Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2021, Century Media Records / melodický death metal / Švédsko

TRIBULATION existují již řadu let a dalo by se říct, že mají za sebou dvacetiletou kariéru, která se počala psát v roce 2001 ve švédském městě Arvika pod názvem HAZARD. Pod tímto jménem vznikly dva thrashmetalové demosnímky, načež se v roce 2004 kapela přes deathmetalovou pumelenici přetransformovala do současné skočné a melancholické podoby zároveň. Ono by se dalo říct, že v tom je jakýsi hudební vývoj, ale spíše mě napadá, že kapela v dvojalbových cyklech, pravidelně mění svůj ksicht. Nechci rozpitvávat, zda je to dobře či špatně, ale když se podívám v rychlosti na různé recenze do minulosti, tak pravděpodobně se vše tváří pozitivně, protože jejich plnohodnotné nahrávky sbírají vyšší plusové body.

Počáteční demo, již kapely TRIBULATION, mělo silný na dřeň ohlodaný oldschoolový výraz. Následná alba „The Horror" (2009) a „The Formulas of Death" (2013) mají tím pádem deathmetalový ksicht, ačkoliv již to druhé je více protknuto melodickou linii göteborské scény. Takový velký přerod nastal zanedlouho a kapela vydává striktně gothicmetalová alba „The Children of the Night" v roce 2015 a v roce 2018 „Down Below", která mají pramálo společného s předchozí tvorbou, ač na oko a výjimečně jakýsi deathmetalový mustr nechybí. Samozřejmě, že předchozí tvorba se novějšími alby prolíná, ale ty změny jsou citelné, anebo jestli chcete, zásadní.

„Where the Gloom Becomes Sound" je pátá řadová fošna TRIBULATION . Vznikla na začátku tohoto roku, a samozřejmě, aby dodrželi tradici dvouletého cyklu, přicházejí Švédové opět se změnou, i když pozvolný rozjezd tomu moc nenasvědčuje. Po minutě vyjede silná melodie, jakou moc dobře známe z vikinských pustých severských planin. Těžkotonážní otvírák „In Remembrance” s houpavou melodií je čistá přehledná studivá práce, na které jdou zřetelně rozeznat všechny nástroje. A to platí po celou dobu nahrávky. Jak ubývá stopáž, a přibývají další skladby s barevnými melodiemi, hloubám v myšlenkách, že slyším kombinaci SABATON, AMON AMARTH a jím podobných spolků. Horrorově razantní „Dirge of a Dying Soul" opět nabírá gotického směru a pianové preludium v krátké instrumentální „Lethe" se zvukem houpajícího křesla tomu dodá tklivější atmosféru. Album se takto přehouplo do druhé části, která nabírá na rychlosti v „Daughter of the Djinn". Honosnou stavbu mají i následující „Elementals" s heavymetalovými sóly a chmurami temná „Inanna". Nicméně smutek, který není černobílý, kapele moc nevěřím a SABATONOVSKÁ melodie na mě působí spíše opačně. Do rychlé „Funeral Pyre" se tak trochu vloudí thrashmetalové kytarové riffy, což vnímám přijatelně. U poslední energické houpačky „The Wilderness" mě napadla mocná vlčí síla jedné populární německé kapely…, byť to zas není takové hrozné. (úsměv)

Album „Where the Gloom Becomes Sound", ačkoliv je to umně povedená práce, mě překombinovaností melodií moc ze židle nenadzvedává . Album mě nezklamalo, ale ani nenadchlo. A jak jde i vyčíst z recenze, tak mám pocit, že ponuré melodie tak nějak rozkvétají a naopak mohutně stavěné skladby mají jakýsi umělý (botoxový) ksicht. Avšak koncertně to vše může působit určitě velmi dobře. A TRIBULATION se tímto přiblížili k hlavnímu proudu kapel, které budou vítané na Masters of Rock.

Bodování je rozpačité, když přimhouřím obě oči, tak 6,5 bodů.

Seznam skladeb:

  1. In Remembrance
  2. Hour of the Wolf
  3. Leviathans
  4. Dirge of a Dying Soul
  5. Lethe
  6. Daughter of the Djinn
  7. Elementals
  8. Inanna
  9. Funeral Pyre
  10. The Wilderness

Čas: 48:17

Sestava:

  • Johannes Andersson. - basa, zpěv
  • Jonathan Hultén - kytara, piáno
  • Adam Zaars - kytara
  • Oscar Leander - bicí

www.tribulation.se/
Facebook


Zveřejněno: 20. 12. 2021
Přečteno:
818 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 12. 2021 13:21 napsal/a Kubina
Za mě parádní album
Tohle album je víc gotický rock než melodický death metal, haha. Musel jsem si koupit LP. Ano, skladby jsou houpavé, z vinylu i dost nabasované, takže dlouho v hlavě rezonují. Sabaton? To jako vážně? Já bych právě spíše řekl, že spousta současných kapel se snaží napodobit TRIBULATION style. Hodnocení: 9/10