Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

BLACK SACHBAK, CRIPPLED FOX, BLIND RATTVISA, D.S.E.

Takže jo! Po třech měsících do Brna a hned jsem si zvolil tenhle vypečenej gig, kterej dělá Lukáš, můj kamarád! Odpoledne dávám lehkou spršku, holím se a padá na mě lehčí únavička. Skoro mě až  napadá hříšná myšlenka, že bych se na to vysral? Uf, fuj, říkám si, to hochu bys byl už úplně za klauna, to ne! Během deseti minut kumuluju veškerý síly, dávám se do kupy, oblíkám se a vyrážím na bus z Polné do Jihlavy. V Jihlavě na autobusáku nezbytná káva a pokec s mou oblíbenou paní v pekárně a hup na bus do Brna! Během cesty hážu čumex do polí atd., aspoň se člověku řádně rozleží myšlenky, haha. Několik měsíců jsem teď hnil u nás na vesnici, takže si v Brně chvilku zvykám, ale po chvíli je to tady, vzpomínám na staré mravy a uvykám začouzenýmu výfukovýmu vzduchu. To je halt ta cena za sbližování subkultur, tyhle velkoměsta, kruci. Spousta skvělých lidí na jednom místě pár metrů od sebe, ale ten vzduch! Lidi, ten vzduch! To je masakr!

Chvilku se cimbám po městě, vyberu prachy z bankáču, píšu Lukymu, jestli už je tam, a vyrážím do Bajkáču. Po příchodu se s Lukášem vítáme a kecáme, no neviděli jsme se půl roku, uf, ty vado kámo, to je síla! Vzhledem k tomu, že jsme v kontaktu, tak mi to ani nepřišlo, ale, uf, ty vole, tohle už nesmíme dělat, haha! Izraelci jsou na místě, po chvíli doráží místní borci, a to D.S.E., chvilku po nich i Slováci. Dobu tam všichni kecáme a vesele se družíme, přichází i Lukášova ségra, no nevěřím mu, že jsou sourozenci, za chvilku je ale jasný, že je to pravda a já čumím jak puk, haha! Někdy bych chtěl vidět rodiče, kámo! (úsměv) OK, je zhruba 8:20 p. m. a jdeme na to!

Na startu jsou D.S.E. Borce mám fakt rád, jsou to trešeři jako sviňa, ale zároveň punkáči, a tak to má být! Nedávno odešla zpěvačka Viki, která byla sice super, ale kluci jsou teď ve třech a mě se to líbí možná ještě víc než dřív. Menší problémy s kopákem, Ferda to dává s přehledem za podpory veselých keců z publika, a pak do nás kluci nasolí zhruba deset super thrash punk songů a na závěr cover od TOXIC HOLOCAUST „Nuke the Cross“ z jejich posledního dobrýho alba (pak už to stálo za starou bačkoru, nevím proč, prostě už to nebylo ono). Mě se set líbil moc a těším se na příště!

Druhý jdou na řadu BLIND RATTVISA, se kterýma jsme už i několikrát hráli s PRŮMYSLOVKOU, a je to pecka! Tahle kapela je total punk, ale ten edge, lidi, ten thrashovej edge je fakt super! Do toho disbeat bicí a stejně jako D.S.E. je to kapela bez frontmana a i tak to má energii jako sviňa! Super set a já vydržím skoro celou dobu! Po klucích slovenských jdu ostro do piva, haha. Pokecy, pivka, a vůbec, brněnskej Bajkazyl je super místo na pařbu a na bratření se s kamarády, musíte se prostě někdy přijet podívat, jestli to neznáte! (smích)

OK, po chvilce pauzy jdou na věc Izraelci BLACK SACHBAK! Už jsem je viděl zhruba před pěti lety a byla to pecka, no dneska zůstávám chvilku a prchám, jako bylo to dobrý a mnohem víc rokenrol než ostatní kapely, ale já mám nějaký nedořešený pokecy a mám takovou tu chvilku, kdy se prostě chci bavit s lidma, takže odcházím a dobrý, nelituju toho, haha! Stojím u vstupu, kecáme, klukům na pódiu to evidentně šlo, slyším perfektně zahranej cover „I Am The Law“ od ANTHRAX, a super, jsem spokojenej!

OK, nebudu zapírat, teď už jede kalba a chystáme se na CRIPPLED FOX! CRIPPLED FOX jsou ranaři z Budapešti, který jsou snad starý jak tvoje máma, ale jsou skvělí! Po mohutným veletoči v sestavě zhruba dva roky zpátky, kdy to chvíli vypadalo i na rozpad, se sestava ustálila jako trio a i když zpěvák s kytarou musí stát u mikrofonu a zpívat a nemůže už rozdávat CN roundhouse kicky jako dřív, kdy třímal jen mikrofon, tak i tak je to nářez a tak i tak je to super! Tihle týpci totiž valí thrash jako T.H.R.A.S.H. a to není jen tak samo sebou! Jestli mě paměť neklame, tak vůbec slovo thrash se začalo používat úplně prapůvodně ve starý americký hardcorový scéně, a myslím i že úplně poprvý bylo zmíněný v nějaký souvislosti s hardcore legendou MINOR THREAT. Do metalu se dostalo někdy v první půlce osmdesátých let, možná i z části proto, že BIG FOUR kapely v čele s METALLICOU, SLAYER, ANTHRAX a EXODUS hodně poslouchali punk a ranej hardcore a mocně ten vliv nasály a použily po svým. Totiž, riffování ve stylu MINOR THREAT nikdo dřív v hudební scéně nepoužíval, teda takovýmhle stylem ne, ale tyhle čtyři raný, a v tý době mladý metalový kapely, to tam hodily do kytar, podladily na drop D a bylo vymalováno. Ale abysme se vrátili ke CRIPPLED FOX, to jsou totiž thrasheři jako sviňa, a jdou na to z tý punkový strany a je to hustý! Mohutný riffování, brutální krátký songy, skvělej ikonickej zpěv a nával energie! Po několika měsících sundávám gumičku z vlasů a třepu řepou jak cyp! Kolem mě jede mosh, kluci a holky rozjíždějí circle pit a je to super! Perfektní, pecka a pecka koncert! Apropo, pokud máte rádi thrash, tak se vykašlete na škaltukování ve smyslu metal/ hardcore a poslechněte si CRIPPLED FOX, protože já nevím, co víc by mohlo být thrash než oni, haha!

Dnešní koncert mi dal i tak trošku za vyučenou, kdy to vypadá, že můj dlouholetej názor, že kapela přece potřebuje pořádnýho frontmana, šel definitivně do assu, protože dneska jsem viděl tři skvělý kapely, který ho evidentně nepotřebovaly, a i tak měly totálně energický a nadupaný sety! Takže jo, Mišáčku, nová doba začíná, haha!

A nyní se můžeme pustit do bujarý pitky! Mám už trošku pod čepicí, takže jdu do distra za Mirkem a měním s ním nějaký singly PRŮMYSLOVKY, co jsem vydal loni, a pak hurá do distra CRIPPLED FOX! Kupuju si a měním nějaký věci s týpkem z Drinking Beer in Bandana Records, ledy se totálně lámou ve chvíli, kdy mu dávám jako dárek již zmiňovaný singl PRŮMYSLOVKY, týpek přihazuje pár nášivek, nálepek a nový split singl, který nedávno vydal na svým labelu, je to totálně sympatickej chlapík, kecáme, moje znalosti angličtiny se dostávají do varu, mozek dostává pokouřit, a je to skvělý, haha! Pak ještě stíhám koupit triko BLACK SACHBAK, který už balí distro, no a ještě samozřejmě kupuju tričko od Lukáše THRASH BACK IN TOWN s logem festivalu, který tiskla Áďa a v jehož ceně bylo modré ramínko, které mi teďka visí na skříni, haha.

Kalba nabírá na obrátkách! Kecáme všichni se všema a bavím se jak dlouho ne! Nakonec padá nabídka od Lukáše, že u něj můžu přespat, v hlavě se mi ozvalo hlasité UFFFFFFF!!!! (smích) Do té doby jsem měl plán jet prvním vlakem na Žďár a nechtěl jsem Lukymu nic říkat, protože jsem si nebyl jistej, jestli si třeba nechce vzít domů nějakou kočičku! (smích) V tuhle chvíli ale padaj zábrany, i bez brýlí poznávám na baru flašku Pastis Brilanis a objednávám první panáky! A už to jede! Družíme se, kecáme s klukama, s holkama, kolem třetí (klasika) už jedu stickery a lehčí taging, no radost! Na baru se pak bratříme s Lukášem a s Ferdou z D.S.E., s Jirkou a s Vojtou probírám jejich účast na novým fanzinu, Antonie, Monika, no super! K ránu ještě proběhne lehčí hejtík s nevinným týpkem, no takový to opilecký nedorozumění, pak se mu omlouvám, dáme posledního panáka a jdeme spát! Potácíme se s Lukášem po brněnských ulicích a je to sranda. Svlíkám se, ulehám, padám do snu, kóma.

Ráno se budím a divím se, kde vlastně jsem. (smích) Sice si cestu pamatuju, ale teď zjišťuju, že se Lukáš přestěhoval o pár ulic vedle a čumím jak puk, haha. Potkávám sympatickou spolubydlící, hodím chcanex a vyrážím do ulic. Moje cesty vedou samozřejmě do Kabinetu Múz na Pájin (opět úchvatný) veganský oběd. Tady kupuju i desku KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD, kterou mám rád a nemohl jsem jí sehnat. No, cena je závratná, ale zatnu zuby a tasím peněženku! Kolt střílí, a... BUCH-BUCH-BUCH-BUCH, vystřílí... Necelejch sedm kilián, haha! Pak ještě rychle na Jakubák na jednu rychlou IPU do mý (sic push, ale) oblíbený pivnice Na stojáka, pak antikvariát, kytary.cz, kde zkusím asi šest bas, a pak už hurá na autobus. Jedu přes Jihlavu, a o pul sedmé večer jsem doma v Polné!

Dobro došli! Díky všem! Bylo to super! Tak zase příště!

 


Zveřejněno: 29. 03. 2019
Přečteno:
3487 x
Autor: Mičl | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář