Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2018, Black Market Metal Label / black/death metal / Srbsko

Srbská kapela BANE, momentálně sídlící v kanadském Montrealu, je v Česku velmi dobře známa zejména díky kooperaci s AVENGER & BOHEMYST, respektive Honzou Kapákem. BANE si několikrát zahráli na volyňských pódiích, v Honzově Hellsoundu pravidelně nahrávají, Honza navíc v případě potřeby obstarává bicí nejen ve studiu, ale i na koncertech. Hlavní postavou a jediným stálým členem kapely je Branislav Panić, multiinstrumentalista, který prošel řadou nejen srbských part a který na aktuální album „Esoteric Formulae“ složil veškerou muziku a napsal všechny texty. A taky nahrál všechny nástroje, kromě bicích, o něž se postaral Honza, samozřejmě ve svém studiu. Branko nahrával v různých domácích studiích během let 2014-2018, mix a mastering byl zase v Honzově režii… Výsledek pak vyšel na sklonku loňského roku na CD i MC (Corde Raide Productions) s obalem od Bahrulla Marty, jak je u BANE zvykem, bez loga na titulce, letos pak vychází i gramodeska (Funeral Hymns Records).

Tolik základní fakta, k dalším se hned dostaneme. O orchestrální intro „Invocation Of The Nameless One“ se postarala Ophélie Gingras, která pro poslech následujících osmi songů navodila náležitě strašidelnou atmosféru. A v podobně potemnělém duchu začíná první zpívaná skladba „The Calling Of The Eleven Angles“. Branko od začátku staví na kontrastech – ďábelských pasážích a silných melodiích. Často a právem jsou BANE přirovnáváni k DISSECTION, tak pro rychlé přiblížení půlhodinového dění sáhnu k tomuto příměru rovněž, aniž bych tvrdil něco kopírce. Ale pokud je mezi čtenáři těchto řádků nějaký fanoušek švédských velikánů, nechť BANE zkusí, podle mě nebude zklamaný. Ale zpět k „Esoteric Formulae“. Hned ve zmiňované první písni se toho děje opravdu hodně, nejen muzika je pestrá, ale i vokály, Branislav střídá hrubý deathový řev s křiko-skřehotem, pomalejší pasáže s rychlými, v těch rychlých pak následuje jeden zvrat za druhým, chvílemi je toho možná až moc, až hrozí, že se v tom posluchači ztratí… (úsměv) Závěr pak patří zastřenému zpěvu a hymnickému úseku; během tří a půl minut to duo prostě rozsekalo. A tak je na místě trochu ubrat na všem – na zapeklitosti, na extrémnosti – a nasadit silné melodie, u kterých se neubráním nadšení. Místy se dá mluvit o old schoolu, místy snad i o power metalu, nikoliv ale v tom klasickém duchu, ale ve smyslu, že je to opravdu silný metal, chytlavý, a ač přesně nevím, co je na albu přesně esoterického (zas tak dobře textům nerozumím, byť nějaká zaříkávadla registruji a taky hodně chaosu, temnoty a podobných atributů), závěr „Beneath The Black Earth“ cosi duchovního naznačuje.

Není asi nutné popisovat skladbu po skladbě, všechny mi přijdou vyrovnané a poslechu hodné, za zmínku ale určitě stojí hosté z věhlasných kapel, „Wretched Feast“ ozdobil kytarovým sólem Giulio Moschini z HOUR OF PENANCE, „Into Oblivion“ zase zpěvem Amduscias z TEMPLE OF BAAL, v obou případech jde spíše o zajímavost, protože si nemyslím, že by to Branko nezvládl sám, ale na druhou stranu proč ne. Giuliovo sólo je opravdu parádní a do skladby sedne jako ulité, Amdusciasův specifický vokál do chorobné kompozice rovněž. Finále je pak doslova velkolepé; zatímco dosud se stopáž držela mezi třemi a čtyřmi minutami (palec nahoru za nenatahování skladeb), poslední metalová věc „Acosmic Forces Of The Nightside“ trvá pět a půl minuty a ač je zpěvu prostá, dokáže udržet pozornost díky silné mrazivé atmosféře a řadě filigránských detailů, které zaujmou na první i desátý poslech. Neurazí ani dramatické outro, které Ophélie pojala jako předzvěst konce světa, aspoň já to tak nějak vnímám.

K výbornému dojmu přispívá i Honza za bicími, který tradičně devastuje, ale nejen to, na nahrávce se hodně podepisuje jeho vzácný dar hrát kreativně a již tak vymazlené kompozice ještě něčím osvěžit. O zvuku to platí rovněž, ten je na jednu stranu temný, na druhou nechává vokály a nástroje v rovnováze a kytarové melodie vyniknout, a že jich Branislav vykoumal. V každém songu se nějaký silný chytlavý motiv objevuje, aniž by působil vlezle a útočil na první signální. Pro fanoušky ryze melodické muziky to bude příšerný rambajz, pro mě jedno z nejlepších alb roku 2018.

Přesné hodnocení: 8,5/10

Seznam skladeb:

  1. Invocation Of The Nameless One
  2. The Calling Of The Eleven Angles
  3. Beneath The Black Earth
  4. Bringer Of Pandimensional Disorder
  5. Wretched Feast
  6. Into Oblivion
  7. Burning The Remains
  8. Reign In Chaos
  9. Acosmic Forces Of The Nightside
  10. Wrathful Reflections

Čas: 35:47

Sestava:

  • Branislav Panić – vocals, guitars, bass, keyboards
  • Honza Kapák – drums

Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 06. 03. 2019
Přečteno:
3954 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář