Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

split LP 2021, Innoxia Corpora & Silver Rocket / punk/alternative / Česko

Rok 2020 byl bohatý na kvalitní desky. V tomto ohledu to platilo i o kapelách z Rožnovska. Nejdřív vyšlo v létě splitko PSI/LUCIFER EFEKT, následovali KULTRA! a na sklonku roku pak CHOROBOPOP. A hned z kraje roku letošního přišla s novou nahrávkou i  INNOXIA CORPORA. Kluci mi sice už v létě avizovali, že v zimě bude deska, ale čekal jsem plnohodnotné album. Místo toho tady máme další split LP.

A v modravé obrazovce hledat slunce dnů. S dotykem na skle vyhledávače snů. S pokrytím plným zbaven problémů. Kde svět skutečný ztratil doménu.

Tři roky od posledního 10“ MP „Hrubé domácí štěstí“ uplynuly jako nic a jsem rád, že INNOXIA CORPORA je zpět a stále při síle. Sice po tak dlouhé době nabízí pouhých pět nových skladeb (a jeden cover), ovšem ty jsou opět nabité energií jejich svérázného a nezaměnitelného punku. Příjemná kytarová muzika plná melodií a naléhavých vokálů, která zároveň umí ostře říznout. A tnout do živého umí i texty, jejichž kvalitou se valašské kapely tolik vyznačují. Ovšem zmínění tohoto faktu je nošením vody do rybníka. Nelze však nezmínit, že se stále jedná o témata, která jsou v zajímavých slovních propojeních v nich ukrytá, dotýkající se neduhů dnešní doby a na ty je potřeba stále ukazovat prstem. Do tohoto konceptu pak náramně zapadá předělávka písničky „Kat a blázen“ ze stejnojmenné satiry pánů Voskovce, Wericha a Ježka. A to nejen hudebně, protože už od roku 1934 je geniální, ale především textově. Její obsah platil tehdy a v dnešní době možná platí dvojnásob („Dnes už lid nepozná, koho se má bát a komu se smát“). Bravo! Jsem nadmíru spokojen.

Vidím to, vnímám to: Vzbudím se nahej k ránu – můj život je v krabicích od banánů. Nemám jméno, nemám číslo, nemám děti, nemám hrob. Odsunutej, vyhlazenej, vyvražděnej, poníženej. Pustý cysty novověku – uteč k horám, přejdi Jordán.

Za označením ARAN SATAN stojí Adam Nenadál, svého času ústřední postava charismatických GNU. Před nějakým časem začal vystupovat sólově jako ARAN EPOCHAL a nyní je tedy jeho alter egem onen SATAN. Satan, který se ve svých sedmi textech snaží poukazovat na negativní věci kolem nás. V jeho kázáních jsou odkazy na různé známé citace nejen z politických sfér, ovšem bravurně zpracované. Tyto texty jsou pak posluchači předloženy tu klidným, tu naléhavým hlasem, občas sklouzne recitace až někam k rapu. Vše je podkresleno poklidnou elektronickou hudbou, kterou k jednotlivým skladbám stvořili mi neznámí New Dog, Radical Face, Bourek, DJ Neznámý vojín a Billy Grams. Osobně ale tak nějak nevím, co si s touto nahrávkou počít. Ta hudba sama o sobě je zajímavá, ale právě Aranův hlas mi v ní působí jako rušivý element. Na druhou stranu se mi líbí ono poselství, ale jako celek to u mě prostě nefunguje, nebaví mě to a v některých chvílích přímo irituje. Možná i tohle je posláním tohoto svérázu na tuzemské scéně – vzbudit emoce, ať už jsou jakékoliv.

Takže já mám jasno. Jsem nesmírně rád, že moje oblíbená kapela má po čase venku zase novou nahrávku. Sice nahrávku, která nabízí hodně nečekané spojení, ovšem vždy existuje cesta volby. Mou volbou je ohoblovat tuhle desku jen z jedné strany, ale zato pořádně.

Seznam skladeb:

  • INNOXIA CORPORA strana
  1. Skutečný a umělý
  2. Posel
  3. Kat a blázen
  4. Kult klonů
  5. Věřím
  6. Zvedá se dým
  • ARAN SATAN strana
  1. Všední den poblíž hranic
  2. Jeden šlic
  3. Vlna, vlna, vlna
  4. Potrubí
  5. Snad
  6. Skript
  7. Mimoň

Čas: 27:03


INNOXIA CORPORA sestava:

  • Rades – kytara, zpěv
  • Kill – kytara, zpěv
  • Radis – basa, zpěv
  • Ivan – bicí

ARAN SATAN sestava:

  • Aran Satan – hlas, slova

INNOXIA CORPORA Web
INNOXIA CORPORA Bandcamp
ARAN SATAN Bandcamp

 


Zveřejněno: 25. 03. 2021
Přečteno:
1781 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář