Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2019, Les Acteurs de l\'Ombre Productions / atmospheric black metal / Francie

Francouzské blackmetalové podzemí skrývá spoustu jmen. Řada jich na svých albech nese pečeť undergroundového labelu Les Acteurs De l'Ombre Productions, který se právě na domácí ne úplně profláklé kapely soustřeďuje. Často jde o projekty, za nimiž stojí jeden člověk, mnohdy zahalený rouškou tajemství, protože není zveřejněno jeho jméno, případně ostatní hudební aktivity. Dalším z řady podobných projektů je BLURR THROWER, o němž se lze na webu vydavatele dočíst pár kusých informací, z nichž považuji za nejdůležitější tu o inspiračních zdrojích – a mluví se tu o cascadian black metalu.

A na těchto slovech je hodně pravdy. Byť jsou časy, kdy se o novém blackmetalovém proudu hojně psalo a diskutovalo, pryč, žánr jako takový samozřejmě nezmizel a stále se objevují kapely, které se upsali muzice inspirované WOLVES IN THE THRONE ROOM nebo ASH BORER. BLURR THROWER tomu svému black metalu říkají crepuscular, zobecnit by se to dalo jako atmosférický, pokud bychom si pojem soumračný či večerní černý kov nechtěli zapamatovat. Jen pozor na záměnu s dusk metalem… (úsměv) S CRADLE OF FILTH a spol. nemá hudba na „Les Avatars du Vide“ takřka nic společného.

Debut BLURR THROWER obsahuje pouze dva songy, ale dohromady mají přes šestatřicet minut. Takže je nasnadě, že se nebude rachotit celou hrací dobu, ale že muzika nabídne různé polohy, protože jinak by po chvíli začala nudit. Po zasmušilém intru se první „Par-Delà les Aubes“ pomalu rozjíždí v takřka folkovém duchu, aby po i při  kytarovém vybrnkávání nastoupily zpočátku umírněné bicí, po dvou minutách pak bzučící kytara a poté se přidal zastřený vokál. Pod ním se objevují typické atmosférické melodie a vše halí špinavý zvuk. Evidentně záměr, aby nahrávka zněla undergroundově a stylově. Stylově se přelévá i muzika, zprvu převládá rychlé tempo, ale nálada se mění, přichází zvolnění, zpočátku nenápadné, později zřejmé, to když se v polovině skladby odmlčí bicí a muzika se přelije do ambientních či neofolkových sfér, což je na jednu stranu dobře, protože špinavostí už bylo tak akorát, na druhou jde o věc, jež se dala čekat a jež ctí ducha žánru. Na třetí stranu je postupné gradování tohoto úseku uděláno šikovně, kytara dokáže vykouzlit vděčné melodie, výrazná baskytara ji v tom podporuje a že bicí jedou monotónně, je dané. Poslední třetina pak opět fičí v typickém „kaskádském“ duchu a vokalista předpisově řve (samozřejmě ve svém rodném jazyce, takže rozumím každé padesáté slovo – úsměv). Pro mě nejinteresantnější pasáž, ambientní / noise / „nevímjaký“ dojezd považuji za zbytečný.

Ačkoliv se druhá věc jmenuje „Silence“, začíná rovnou zostra. Zase mě celkem baví kytarová práce, ale lehce „bramboroidní“ bicí a průměrný vokál mi žádnou velkou radost nedělají. Přijde mi to jako mix old school bicích a moderních kytar, i když tohle vnímání je samozřejmě subjektivní a s tou moderností kytar to není nikterak žhavé. Ale oheň se postupně rozhořívá a skladba nabírá zajímavějších kontur, aby zase mírně pohasla a tak pořád dokola – nějaké postupy mě baví víc, nějaké méně. Obecně se BLURR THROWER ale nemají zač stydět, při úplňku je jejich muzika docela dobrým společníkem a v řadě momentů je to přesvědčivá práce, jež zřejmě ideově čerpá z okultismu, esoteriky a nevím jaké ještě tajné vědy... alespoň to naznačují symboly na obalu.

CD vyšlo v pěkném digipacku, který obsahuje texty a nějaké ty malůvky; informace týkající se nahrávání i sestavy chybí, uveden je pouze autor grafiky, který si říká Came : Roy de Rat a který (stejně jako na obalech VCID či PENSÉES NOCTURNES) odvedl dobrou práci. Což je u francouzského labelu pravidlem.

Seznam skladeb:

  1. Par-Delà les Aubes
  2. Silence

Čas: 36:29

Sestava:

  • neuvedena

Facebook
Bandcamp

www.lesacteursdelombre.net


Zveřejněno: 28. 02. 2019
Přečteno:
3459 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář