Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

CD/LP 2020, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Francie

S francouzskou skupinou GRIFFON už jsem měl tu čest v loňském roce, kdy jí vyšlo společné CD s DARKENHÖLD. Tehdy jsem na adresu GRIFFON psal v tom smyslu, že hrají na poměry francouzské scény plné potemníků i vydavatele stravitelnější formu black metalu. 

Podobná slova dobře charakterizují i nové album, osmipoložkový komplet má nejblíže k black metalu melodickému, epickému, hodně velký význam hrají orchestrace (rovná se zejména klávesy).

Po mluveném a nějakými šumy plus vybrnkáváním vybaveném intru (vetkaném do první písně) se rozjíždí rychlá melodická muzika, která působí honosně, ale po krátkém rozmachu následuje odlehčení, upozadění nástrojů, opět jen vybrnkávání a emotivní promluva, po níž se vrací epika a melodie; jako určitá paralela mě napadá naše MATER MONSTIFERA. Francouzi taky sázejí chytlavé melodie, neváhají zařadit pěkné sólo a vůbec se snaží o pestrost. 

Album „ὸ θεὀς ὸ βασιλεὐς“ je zdánlivě hodně rychlé, poslech uteče jako voda v horské bystřině, ale ve většině skladeb se objevují i pasáže řekněme emotivní, pocitové, a nejde jen o to, že se zvolní, ale taky že se objeví další vokální polohy – k hlavnímu zpěvákovi, který předpokládám hlavně skřehotá a řve, se přidávají oba kytaristé s civilními vokály, nebo taky hlubšími, klenutými, dejme tomu podobnými výrazu Fernanda Ribeira. 

Sem tam se objeví náznak středověku, třeba „L’Ost Capétien“ uvozují tribální rytmy, „My Soul Is Among the Lions“ zvuky bitevní vřavy, tu kapela zaexperimentuje (rovněž třetí song), nechybí ani krátká instrumentálka připomínající hudbu k historickému filmu („… et praetera Nihil“). 

Francouzi působí jako parta, která má ráda monumentální hudbu, nejspíš i tu chrámovou, ale zároveň si chce užít nějakou tu rotyku, přidá trochu tajemna, mystična, špetku vážné hudby (piano v „Abomination“, orchestrace a skoro operní zpěvy v „My Soul Is Among the Lions“) a výsledkem je dobře poslouchatelný koktejl, kterému nechybí kvalitní instrumentace ani moderní přeřvaný zvuk. Na mě je to celé příliš načančané, pompézní, navoněné, ale na druhou stranu mi poslechy nepůsobily traumatizující zážitek. (úsměv) 

Výpravný šestistránkový booklet zdobí obraz, který namaloval Adam Burke, jemuž nestačila plocha přední strany, takže je komplet vidět při rozložení skládačky – a znázorňuje ruiny nějakého starověkého města v plamenech. Nechybí ani fotka kapely, v bookletu pak texty. 

Seznam skladeb:

  1. Damaskos
  2. L’Ost Capétien
  3. Regicide
  4. Les plaies du trône
  5. Abomination
  6. My Soul Is Among the Lions
  7. … et praetera Nihil
  8. Apotheosis

         
Čas: 40:22

Sestava:

  • Aharon    – vocals
  • Sinaï – guitar, additional vocals, orchestration
  • Antoine    – solo guitar, additional vocals, orchestration
  • Léo – bass
  • Kryos – drums

Bandcamp
Facebook

LADLO

 


Zveřejněno: 05. 11. 2020
Přečteno:
1019 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář