná záměr. Muzikanti určitě umí hrát rychle i tvrdě a bubeník buší do své soupravy v super rychlosti, ale přesto s dlouhými rozvláčnými a meandrujícími skladbami působí dojmem, že se ženou v uzavřeném kruhu, aniž by udělali nějaký progres. Co se týče vokálů, nemůžu zrovna říci, že by mě nějak extra bavily. Osobně jsou mi bližší alba dejme tomu stejné stopáže, ale s větším počtem adekvátně dlouhých skladeb, aby posluchač po prvním tracku dostal bez dlouhého čekání šanci zlepšit si apetit. Konkurence se rozhodně stává tvrdou a kapely, které chtějí dělat náročnou práci od začátku, musí být víc než dobré, musí být vynikající.

Seznam skladeb:

  1. The Ancestral Conjuration
  2. As the Spirit Wanes, the Form Appears
  3. A Dialogue with the Wounded Stars
  4. Drowning in the Wake of Dreams

Čas: 47:26

Sestava:

  • Äaerzerath – kytara, bicí
  • M. – kytara, basa, zpěv

Bandcamp
https://www.facebook.com/LunarTombfields

 


Zveřejněno: 17. 02. 2022
Přečteno:
668 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář