Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

2. 10. 2018, Praha - 007 Strahov

Po roce a pár měsících se objevili CAULDRON zase v Praze. A navíc znovu na 007 Strahov. Pro kluky z pořadatelské crew Kreas to byl již třetí letošní heavy metal, který zaštítili. Po kanadských SPELL, americké legendě MANILLA ROAD, to byla opět Kanada. Za předkapelu byla vybrána jihočeská úderka LAHAR, takže se dala očekávat slušná návštěva i atmosféra. (Peťan)

Podzim se už přihlásil naplno, a tak jsem uvítal včasný příjezd busu, který mě vezl potemělou Prahou nahoru na Strahov. Tam mě přivítal pořádný vichr a samozřejmě plná hřiště fotbalu chtivých kluků. Vzhledem k tomu, že jsem dorazil hodinu před koncertem, mohl jsem v klidu pokecat s celou řadou kamarádů. Tohle mám na komorních akcích nejradši. A ačkoliv jsem se necítil nejlépe, objednal jsem si na baru lahvoně. Prostě taková ta strahovská klasika - metal, kámoši a lahváče. (Peťan)

Prší a venku se setmělo, je úterý 2. 10. 2018 a moje nohy opět míří rovnou z práce na strahovskou Sedmičku. Pořadatelské  kvarteto Kreas se tenhle rok pěkně rozjelo – kromě deathmetalových SPECTRAL VOICE, sludge EAGL TWIN anebo TONER LOW vytáhli kluci z Kreas z rukávu heavy metal CAULDRON. Kanaďani nehrají v Praze poprvé, osobně jsem je prvně zaregistrovala loni v květnu, taktéž na Sedmičce, kdy byla atmosféra strhující a snad jediná dlouhovlasá hlava nezůstala v klidu. Ale nebudu předbíhat, CAULDRON nejsou v klubu samozřejmě sami – jako první úderem osmý hodiny do toho říznou LAHAR. Má smysl představovat ostřílený thrashový metly z jihu? Kdo LAHAR nikdy neviděl, anebo nezná, asi jakoby nebyl, haha. Líbí se mi, že se s ničím nemažou, jsou vysmátý a energičnost je jim vlastní. Koncerty tohohle ražení mě baví a je evidentní, že LAHAR si večírek na Strahově taky řádně užívaj. Cca v půlce setu publikum lehce prořídne, to ale o ničem nesvědčí a jede se dál ve stylu „když nemůžeš, tak přidej!“ (Karolína)

S úderem osmé hodiny nastoupili LAHAR. O jejich koncertech jsem toho už napsal hodně, ale pravda je taková, že poslední report se datuje někam do poloviny loňského roku (ze zásady nepíšu reporty na koncerty, které pořádám, hehe). Na Sedmičce LAHAR ukázali, proč jsou považováni za top thrash metal u nás. S podporou výtečného zvuku do nás pětice nasypala deset skladeb, mezi kterými samozřejmě nemohla chybět nejnovější tvorba z právě vydaného splitka s ČAD. A byly to právě songy “Lebka a hnáty”, “Když nemůžeš přidej” nebo “Stý ze sta”, které mě bavily nejvíce. Jasně, klasiky jako “Fekete Peter”, “Neviditelná fronta” či “Řecko” jsou stálice playlistů a pokaždé mě dokážou rozproudit, ale tentokrát jsem si nejvíce užil nejnovější vály. Lidi byli tentokrát zdrženliví a tak nás bylo málo, kdo si vytřepal palici. O tradičním mosh pitu jsme si mohli při úterku nechat jen zdát. Nicméně pro mě se jednalo o jeden z nejlepších setů, který jsem od LAHAR viděl. Slyšel jsem každý riff, sólo, úder do bicích. Basa tvrdila muziku a Růža za mikrofonem definitivně zdomácněl a beru ho tak, jako by byl v kapele odjakživa. Zkrátka a dobře, tenhle thrash metal je jedinečný. U nás najdeme jen několik málo kapel, u kterých okamžitě poznáte rukopis. A LAHAR mezi tuhle elitu bez debat patří. Výborný set! (Peťan)

Dvacet minut, půlka klubu venku na cigáru a najednou se z pódia linuly první tóny skladby “No Longer”. Okamžitě jsem zaujal místo v první brázdě, vedle mě Vejška, přes kterého už nikdo další neviděl.

Následující hodinu jsem se nechal unášet tím jedinečným smutným heavy metalem, který CAULDRON hrají už nějakých dvanáct let. Do Prahy přivezla trojice zbrusu nové album “New Gods”, které vyšlo na začátku září u Back on Black. Mnozí tvrdí, že je to unylá deska, já si myslím pravý opak. A songy z ní mi to naživo potvrdily. CAULDRON zahráli celkem tři skladby z novinky - “No Longer”, “Prisoners of the Past” a “Letting Go”. Ve všech třech případech se jednalo o prvotřídní heavy metal, který se nesl ve středním tempu, s parádními sóly, zpěvnými refrény a neskutečnou energií a atmosférou. CAULDRON nás dokázali přenést na pravou heavymetalovou vlnu a s příchodem starších skladeb ještě více ožilo publikum. Hodně svižné “End of Time” a “No Return/In Ruin”, až epická “Time has Come”, tvrdá a moje oblíbená “balada” “Hold Your Fire” nebo přímočaré koncertní hitovky “Nitebreaker” a “Summoned to Succumb”, to vše byly sázky na jistotu. Jak už je v tomto klubu zvykem, CAULDRON měli skvělý zvuk, během kterého krásně vylezly kytarové riffy i sóla z dílny Iana Chainse. Zvuk baskytary zabíjel a dodal všem songům na tvrdosti. Místy se trochu ztrácel Jasonův zpěv, ale to bylo jen zcela výjimečně. Jinak tento sympaťák vládl svým čistým, přesto zastřeným vokálem. Dobře naladěná kapela pobavila i během neplánované přestávky, kdy Jason usedl za bicí a společně s Ianem veřejně “jamovali” všem dobře známé riffy. Pak přišla řada na dvě totální vypalovačky - “All or Nothing” a “Chained up in Chains”. Tady se společně s kapelou utápěl v headbangingu celý klub, vyřval jsem si hlasivky a maximálně si to užil. Tohle byl heavy metal! Bylo pět minut před desátou a CAULDRON ještě přidali. Tentokrát dost nečekaně cover od starých dobrých DOKKEN. Co k tomu víc napsat? Heavy metal forever! (Peťan)

Asi se nikdy nepoučím, protože i CAULDRON začínají, jak jinak, než na čas, tedy těsně po devátý hodině. Meškám pár minut začátku a vracím se z venku do rozpařenýho sálu. Podle odezvy i počtu valících se mániček na Sedmičku je a bylo jasný, že Kreas opět udeřili hřebíček na hlavičku a potěšili značnou část fanoušků. Mela je na CAULDRON slušná, paří se celých 60 minut, přesně do 22. hodiny a to i na přídavek začínající sólovou vyhrávkou bubeníka. Za mě jsou pecky z poslední desky maličko vyměklý, ale na faktu kvalitního heavy metalu to nic nemění. Jsem spokojená, že vlasáče slyším a vidím opět live, než z desky, anebo když na mě zírají doma z plakátu. Z koncertu odcházím s dvěma LP's - posledním LP CAULDRON "New Gods" i se splitem ČAD/LAHAR z letošního roku a upřímně se těším, až LAHAR uvidím znovu na Thrash Nightmare festivalu v Písku. (Karolína)

Ihned po skončení jsem koupil vinyl, chvilku se poflakoval s kamarády v klubu a vstřebával elektrizující set, který tady zase CAULDRON předvedli. Viděl jsem je poněkolikáté a pokaždé to bylo skvělé. Když si vzpomenu na jejich koncert před cca osmi lety s návštěvností asi dvanácti lidí, jsem moc rád, že kluci na Prahu nezanevřeli a pravidelně zde hrají. Díky moc Kreas, díky moc LAHAR, díky moc CAULDRON! (Peťan)

Fotky: Skalík

Skalíkova galerie


Zveřejněno: 04. 10. 2018
Přečteno:
3493 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář