Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD-R 2019, vlastní náklad / punk rock / Česko

První říjnový den roku 2019 vyšla společná nahrávka dvou domácích žánrově spřízněných kapel BOD VARU (Třebíč, dále jen BV) a PŘÍSUN POVOLEN (Praha, dále jen PP). Obě party patří mezi ty služebně mladší, pohybují se v punkrockových vodách, a co se týče nahrávek, tak na scéně dosud zatím nezanechaly nějakou výraznější stopu. Jestli se nemýlím, tak pro obě dvě se jedná o druhý studiový materiál, PP za sebou mají bezejmenné EP z roku 2018 a BV album „Sami proti sobě“ s totožným letopočtem vydání.
 
Aktuální split nazvaný „Jedeme v tom spolu“ obsahující 11 skladeb (včetně titulní společné věci přesně uprostřed nahrávky) vyšel vlastním nákladem ve formě CD-R se samolepou a hodně jednoduchým, lépe asi řečeno absolutně strohým, obalem, který vyjma názvů songů nepřináší zhola žádné informace. Zřejmě to potencionálním kupcům fyzického nosiče a hlavně samotným muzikantům takto stačí.

Jako první jdou na řadu třebíčští BOD VARU a jejich pětice písní, z nichž mě nejvíce zaujala třetí, v pomalejším a temnějším duchu se odehrávající věc „Alcatraz“, za kterou bych hned co do kvality zařadil následující čtyřku „Divoký srdce“, běžící v už klasickém punkrockovém rytmu. Líbí se mi též syrovější způsob zpěvu, který do prezentované muziky dobře pasuje. Pro texty jsou volena tradiční témata jako životní příběhy a situace, politika - válka.

Jak už jsem nastínil, po kvintetu skladeb BV následuje společná titulní věc, do níž se po bok Moravanů staví zástupci hlavního města PŘÍSUN POVOLEN. Úderný šlapající song obohacený saxofonem, který je pevnou součástí nástrojového obsazení PP, jistě neurazí žádného fandu obou kapel.

Následně už přichází na řadu PŘÍSUN POVOLEN sami za sebe a představují posluchačům svou část splitu. Oproti jejich kamarádům BV bych hudbu Pražáků označil za takovou veselejší (čehož důkazem je třeba hned úvodní kousek „Smůla“) a díky struktuře skladeb i propracovanější. Částečně mi jejich vály připomínají plzeňský POŽÁR MLÝNA. Stejně, jako u BV se mi v písničkách líbí syrovější způsob zpěvu, který ideálně sedí k samotné hudbě. Nejvíce se mi zapsala do paměti závěrečná věc „Je na čase odejít“, která je opravdu velmi zdařilou tečkou za celým CD.

Pokud bychom měli prezentovaný split brát jako takový pomyslný souboj obou kapel, tak pro mě samotného by tento duel skončil remízou. Přesto, že se obě party zaštiťují škatulkou punk rock, tak každá ho prezentuje fanouškům přece jenom trochu jiným způsobem a v muzice každé z nich je něco, co mě oslovuje více a něco, co méně.

Ovšem, jak už jsem uvedl, na výsledné podobě fyzického nosiče by si obě zúčastněné bandy měly dát v budoucnu mnohem více záležet, ať už každá zvlášť, nebo třeba opět společně…

Seznam skladeb:

BOD VARU

  1. Jednou tě to sejme
  2. Proč odcházíš
  3. Alcatraz
  4. Divoký srdce
  5. Vojáci jdou


BOD VARU a PŘÍSUN POVOLEN

  1. Jedeme v tom spolu


PŘÍSUN POVOLEN

  1. Smůla
  2. In Vino Veritas
  3. Kérka
  4. Zombie
  5. Je na čase odejít


Celkový čas: 41:07


Sestavy:

  • nejsou uvedeny


BOD VARU
PŘÍSUN POVOLEN 


Zveřejněno: 09. 01. 2020
Přečteno:
3921 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář