Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Napriek tomu, že cez prázdniny je Guru Club zavretý, tak 22.6.2005 otvoril svoje pohostinné, tmavé a mokré chodby, pre metalových velikánov Napalm Death, ich miestny aj "nemiestny" :-) support a hlavne pre fans death metalu, grindu a HC.

A treba povedať, že sa to naozaj vyplatilo, pre ľudí a dúfajme, že aj pre organizátora, na koncert prišlo dľa laických odhadov niečo do 300 ľudí (v stredu, na Slovensku, no poviem len - wau!).

Ako je to zvykom, koncert začal zhruba o hodinku neskôr. Ľudia, ktorí pricestovali z ďalekých končín a skôr, než bol koncert avízovaný, si tak museli počkať pekne vonku v daždi, keďže Guru sa otvorilo až pred začiatkom koncertu, takže nebolo možné sa v jeho priestoroch ani pivom ovlažiť. No, ale nikto nevyzeral, že by sa hneval. :-) Medzi pár ľuďmi, ktorí to ale zrejme skutočne prežívali, bol Martin z Forensick Music, no po patričnom naplnení sálu už chodil s úsmevom. :-)

Teďko k samotným kapelám. Ako prví nastúpili ALAGOMORDO. Hm, ako ich definovať, bol to kvalitný death metal, ktorý mal dve zaujímavosti. Prvá je vynikajúci sólový gitarista, teda ten aké sóla tam kúzlil, to sa len tak nepočuje, aj bol vcelku vyvážený zvuk, nepostrádala som prevahu nejakého jedného nástroja, len to bolo možno kapánek všetko nejak nahlas. :-) Druhé prekvapko bola sympatická basgitaristka, ktorá takisto svoju "prácu" odviedla chvályhodne a pritom stíhala aj headbang, takže ako jedna z mála metalových diev (aspoň tu v strednej Európe :-) ) zvládla svoju show hudobne aj pohybovo zároveň. Ako sa na kapelu pozeralo publikum - no asi všetci vieme, že predkapely moc veľký ohlas mať nezvyknú, už len z princípu, že sú predkapelami ;-), ale podľa mňa to naozaj kvalitu malo.

Pak nastupujú, no kto iný, ako death metalers - žilinské SANATORIUM. Tu som nemohla porušiť svoje pravidlo a tak som sa aj s jednou milou devou vybrala vpred, podporiť headbangom ten náš žilinský underground. ;-) Odozneli piesne (aspoň čo som si zapamätala) ako Killing, Postmortal Gorephobia, Oral Fistfuck a ešte nejaké ďaľšie, ktoré unikli mojej pozornosti ako názvy, zrejme z novšieho alba - tu sa fakt všetkým čitateľom (sú nejakí? :-D ) omlouvám, ale nepoznám to. No, ale čo sa týka zohratosti členov, na to, že sú spolu pomerne krátko, šlapalo im to až moc dobre... Teďko sa zostava nejak stabilizovala a vyzerá to možno ako riešenie na dlhšiu dobu - pri vokáloch ostal Martin, gitaru furt drží Onecque (obaja zakladajúci členovia), pribudli: Mimo k druhej gitare (ex-Deflorace); bicích a basgitary sa ujali chalani z Eternal Bleeding. Po určitom čase som sa headbangu musela vzdať, lebo vpredu to začalo byť životu nebezpečné. So smútkom som zistila, že som zas odpásla ďaľší prívesok na krk (Guru je v tomto pre mňa osudové, keby zozbierali všetky prívesky, čo som tam stratila, môžu si otvoriť obchod so suvenírmi :-) ), ale našťastie mi pomohla SadSilence (týmto ju pozdravujem), ktorá ho objavila, takže super, snáď je kliatba prelomená. :-) Všetko teda skončilo šťastne, až na moje pivo (ktoré sa v priebehu setu, keď som sa oň nestarala, premenilo na nekonzumovateľný pivovitý nápoj) a ruku Mima, ktorá skončila trošku dokrvavená, keď nejaký dobrák hodil sklenený pohár od piva o pódium a črepiny zasiahli Mimovu pravú ruku.

Ako ďaľší sa predstavili amíci DIECAST. Hrali niečo na pomedzí HC a nu-metalu. Moc sa v HC nevyznám/ nu-metale nevyznám, moje kapelky v tomto štýle skončili na troch kapelkách - Sepultura, Soulfly a Fear Factory, takže môžem to asi prirovnať len k týmto trom HC levom. No, každopádne, odohrali svoj set hudobnícky bezchybne, ozvučenie bolo fajn a dalo sa to počúvať, aj keď necítim potrebu si to po koncerte nejak zháňať. Myslím, že nejaký death metal by bol vhodnejší, aj keď na druhej strane toto bolo určitým spestrením. Teda ako to zhodnotiť - hrali kvalitne a bezchybne, i keď nič moc pre mňa. Spevák zvládal aj čisté linky veľmi dobre, nepostrehla som falše, takže super. :-)

A pak to prišlo. Death/grind velikáni NAPALM DEATH. Ešte som nevidela Guru tak narvaté, ako bolo cez ich set. Ľudia stáli od pódia až po koniec baru a to je vcelku slušný priestor v tomto podniku. Odohrali najmä piesne z nového alba, ktoré bohužiaľ napočúvané nemám, ale šlo o úplné prívaly energie, ako to kamarát zhodnotil, na človeka sypali úplné kiloJouly... Publikum besnelo a dopredu sa vybrali len najväčší odvážlivci. Títo páni v rokoch ukázali, že sú právom legenda death/grindu a kto nebol, môže ľutovať... Ja dúfam, že sa na Slovensku opäť niekedy ukážu. Proste koncert na jedničku! :-)

[photos by Tomáš (http://www.incipitum.sk)]


Zveřejněno: 23. 06. 2005
Přečteno:
3384 x
Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 06. 2005 22:16 napsal/a weronyka
upresnenie
celkovo bolo v klube 380 ludi... :-o
24. 06. 2005 00:52 napsal/a Agos
ND
To zní skvěle, už se těším na jejich set v Práglu :-)