Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

THALARION - Hellium CD 2004 - KRV Records (Forensick Music)

Thalarion, už veľmi dlho existujúca slovenská skupinka, minulý rok vydala album Hellium a tým sa aspoň v mojich očiach posunuli o poriadny kus ďalej - vpred. Predtým sa u nich jednalo o doom/black so ženským spevom a klávesami, no tentokrát tieto dva prvky vylúčili a dalo by sa povedať, že v rámci tejto nahrávky už nie je na mieste ani slovo "doom". Nahradila by som ho slovíčkom death...

"Intro - The Hellium" začína príjemnou, kľudnou, trošku temnou elektronikou s úvodom "Enter the darkest side of my mind..." a plynulo prejde do prvej piesne "Helliotica". Keď som to počula prvý raz, ostala som mierne v šoku, že či fakt dobre počujem. :-) Skladba má totiž na Thalarion dovtedy nevídanú dynamiku... Predtým táto skupina nepatrila medzi moje obľúbené, vadila mi na nich veľmi ťažkopádna vlečúca sa hutnosť, s týmto albom však tento "handicap" zahodili a ponúkajú rýchle a dynamické melódie, funkciu kedysi typických a nie moc zaujímavých klávies vystriedali gitary. Bicie sú trošičku pritlmené, ale to nijak nebráni človeku, aby si všimol, aký vynikajúci výkon bubeník predvádza a piesne majú veľmi veľa prechodov, často menia rytmus. Vokály sú tiež o dačo pozmenené, hádam o trošku agresívnejšie a aj viac citovejšie. Zvlášť pekná sa mi zdá pieseň "Singer in My Mind", ktorá je po časti melodiky aj s nasledujúcou šiestou skladbou asi najprepracovanejšia. Zhruba od 3:30 na nás zosypú pekné gitarové sólo a ním sa pieseň aj uberie do diaľav, aby po nej nastúpila "... and My Journey Continues". A musím povedať, že ten nástup je veľmi príjemný a dúfajme, že takáto "Thalarion Journey" bude pokračovať čo najdlhšie.

Zvyšné piesne alba sa nesú v podobnom duchu - množstvo prechodov a zmien, príjemné gitarové melódie, chvíľami masívne a energicky sa valiace na nás, chvíľami sa zas doplňujú, čo vlastne nahrádza klávesy a chalani z Thalarion si s tým poradili naozaj veľmi dobre. Jednoznačne je to obrovský posun vpred, kvalita šla rozhodne nahor. Odporúčam vypočuť, je fajn zistiť, že kvalitné spolky fungujú aj v rámci strednej Európy. :-)

Čas: 44:45

Tracklist:

  1. Intro - The Hellium
  2. Helliotica
  3. Witch Dance
  4. Quest
  5. Singer in My Mind
  6. ... and My Journey Continues
  7. Revealing the Sarnath, The Way of King
  8. I Am ...
  9. Realm of Perfect Visions
  10. Said The Dreamer

Zveřejněno: 18. 07. 2005
Přečteno:
3451 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář