Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

Po mé pochvalné recenzi na aktuální počin Volantu přichází na řadu pokec s ředitelem kapely Pavlem alias Milichem. Mám takovej pocit, že tohle je premiérový skoro punkový pokec na zdejších stránkách.

Ale proč ne ? když jde o kvalitní muziku, škatulky stranou. Akorát ta dodací lhůta odpovědí ? otázky jsem poslal v únoru ?

1. Zdravím Volant i Tebe. Když jsem Ti psal, jestli bys byl ochoten k nějakému rozhovůrku, odpověděl jsi, abych poslal nějaký punkový dotazy. Přiznám se, že nevím jak takový punkový dotazy mají vypadat, takže se předem omlouvám za ty metalový. Vzhledem k tomu, že toho o Volantu moc nevím, tak na úvod bych prosil představení bandu ? aktuální sestavu, věk členů, čím se živí a tak ...

Volant působí na naší scéně už 10 let! A to je hodně. Pocházíme všichni z jedné vesnice, která se jmenuje Pardubice u Hradce. V současnosti Volant zahrnuje 8 spřízněných duší, ale na koncertech vystupujeme v 5 a to tak, komu se to zrovna hodí. Naše sestava je:

  • Ředitel ? to jsem já, hraju krásně na kytaru a zpívám
  • Ing. Vlasoš ? přísný kytarista (momentálně si hledá děvče)
  • Šílený kytarista Makak ? kytara (momentálně si hledá děvče)
  • Pan Zdeněk ?alkoholik, mistr světa v soxofonu
  • Hlubočák-Divočák ? basa. Muž, který pomiloval mnoho žen!
  • Karel Pavelka ? bicí, (momentálně si hledá děvče)
  • Jarda Liška ? kytarista slavných N.V.Ú
  • Veronika Chládková ? krásna zpěvačka

Máme i civilní povolání. Já protože jsem ředitel Volantu, jsem i civilně povoláním ředitel. Makak je bankovní úředník, za několik desítek tisíc měsíčně. Ing. Vlasoš pracuje jako poradce výstavby ropných plošin Perským zálivu (čemuž lidé nevěří). Hlubočák motá věnce na hroby. Dělá je krásně!

2. A aby bylo faktografii učiněno zadost, tak ještě krátký exkurs do historie (na podařeném webíku toho moc nejni) ? stěžejní okamžiky, nahrávky, koncerty a tak ...

Stěžejním koncertem bylo vystoupení 10. 6. 1996 na punkovém festivalu v Novém Bydžově. My jsme v té době nebyli pankáčové a bohužel letní parket byl plný pankáčů, kteří řinčeli ?N.V.Ú., N.V.Ú???. Jenže pořadatel zaburácel: ?Volant na scénu.!. Strhnul se ještě větší nesouhlasný pískot. Co teď? I nasadili jsme ty nejnasranější ksichty, co umíme, abychom aspoň trochu zapadli. Nu a pak mě napadla nejzásadnější myšlenka v kariéře Volantu. Před takto nenakloněným obecenstvem jsem nahlásil, že zahrajeme vynikající skladbu od Sex pistols, ovšem nikdy nevydanou! Ta píseň se jmenuje ?Sněženky a bledule? a samozřejmě ji Johny Rotten a spol nikdy nehráli. Strhlo se pogo neskutečné až do konce našeho vystoupení. Nám se touto lstí podařilo získat publikum a krásné dívky. Nu a vystupující  po nás N.V.Ú nás pak ocenilo mírou nejvyšší. Pozvali nás na společné tour, takže jsme rok po té odehráli na 70 koncertů ročně. Což trvá podnes.

3. V recenzi jsem si troufl tak trochu odmítnout punkovou škatulku a přirovnat vaší tvorbu k ZNC a Mňáze. Souhlasíš s tím nebo máš výhrady? Považujete se za čistě punkovou kapelu?

My jsme pankáčové každým coulem. Pijeme, kouříme a krásné ženy milujeme. ZNC jsou naší velcí kamarádi a v Mňáze dokonce působil i náš saxofonista pan Zdeněk. Obě dvě považujeme za velmi dobré a to prosím nejsou pankáčové! Nám je to celkem jedno, jak nás škatulkuješ, Standa Gross a Vlastimil Tlustý nám  bude stejně furt dál otravovat život.

4. Docela mě překvapil zvuk, na skoro punk (furt mi nejde jen to samotný slovo punk s vaší bandou dohromady, tak snad sousloví ?skoro punk?, to skousnu) je parádní. Co vás vedlo k návštěvě ne zrovna laciné Hostivaře? Je pro vás kvalitní zvuk stejně důležitý jako pro metálisty?

Uvědom si, že předcházejícího alba ?Paramo semtín pervitín? nadnárodní vydavatel Cecek rec. prodal několik stovek. Tudíž jsme se váleli ve zkušebně mezi hromadou peněz a rozhodnutí utratit to za veselé látky a lehké ženy byla na poslední chvíli přehlasována volbou jít do dobrého studia. A Zdeněk Šikýř opravdu dobrý je, poněvadž s ?Paramem? nám pomohl opravdu neskutečně. Když už to bylo fakt nad naše síly, tak vzal kytaru, případně vše dozpíval. Podstatě, my když jdeme ke Zdeňkovi do studia,ušetříme peníze! I když to týdenní nahrávání u něj je jeden velký večírek a ten teda něco stál!

5. Proč máte úvodní a závěrečnou blbinu namířenou do jižních Čech? Přecejen Pardubice nejsou zrovna nejblíže do míst, kde sídlí jak tazatel, tak Fobia zine?

My jsme se tam na největším jihočeském festivalu v Přeštěniccíh pěkně unavili (společensky). Ale velmi mocně a pak jme zpívali ?Moje jižní Čechy? celou cestu domů. Pořadatel nás na počest letos pozval opět a rovnou na hlavní pódium a do hlavního času. Hraje tam pak ještě Aneta Langerová, aspoň si ji prohlídnem zblízka.

6. Výrazný podíl na celkovém soundu má baskytara. Podle sestavy v bookletu máte tři kytary, ale basák místy kytaristy přehrává jak naši hokejisti Japonsko. To si basák prosadil, nebo to byl záměr?

Ono je to tak,že náš basák Hlubočák ? Divočák  umí na kytaru velice dobře. On dokonce hraje v pardubické komorní filharmonii na violoncello. A tak říkáme: ?Honzo hraj!? a on hraje a nám se to líbí.

7. Další zajímavůstka ? violoncello. To jste využili všeuměla z kapely ve studiu jen tak pro legraci, nebo používáte tenhle netradiční rockovej nástroj i na koncertech?

Na koncertech by ho Hlubočák ? Divočák rozsekal, poněvadž společenská únava je někdy veliká. Takže ho raději nebereme.

8. Když jsem nakousl koncerty -  prohlížel jsem váš web, a byl jsem docela překvapenej velkým množstvím koncertů. To vás opravdu tak baví live akce? Kolik lidí je v průměru na vašich vystoupeních? Kde se vám hraje nejlíp a vzpomeneš si třeba na úplně největší průšvih?.

My live akce milujeme! To je přeci ten hlavní důvod, proč to umělci dělají. Úplně nejvíc máme rádi, když jedeme na celé tour, to děláme na ubytovně takovej bugr, že to až hezký není. Teď chodí lidí více, poněvadž jsme jeli ?Točte se pankáčové? tour k nové desce spolu se skupinou Houba. Ti jsou strašně dobří. Chodilo v průměru až 200 točících se pankáčů. Krása. Večírky byly bujaré. Největším večírkem se stal ten ve Zlíně v klubu Golem, kde někteří chodili úplně donaha, poněvadž, že jsme jako doma. Horší bylo, že to bylo i mezi lidmi v klubu. A úplně nejhorší je, že si to skoro nikdo nepamatuje. Až druhý den digitální foťáky odhalili skutečnost.

9. Další téma ? texty. Samej hitovej popěvek, ale témata různý, nepunkový bych řekl. To už vás nebaví hospodský řeči a anarchie? Mají pro vás texty stejný význam jako muzika, nebo to sypete z rukávu, jen aby to dobře znělo? /jestli napíšeš, že za dvě je správně, tak Ti věřit nebudu :- )/

Já bych řekl, že jsou punkový, ale ne prvoplánově. Texty mají pro nás stejný význam jako hudba! Jestli se nám to daří nebo ne, musí posoudit pankáčové. Přeci nebudeme zpívat ?Jedna holka, jedno dítě, jen tři slova??. Brrr, úplně mám husí kůži.

10.  Proč není kus textu k vlašťovkám v bookletu? Záměr, opomenutí ? jestli opomenutí, tak čí a jakej ho stihl trest?

To je opomenutí. Vidíš, do teď jsem si toho nevšimnul. Ale u pankové kapely to přeci nemůže vadit.

11. Na závěr jsem si nechal perličku ? co říkáš na to, že moje dcera (9 let) si pouští vaše CD, furt dokola poslouchá Sváťu Švába, naučila se text nazpaměť a vykřikuje ho s vámi?

Tak to mne vůbec nepřekvapuje. Jen škoda, že jí je teprve 9 let. Ale poslouchají nás i starší dcery.

www.volant.cz


Zveřejněno: 21. 07. 2005
Přečteno:
3458 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 07. 2005 08:51 napsal/a marty
jj
dost dobrej rozhovor! :-))
21. 07. 2005 20:55 napsal/a ehm
kybl
teda..."dost"..dsot je neco uplne jinyho....
21. 07. 2005 20:53 napsal/a kybl
blabla
dsot dobrej rozhovor..:-)