Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

17.-18. 7 2020, Pohoří

Pátek

Je tomu již krásných deset let, co Radek „Ráca“ Vondřejc a spol. tlačí káru AMF a za časů jeho trvání si na jeho pódiu zařádila pěkná řádka kapel. Osobně jsem se s touto akcí doposud míjel a nebudu zastírat fakt, že nebýt virového šílenství a zrušení velkých akcí, nejspíš bych se do Pohoří nepodíval ani letos. 

Ještě než se pustím na špacír jednotlivými vystoupeními zúčastněných kapel, je na místě omluva účinkujícím, na které se psaným slovem nedostalo a nechť svou přítomnost ve fotogalerii vezmou jako malou cenu útěchy.

Z Týnce nad Labem dorazivší deathcoreové ELYSIUM jsem viděl poprvé a rozhodně jsem nebyl zklamán. Chlapi se s tím nepárali a nejvíce mne zaujal energický projev zpěváka Jardy „Bejva“ Petříka, který byl všude a nevynechal ani místo pod pódiem. 

K nekompromisnímu útoku zaveleli funeral thrashoví GÖTTERDÄMMERUNG a třebaže se, dle samotných aktérů, ofenzíva neobešla bez drobných odchylek od naplánované taktiky a přiznali ztráty ve vlastních řadách, z pod pódia znělo a vypadalo vše na výbornou. Ruce nad hlavou a totální kapitulace. (úsměv)

TREDIS HARM ANY jsou triem, jež se do Pohoří vydalo propagovat své vnímání death metalu. Zajímavostí je nepotřeba baskytary a k rachotu si vystačí bohatě i s kytarami. Nevím, jak moc si jsou významově podobné jejich texty v jazyce anglickém a ty v mateřštině, ale jak se začalo v češtině, už mne to tolik nebavilo. Nejsem žádný puritán, ale…

Maďarsko vyslalo do disciplíny s názvem thrash zástupce ARCHAIC a bylo to dobré rozhodnutí. (úsměv) Název by mohl svádět ke staromilství a hoblování staré školy, ale opak je pravdou. Maďaři brousí moderní vlnu se všemi klady a zápory, co k tomu patří. Na své rodné hroudě jsou už docela populární a jejich alba získávají zasloužená ocenění. V Pohoří si ostudu neudělali a nadšením pro věc a neutuchající energií si získali nejen moje sympatie.

TORTHARRY jsou na AMF jako doma a skrze kvalitní vystoupení se opakovaným pozváním nelze divit. Bohatá diskografie nabízí spoustu možností k obměnám playlistu a i tentokrát se dočkali pamětníci debutu i fanoušci tvorby čerstvé. Desítky zhlédnutých koncertů a fakt si nevybavím TORTHARRÁCKÉ fiasko. Nemohli by jste už konečně něco podělat? (smích)

Co napsat o setu GUTALAX? Pro někoho vrchol večera, pro někoho přetrpěný opruz. Každopádně jim nelze upřít fakt, že na festivalech má málokterá kapela před, či po, takový kotel. Pohoří výjimku nepotvrdilo a řádilo se o sto šest.

MEAN MESSIAH jsem si tímto vystoupením uzavřel malý osobní treble. Recenze novinky, povedený rozhovor s Danem Frimlem a třešnička na dortu – živá prezentace aktuálního alba „Divine Technology“. Začátek setu odstartovala čerstvá „Interment Of Ashes / Hello Again“ a měřák spokojenosti překročil kritický bod. Naprosto suverénní instrumentální zručnost, jistý vokál kapelníka a hlavně kvalita písní samých, dostávají posluchače mimo dimenze vlastního chápání. Pokud mne paměť neklame, sáhlo se do novinky ještě dvakrát a sám jsem byl překvapený, jak má nejméně oblíbená „Thorn“ získává sympatie na svou stranu. Výborný set!

 

Sobota

Páteční deštivé počasí se zvrhlo v sobotní Palermo a zatímco první den voda padající shora působila zimomřivě a nevlídně, odpoledne druhého dne se jevila v žáru slunečných paprsků jako osvěžující „májovka“. Kvartet HYSTOS se svým grindem baví a spokojený úsměv byl patrný na tváři nejednoho fanouška. Řádně zakrvácené nemocniční mundúry, názvy skladeb jako „Porodní infekce“, „(od)červená Karkulka“, „Honzíkova cysta“ a jak jsem zmínil, potřebný nadhled a radost z hraní, sklidily zaslouženou odezvu. 

Následující trojblok patřil kapelám, respektive žánrům, v nichž se orientuji bídně. Ale což, dobré vystoupení je dobré vystoupení, bez ohledu na škatulky. Kšiltovky, kraťasy, tetováním zaneřáděná kůže, tři tuny energie a ohromná chuť fanouška pod pódiem svým hraním totálně odrovnat a zničit. Tak zapůsobil tank s nápisem CRIPPLED FINGERS

Vystoupení následujících INPAIN jsem si téměř celé nechal utéct loni v Bohuslavicích a zpětně bych si za to nafackoval. Tentokrát jsem byl nadšený. Těžko se mi hledají slova, kterými bych popsal jejich produkci, trochu KORN, trochu SEPULTURA v období „Roots“, trochu… já fakt nevím. (úsměv) Zkrátka nic, co doma normálně poslouchám, předkládají v podobě, která mi dělá neuvěřitelně dobře a poohlédnutí po řadovém albu si beru jako závazek dnů nejbližších. 

Do třetice všeho polského a o pozornost se hlásí deathcoreoví KOIOS. Musím zmínit sympatického zpěváka Filipa. Jeho legrácky, ksichtíky a úsměvy byly kořením již tak ostrého setu. Snad pro lepší orientaci, kam band zařadit, poslouží cover, který nakonec kapela zahrála a velmi mne potěšila. Jednalo se o „Blood And Thunder“ od MASTODON.

Festival ještě zdaleka nekončil, ale kvůli zásahu vyšší moci mě čekali poslední dva vystupující. Rakušané INFECTED CHAOS byli prezentováni jako brutal death, ale vůbec bych se nebál slovíčko brutal odpárat. Nic proti, nářez je to hodně solidní, ale je v něm i řádná porce melodií a chvílemi mi tam hvízdali i AMON AMARTH. Nicméně se jednalo o další podařenou prezentaci a démonický zjev zpěváka Christiana mě bude budit ze spaní ještě dlouho. (úsměv) 

S tuzemáky V.A.R. nadešlo mé loučení s AMF. Pardálové v letech jsou jasným důkazem, že věk je jen číslo a omladina se má co učit. Skladby „Temná“, „Jednou mě zabiješ“, „Vratislav“, „Prdel Evropy“ a hlavně mrazivá „Sudety“ prostě nemohou zklamat. Jo a znovu a opakovaně tvrdím, že Pavel „Berun“ Berger je sám ďábel, přinejmenším ho má rohatý pod smlouvou. (úsměv)

Festival, který jsem původně bral jako z nouze ctnost, se během podařených dvou dní proměnil v záležitost, pro níž si v sezonách budoucích musím najít místo. Odjížděl jsem totálně uspokojen a k Rácovi a jeho kolektivu posílám jen slova díků a obdivu. Skvělá práce!

Foto: Tomáš Martinec


Zveřejněno: 22. 07. 2020
Přečteno:
2607 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 07. 2020 19:47 napsal/a miloSH4
AMF 2020, X. ročník
AMF je jeden z mnoha festivalů, který se na Východě Čech v létě koná a stojí za návštěvu. Nejinak tomu bylo i letos, kdy se Rácovi v 'zavirované' době podařilo udržet dvoudenní akci na vysoké úrovni. Hodně štěstí do dalších ročníků!