Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
LLYR

24. 7. 2020, Horažďovice – Mashtal pub

S odložením roušek se opět rozjel na plné obrátky točkolotoč kulturních happeningů a hudebních akcí undergroundového ražení. Jedna z nich se odehrála na velice agilní zeměpisné lajně České Budějovice-Plzeň, v Horažďovicích, které jsem navštívil naposledy v únoru, když v místním KD „k tanci a poslechu“ hrál thrashmetalový kult DEBUSTROL se sušickou deathmetalovou artilerií MORTIFILIA. Tentokrát se jednalo o kulturu menších prostorových rozměrů, ale nutričně notně výživnou. Setkání příznivců HC a mysteriozní odnože punku s „melancholickým“ názvem Nakládačka se konalo v areálu zámeckého parku, Vinárně pod věží. Zároveň se jednalo o oslavu 30. narozenin jednoho z návštěvníků, přezdívaného tuším Kalič. Buďto se jedná o profesi zabývající se zušlechťováním kovů, nebo o volnočasovou aktivitu, tipnul bych si béčko.

O tom, že letos i přes zaručené dlouhodobé předpovědi počasí prší více, než jsme poslední roky zvyklí, se přesvědčili i horažďovičtí pořadatelé. Když rozbalili fidlátka pod širým nebem, ztrestal je déšť, a tak se z původně plánované open air akce stala standardní indoor párty. 

Krátce po půl deváté (původně se mělo začínat v 19 hod.) se v prostoru pro vystupující, což u takovýchto akcí zpravidla bývá prostor i pro fans, shlukli LIFE INSIDE OUT z nedalekých Střelských Hoštic. Služebně mladá kapela složená z již nefungujících projektů TERROR SOCIETY, CONOPED, BEHIND THE CEMETERY WALL předvedla HC/punk tradičního střihu s velkým nasazením zpěváka Kopiho. Za bicími LIFE INSIDE OUT sbírá hudební zkušenosti Špíďa jr., což je synátor Petra „Špídi“ Špičky, bubeníka DELUSION. Nejen střelskohoštičtí fanoušci si zařádili na skladby „Maroko“, „Válka“, „Acab“, „Pekelník Zbyňa“ nebo na klipovku „Corrida“.
 
Při přípravě nástrojů druhé kapely večera KRAOST z Milevska jsem zaregistroval pohyb subtilní ženštiny živě debatující s kytaristou. Poté, co poladila výšku stojanu mikrofonu, bylo jasné, že se jedná o zpěvačku Verču. Nekompromisní přímočaré hardcore s thrashovou kytarou, bicí s přesností švýcarských cibulí, neotřelým dívčím animálním řevem, který svou polohou zasahuje do výsostných crustových vod. Dvanáct šlehů vyplnilo čas vyhrazený pro KRAOST. Z EP 2017 zaznělo „Pitvám, tedy jsem“, „Falešný přítel“, „Zrůda“, „Jmenován bohem“, „Vynález“, dále „Afrín“, „Modř“, „Toxic holocaust“, „Páter“, „Middle finger“, „Konvektor“, „Black“.

Asi nejvíce zvědavý jsem byl na Pražáky DECULTIVATE, které jsem naživo neviděl, pouze z audio vizuálních záznamů a tudíž jsem si chtěl potvrdit oprávněnost zařazení písmen DE před vznešený český ekvivalent anglického výrazu CULTIVATE. DECULTIVATE vlítli na dlažbu jako pohroma v podobě černých neštovic a do pomalu se zvětšujícího kotlíku nahulili nekompromisně špinavé HC s  crustovou zápletkou. Zpěvák Z. Frýba (jehož jméno připomíná nomenklaturního televizního hlasatele z doby před rokem 1989) věrný tradici bizarního šoumena při různých tělocvičných postojích (předklon, záklon, podřep,) předvedl jak dostat své já do stavu duševní nepřítomnosti. Po jedné takové eskapádě to odnesl konektor mikrofonu, čímž přidělal práci Jirkovi Tomáškovi z DELUSION, kteří večírek zakončovali. DECULTIVATE zvyklí odjet svou dvacetiminutovku na 110 % a hlavně je nikdo a nic nepřinutí přidávat, zahráli mj. „Rovně“, „Černobílý“, „Podřízení“, „Noc“, „Mosty“, „Lidé na cestě“, „Sebelítost“, „Závist nenávist“. Ano, negační „DE“ používají zcela oprávněně.

Poslední číslo večera přišlo v podobě strakonických DELUSION, kteří se navzdory mnoha personálním přetřesům potloukají po klubech dlouhých 25 let a logicky měli nejpočetnější komunitu fanoušků broukajících si společně texty a zároveň cca hodinu prostoru. Metalcorové kytary s thrashovými pasážemi, přesná bubenická rytmika udržující nastavený drive, Drahunův hrdelní zpěv doplňovaný starým bardem, kytaristou Jirkou Tomáškem. Závěrem nesměl chybět cover KRITICKÉ SITUACE „Blaničtí rytíři“ a „Blitzkrieg Bop“ kultovních RAMONES. Pět minut po půlnoci „ende šlus“. Co se zvuku týká, nejen mně se zdál zbytečně přehulený a na tak malý prostor poměrně „brickwall“, což jako střízlivý pozorovatel řeším tzv. ear protection.
 
V každém případě příjemné přátelské setkání současných nebo bývalých vyznavačů životního stylu straight edge. Já osobně jsem měl možnost ochutnat laskominu, utopence vyrobeného z bílých fazolí naloženého v klasickém utopeneckém nálevu. I takhle chutná hardcore. 


Zveřejněno: 28. 07. 2020
Přečteno:
2267 x
Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 07. 2020 22:43 napsal/a Jindra
jasně
Oslavence křtím v Mashtal pubu na Kundibáda. Díky oběma za reakci.
29. 07. 2020 20:58 napsal/a Tony
Mashtal pub
Jindro díky za podarenou recenzi a super fotodokumentaci, jen mám taky jednu připomínku a to, že se akce nekonala ve Vinárně pod věží, tomu byvavalo, ale v mashtal pubu. Diky mashtal crew
28. 07. 2020 22:48 napsal/a Martin
Jenda Kalič
Ahoj Jindro, super recenze, díky. Přejmenuj oslavence na Jencka, Honzu nebo třeba Kundibáda, sice umí zakalit, ale zas takový "Kalič" to není. Díky za účast a třeba zase někdy na Šumavsku.