Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

7“ EP 2020, Cvpunks, Ultima Ratio / hardcore, punk / Česko

Přesně po roce dorazila z tábora COFFIN VARNISH další nahrávka. Předchozí věta může vyznívat tak, že je kapela velmi aktivní, ale s přihlédnutím k tomu, že loňský debut „Gumo“ měl sedm minut a novinka je dlouhá zhruba stejně, to už tak horké není. Potěšující na tom všem je skutečnost, že kapela má chuť a realizovala další nahrávku.

EP „Hajzle“ bylo nahráno už před rokem, ale vyšlo teprve před pár týdny. Sběratelům, hromadičům veteše a podobně postiženým lidem udělá radost, že se COFFIN VARNISH dopracovali k sedmipalci. Po loňské domácí pálence v podobě CD-R vypadá v tomto formátu nový matroš logicky víc reprezentativně.

Stejná slova jdou použít i na titulní malbu. Tentokrát ji namaloval Tomáš Mitura (mj. vokál ve VOLE, SNĚŤ) a povedlo se mu to líp, než dětem na minulém obalu. Je jen dobře, že se i grafická stránka neodsunula na druhou kolej a věnuje se jí pozornost. Opačnou stranu obalu okupují texty, které by u žádné kapely neměly chybět. Zpracování příjemné a stylové. Vtipně pak působí přiložená samolepka, na které je skejtující Trump. Při detailnějším pohledu to už ale taková legranda není, protože se tenhle blázen místo prkna prohání na ničivé raketě.

COFFIN VARNISH se na EP věnují stejné odnoži hardcore jako na minulé nahrávce. To ve zkratce znamená, že se tady potkává hrubozrný hardcore propojený s citelným duchem punku a celé to má alternativní nádech. Rychlý rytmus zaručen, ale kluci nejen práskají biči, ale občas i zabrousí do středních temp, kde potom víc vynikne sdělení vokalisty – Máry. Ten svým syrovým projevem vyřvává texty, které cílí směrem k hradu, anebo vypadají jako osobní zpověď, což bych autorovi slov ale nepřál. „Fotr mě udělal nalitej… žiju ze dne na den“.

Ve všech válech ale převažuje punková příslušnost a přijde mi, že kapela ještě víc zrychlila. To nic nemění na tom, že v každé věci je něco, co působí poslechově dobře. Už samotný úvod a intro, které vtáhne do hry, funguje na výbornou. Zřejmě největší dojem na mě udělala titulní věc, která je rytmicky pestrá, kytarově barevná a obsahuje ne zrovna pro ostřejší punk typické krátké sólo.

EP „Hajzle“ je další ukázkou toho, že se tu stále rodí nové zajímavé kapely, i když jako v mnoha případech COFFIN VARNISH jsou složení ze samých zkušených muzikantů. O tom, kdo v kapele působí, už jsem psal minule. Na těchto čtyřech kumpánech se mi líbí, že jejich směs hardcore/punku není šablonovitě daná, dokáže často překvapit a nechybí jim dobré nápady. To samé platilo i minulý rok. Faktem ale je, že se tu bavíme o krátkém formátu, na kterém kdyby kapela nedokázala upoutat, bylo by to hodně špatné. Takže doufám, že se někdy dočkáme delšího materiálu a třeba rovnou ve větším formátu, než je tento sedmipalec.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1.  Intro + Sekty
  2. Naser si
  • Strana B
  1. Co ?!
  2. Hajzle
  3. Hodnej kluk

Čas: cca 7 minut

Sestava:

  • Adam, Bery, Michal, Marek

https://cvpunx.bandcamp.com


Zveřejněno: 27. 06. 2020
Přečteno:
1402 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář