Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

kniha 2021, MetalGate / Česko

Zatímco začátkem 70. let se v newyorském klubu CBGB majitele Hilly Krystala rodila punková scéna, několik set km severozápadně ve městečku Cortland (stát NY) začínala dominovat móda dlouhých vlasů a do té doby vlivný blues a hard rock začal pomalu ztrácet svůj živočišný potenciál. O své místo na hudební mapě se hlasitě hlásil heavy metal.

Letos tomu bylo 11 let, kdy ve věku 68 let odešel hudebník, kterému náležitě patří nálepka „Born to be legend“, Ronnie James Dio, rodným jménem Ronald James Padavona, syn italských přistěhovalců. 

Předmluva: Ronald James Padavona začal hrát v doo whopových kapelách 50. let jako basista a trumpetista. Nakonec objevil svůj hlas, změnil si jméno a chopil se mikrofonu. A tak se zrodila rock´n´rollová legenda. Během své kariéry, která obsáhla šest desetiletí, stanul Ronnie v čele legendárních formací ELF, RAINBOW, BLACK SABBATH, DIO a HEAVEN & HELL.  

V šedesátých letech 20. století coby mladý začínající umělec tehdy ještě s provinční kapelou RED CAPS odehrál R. J. Dio během osmi let více jak tisícovku koncertů. V této době, kdy kdejaké lokální rádio ovládal místní DJ hrající naživo, existovala jednoduchá vychytávka. Aby nemohl DJ zaměnit nahrávku v playlistu, byla na obou stranách singlu vylisovaná stejná písnička. A to si Japonci v 90. letech minulého století mysleli, jaká je jejich poka–joke převratná myšlenka. 

Samotné vyprávění příběhu o americkém snu není dlážděné pouze příjemnými záležitostmi, ale také událostmi, které v srdci samotného aktéra zanechaly bolavé rány. Jeden tíživý okamžik se stal v roce 1968, kdy při návratu z koncertu došlo ke střetu kapelní dodávky s dalším vozem, který řídil opilý řidič. Při střetu zahynul kytarista a Diův spolužák Nicky Pantas. Dio si z fatálního karambolu odnesl 150 stehů na hlavě. Na to konto se musel poohlédnout po šikovném kadeřníkovi, kterého nakonec zaměstnával dlouhých 20 let.

Jestli existuje něco, co spojuje fanoušky metalové hudby bez rozdílu a na co slyší všechny generace, tak je to pozdrav z doby jeho působení v BLACK SABBATH, tzv. „ďáblovy rohy“ (paroháč), jehož originalita je připisována právě Ronniemu. I o tom, jak to vlastně bylo a jakou roli v příběhu hraje jeho silně katolicky založená babička, se Dio rozpovídal.

Dio je také známý svými poněkud kýčovitými kulisami a podobným harampádím na jevišti, různými otevíracími „kamennými zdmi“, uřvaným několikametrovým mechanickým drakem Deanem chrčícím ohnivé jiskry, laserovými meči a podobnými zbytečnostmi. Ale dav se mohl zbláznit. A čtenář si počte i o tom, jaké potíže někdy na koncertech s těmito „zlepšováky“ byly, např. když suchý led explodoval přímo na pódiu a lidi si mysleli, že je to součást šou. 

Kniha je de facto souborem vzpomínek a svědectví kamarádů, muzikantů, příbuzných, známých, fanoušků (ke kterým byl na rozdíl např. od Ritchiho Blackmora nebetyčně vlídný), manželky a zároveň také manažerky Wendy. Fakta o veškerém dění, ale taky o nahrávacích smlouvách či charitativních aktivitách, doplňuje do mozaiky americký spisovatel James Curl, který mapoval Diovu kariéru 16 měsíců.

Jedná se o brožované vydání formátu A5; graficky je kniha vyvedena v černobílé barvě, celkový počet stránek lehce překračuje 200. V knize je obsažena adekvátní obrazová příloha dobových černobílých fotografii jak z vystoupení, tak ze soukromí, přičemž některé jsou kvalitou na hranici použitelnosti v tištěném médiu (zlatá éra analogu). Za každou kapitolou (celkem 14) najdete přehledný seznam použitého materiálu, včetně odkazů na různé webové stránky. Na konci celého vydání se nachází přehledná kompletní diskografie všech kapel a projektů včetně personálního obsazení, kde RJD měl tu čest. Také nechybí výčet studií, kde se nahrávalo. Knihu rámují předmluva (Jeff Pilson) a nekrolog (Claude Schnell).

Kniha navzdory stálým personálním rošádám nově vzniklých a znovu obnovených aktivit neztrácí hlavního hrdinu z dostřelu a činí tak čtení komfortní bez obav tápání v kontextu. Dílo je bezesporu určené starší generaci, které má co říct a přináší možnost probrat se myšlenkami a názory, které formovaly jedno vývojové stádium metalové hudby. 

  • 218 stran

                      
https://www.youtube.com/watch?v=zbxvWjSHp2o&t=2s
https://www.metalgate.cz/cz/


    


Zveřejněno: 03. 12. 2021
Přečteno:
1035 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář