Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Má podle tebe v dnešní době smysl psaní recenzí?

Deset otázek pro redaktory FOBIA zinu – část IV.

Má podle tebe v dnešní době smysl psaní recenzí?

Johan: Má. Ačkoliv se tu a tam dočtu, že dnes nemají recenze smysl, že si přece každý může jakoukoliv nahrávku „zrecenzovat“ sám, protože si ji bez problémů poslechne na netu nebo stáhne. Ale docela často se mi stává, že někdo napíše „dostal jsem k té nahrávce díky recenzi na Fobii...“. Takže recenze splnila minimálně reklamní účel, který je u ní určitě silnější než u běžných novinek (tiskových zpráv o vydání). Ostatně sám taky na základě recenzí nahrávky poslouchám a objevuju...
Recenze sledují i kapely a vydavatelé, samozřejmě hlavně kvůli tomu, aby se na sítích mohli pochlubit, že mají pěknou recenzi, ale sem tam někdo přizná, že recenze byla inspirativní, že se nad slovy někoho nezávislého zamyslel. Což se o smajlících a řečech typu „super nahrávka“ na FB asi říci nedá.

Coornelus: Má. Když by nebyly recenze, tak by vlastně ani neměl smysl web o hudbě a co by potom bylo? Chápu, že pro někoho to nemá smysl, ale pořád doufám, že existují lidi jako já, kteří hledají zajímavé kapely a právě skrz recenze je můžou objevit. Další možností je potom také to, co se mi několikrát stalo, že jsem určitou desku odložil, abych si na ni po měsíci přečetl recenzi a znovu to album protočil a ono mi najednou sedlo.
Když to vezmu z druhé strany. Být kapelou, byl bych moc rád, kdyby mi někdo věnoval svůj čas a napsal recenzi a tu potom zveřejnil na svém webu.

Mikael: Tak já sám recenze v podstatě vůbec nečtu. Než ztrácet čas tím, abych se dozvěděl, jak se daná kapela a muzika líbí někomu jinému, radši si někde na netu najdu tvorbu skupiny sám a během krátké doby si udělám vlastní úsudek. Takže z tohohle pohledu to pro mě smysl nemá, ale když se nějaká parta sama ozve, že by měla o recenzi na Fobii zájem a je ochotná splnit ty naše jednoduché podmínky pro její zveřejnění, tak proč jí nevyhovět. Je to asi jako u jiných věcí, pro někoho to zajímavé a smysluplné je, pro jiného to význam nemá.

Opat: Podle mě má. Když to vezmu z osobního hlediska, tak já si rád přečtu recenze na desky, které neznám, a často tak objevím nějakou věc, která mě skutečně zaujme. Zároveň ale rád čtu i texty o albech, které poslouchám. Zajímá mě, jestli se s recenzentem shodnu. Má to smysl jak pro posluchače, tak pro kapely, díky recenzím se o jejich počinech dozví mnohem širší okruh lidí.

4horsemen: Psaní recenzí má určitě smysl. A zveřejňování na webzinech je víc než přínosné. Hudby a kapel je přehršel a na webzinech se objevuje spousta kapel, které se nemusí a třeba ani nedostanou do tištěných periodik, hlavně těch mainstreamových. A co si budeme povídat, metalová (rocková) hudba se spoustou žánrů a podžánrů se pořád pohybuje a bude pohybovat mimo ten hlavní proud a média. Čtenář, který hledá a chce hledat a objevovat něco nového, se tak dostane k mnoha informacím a zajímavostem, které se nikde jinde nedozví. A pro samotnou kapelu je každá zmínka dobrá. A to i přesto, že názor recenzenta může být i negativní.

Peťan: Určitě má. Problém vidím spíš v kvantitě nahrávek, protože všeho vychází strašně moc a člověk musí být pořád ve střehu, aby mu neutekla nová deska oblíbenců. Já recenzi vnímám tak, že jde o představení nového hudebního materiálu potenciálním posluchačům. Pokud si na jejím základě aspoň jeden čtenář album poslechne, pozná novou kapelu anebo si pak album koupí, má to smysl. Nedělám si iluze, že tomu tak skutečně je, ale chci v to nadále věřit.

Prepil: Toť otázka do pranice a sám si ji často pokládám, spíše by na ni měli odpovědět čtenáři. Někde jsem četl, že recenze nečtou už ani samotné kapely. No, to je možná přitažené za vlasy, nicméně je jasné, že význam recenze je už dnes úplně jiný než třeba před dvaceti lety. Dneska si člověk dvakrát klikne a už mu z internetu hrají ukázky z alba, ne-li album celé. Na druhé straně je té muziky dnes tolik, že normální smrtelník nemá šanci vše stíhat a znát, a tak mu třeba právě taková recenze na pro něj dosud neznámou kapelu může být užitečná. Takže v rámci UG asi recenze stále mají smysl, ale ty placené ve velkých médiích už podle mě smysl nemají, protože každý ví, jak to chodí…

Bury: Samozřejmě, že má. Jak jinak se má člověk dozvědět o nějaké zajímavé muzice, případně si přečíst jiný názor? V dnešní záplavě hudby nejde pochytit všechno, něco může uniknout a taky je to dobrý zdroj inspirace. Ale zase, je recenze a recenze.

Jindra: Tak určitě (smích). Já osobně recenzi beru jako vodítko k objevování další muziky, který v dnešní době vychází tuny, a díky IT technologiím není problém se k ní dostat. Spíše „problém“ je se v ní orientovat a najít si to svoje. Pamatuju si, když na přelomu milénia začínaly peer-to-peer sítě pro sdílení souborů (utkvěla mi v hlavě firma Napster, po které požadovala METALLICA odškodnění v řádů tisíců USD za porušení autorského práva) a když se pracně po několika hodinách podařilo pomocí vytáčeného, neskutečně líného spojení stáhnout kapelu aniž byste věděli, co z toho v přehrávači vyleze. To by se dneska stát snad už ani nemohlo.    

Kubina: Názor člověka, který má něco naposloucháno, by měl být součástí každého kvalitního proma. Avšak některé recenzenty a jejich názory beru trochu s rezervou. Mnozí si dokáží hodně protiřečit, působit zaujatě a konzervativně. Od té doby, co sám píšu, si více všímám i kdo je autorem recenze, haha.

Horaguru: Stoprocentně má. Fakt nemůžu spočítat, kolik nádherný muziky by mi uteklo, kdyby můj zájem nevzbudila podařená recenze na daný nosič. Je pravdou, že se vždy jedná o subjektivní pohled zúčastněného redaktora, ale i tady si jako čtenář najdeš oblíbeného pisálka, kterému věříš a s jeho názorem víceméně souzníš. Než nastala krutovláda internetu, byly důvěra v recenzenta a názor kamaráda hlavními faktory při koupi nosiče.


Zveřejněno: 11. 07. 2020
Přečteno:
1168 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 07. 2020 23:28 napsal/a LD
Recenze mají 100% smysl. Sice si opravdu může každý v uvozovkách 2x kliknout a udělat si obrázek sám, ale při tom poslechu může navíc i využít čas čtením. Tak získá třeba nový tip na další poslech. Ještě mě to baví i obráceně. Mám nějakou nahrávku a mám na ní svůj názor. Následně mě zajímá si recenzi vyhledat a porovnat si ji s názorem někoho jiného.
13. 07. 2020 17:28 napsal/a xxx
.
By bylo vtipný, kdyby psali recenze a mysleli, že to nemá smysl .:D Čtu recenze kapel, které mě zajímají, alb, co se mi líbila (abych věděla, jak zoufalý mám vkus), věcí, které neznám, ale třeba by mě mohly zajímat. Taky čtu některé recenze čistě kvůli redaktorům samotným, protože i recenze je dílo, které se dá z různých perspektiv hodnotit a i někteří redaktoři mohou psát zajímavě. Tuším, že kapely jsou za pochvalné recenze vždycky rády, za recenze kritické už to je případ od případu. Někdo je i za kritiku vděčný a někdy mu i pomůže, jiný vám může dát přes tlamičky, když si vás najde a bude dost velký. :D
11. 07. 2020 22:48 napsal/a Jeff
Rec
Jsem rád, že recenze píšete. Myslím, že všichni to umíte dobře, i když Opat s Johanem jsou jasní lídři. Co nesnáším, jsou recenze z povinnosti a politicky korektní kecy, jen kapelu neurazit. To bych blil! Jo a i já si kapelu pustím na základě recenze tady. (Tu "strašnou" Subrosu, které se nemůžu už léta zbavit, jsem chytil ostatně odsud!!!)
11. 07. 2020 10:27 napsal/a York
Psaní recenzí.
Los Ahoyos FOBIA Amigos. Jsem z kapely ERELEY, takže můj pohled je trochu z druhé strany :-) Ano, psaní recenzí má smysl a to z několika důvodů, byť jde většinou o subjektivní pohled jedince. Ve většině případů to jsou však lidé, kteří se v tom roky pohybují, mají přehled a jejich názor je ostatním vodítkem, protože v dnešní době je neskutečný přetlak vydávané hudby. Druhý pozitivní důvod je zase pro kapelu, ať je recenze ve výsledku jakákoli, tak je o kapele zmínka a to se počítá. Když o Tobě někdo napíše v superlativech, tak tě to zavazuje, protože to musíš na podiu přinejmenším potvrdit, a když tě někdo tzv. sejme, tak to na tom podiu můžeš lehce vyvrátit a posluchače překvapit :-) Faktem je a mám to nyní i čerstvě potvrzeno, že úroveň recenzí se rapidně snižuje (to se tedy netýká rozhodně FOBIA zine). Docela nepobírám, proč někdo píše pár vět o kapele, pak tam hodí nějaké hodnocení a při tom to dílo ani nerozebere, nezmíní plusy a mínusy, jen napíše nic neříkající omáčku ? Už vůbec nepobírám recenzenty, kteří jsou od prvního slova negativní s jediným cílem zašlapat tu kapelu do hromady sraček. Přece, pokud se mi to nelíbí, nebo mne ta kapela vyloženě sere, tak se k tomu nebudu ani vyjadřovat, protože každý má jiný apetit a já ze sebe mohu rychle a spolehlivě udělat blba. :-) No je to na delší povídání, každopádně z mého pohledu, recenze smysl mají. Takže všem přeji ať jim to hezky hraje a taky dobře píše.