Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD 2018, MetalGate Records / post rock / folk / Česko

Ačkoliv Frodysův AWRIZIS hltám plnými doušky, to samé nemůžu říct i o jeho projektu POSTCARDS FROM ARKHAM. Až na album „ÆØN5", které jsem slyšel celé a považuji jej hudební harmonickou barevností za velmi zdařilé, jsem o následné album „Manta" jen zavadil a debut „Oceanize" jsem myslím přehlédl zcela; později jsem se ale ke všem materiálům se zájmem vrátil. Hudba POSTCARDS... tedy pro mně není neznámá, Frodysovou tvorbu sleduji, ale bližší je mi již zmiňovaný projekt AWRIZIS.

„Spirit" není jen tak obyčejné album (respektive znělo by lépe obvyklé, neboť u Frodyse není žádná hudba obyčejná), ale jsou to staré kusy předělané do akustické podoby. A to, že toto album je akustické, také není nic překvapivého, protože mnozí si určitě všimli vystupující kapely kdesi v parku či na ulici, anebo navštívili samotné akustické koncerty někde v kavárně či baru. Přičemž myšlenka zrealizovat tuto desku dozrála právě na oněch vystoupeních, kterým určitě není zdaleka odzvoněno.

Na albu „Spirit" se nachází osm skladeb, které se v minulosti objevily na předešlých albech. Debutové „Oceanize" zastupují „From the Bottom Of The Ocean", „2nd Of April" a instrumentální song „Polaris". Po třech skladbách má „ÆØN5", a to „One World Is Not Enough" jež toto album otevírá, dále je to „Thousand Years For Us" a „Elevate" která toto album uzavírá. Předešlé a zatím poslední album „Manta" je zastoupeno skladbou „Owls Not What They Seem". Na tomto akustickém albu se nachází ještě jedna píseň a tou je novinková skladba „My Gift, My Curse", která nijak z této koncepce nevybočuje a samozřejmě do tohoto díla vkusně zapadá.

Všechny skladby dostaly jinou tvář. Díky všudypřítomným djembe bubínkům mají až přírodně obnažený šamansko-spirituální a tajuplný nádech. Ten tajuplný nádech také udržuje Frodysův šepot, který je neměnný po celou dobu nahrávky. Možná bych uvítal i jinou polohu hlasu, možná bych i trochu přitvrdil, ale zase na druhou stranu si myslím, že by to nesplnilo asi takový účel, kterého chtěl autor alba docílit. A to je asi jediná výtka (?) k tomuto albu.

Ač jsou skladby na první poslech podobného rázu, objevují se zpestření formou vybočení z tempa, jiná hudební nálada určuje trochu odlišnější směr a každým dalším poslechem se utvrzuji v tom, že pořád se dá najít něco nového. Lesní scenerií se sovou, která doprovází skladbu i v originále, se pochlubí „Owls Not What They Seem" a díky kytaře je podobná zvukům katalánského flamenga. Úvod „Thousand Years For Us" připomíná, tak trochu moravskou lidovou ne nepodobnou cimbálové hudbě a celková vizáž skladby má přemýšlivý výraz. V „Polaris" se výjimečně objeví elektrická santanovská kytara. Klipovým zástupcem tohoto alba je závěrečná „Elevate", kde se prolíná prakticky všechno, co na albu je slyšet a to platí i u samotného vydařeného klipu. Příroda, tajuplný nádech, mrazivý i teplý pocit, pomalé tempo, které volně přechází k zrychlení a naopak. Samozřejmě je zde ukrytý i maskot sovy. (úsměv)

Každý hudebník má nějaký vzor, zdroj inspirací. I sám Frodys uvádí nějaké kapely, které mu byly onou studnicí nápadů. Ale záměrně zde tyto zdroje neuvedu, ať si každý poskládá mozaiku sám, protože si myslím, že Frodysův projev na albu „Spirit" je tak osobitý a originální, že by bylo na škodu na někoho jiného poukazovat. Jinak když bych chtěl trochu srovnat, tak bych jen mířil do vlastních řad a album „Spirit" bych postavil na úroveň debutového alba „Oceanize", které nese více akustických atributů než například poslední „Manta", která je více zatěžkaná metalovým soundem.

CD je vloženo do lakovaného digipacku s osmilistovým bookletem, přičemž každý list obsahuje text k jedné písni a luxusní fotografické přírodní scenérie, jež doprovází, jak jinak, samotný autor a sova.

Seznam skladeb:

  1. One World Is Not Enough
  2. From the Bottom Of The Ocean
  3. Owls Not What They Seem
  4. 2nd Of April
  5. Thousand Years For Us
  6. Polaris
  7. My Gift, My Curse
  8. Elevate

Sestava:

  • Marek Frodys Pytlík - hudba, texty, produkce, koncept alba

Čas: 30:10

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 28. 12. 2018
Přečteno:
4267 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář