Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

STATUS PRAESENTS - Aatra CD 2005, VLASTNÍ NÁKLAD

Nevěřím svým očím při pohledu na přebal CD kapely, se kterou se setkávám úplně poprvé. CD na první pohled totiž vypadá jako malá knížka, vzhledem k formátu by mohlo jít o sbírku básní. A knížečka to není ledajaká ? tvrdé desky, knižní vazba, vnitřní listy na křídovém papíru ? žádný paperback. Ale vnitřek je pro mě trochu zklamáním, jako podklad pod texty jsou použity obyčejné barevné fotky a design vůbec neladí s deskami. A další nemilou věcí je absence tracklistu, takže ho dávám dohromady jen podle názvů skladeb u textů (ještě že tam není instrumentálka). Škoda, tohle mohl být obal roku.

Hudební obsah mi v hlavě působí tak trochu zmatek. Chvíli má produkce SP nejblíže k hard coru, chvíli k punku, chvíli k nu metalu ? tak že by crossover? Toť názor můj, kapela tomu říká machometal. K mimo hardcoreovým vlivům se nahrávka posouvá pozvolna. První dvě skladby z klasického HC stylu téměř nevybočují a hlavně úvodní Note má nemalý hitový potenciál. Skákací rychlé tempo, variabilní zpěvy ? v téhle poloze se mi SP líbí asi nejvíc a v některých pasážích se nemůžu ubránit paralele s astrální hydrou Insania. K tomu nu metalu má blízko trojka, která začíná odříkávanou pasáží, pak se chvíli skáče a opět se vracíme k mluvené části. Refrén je docela chytlavý, ale ty pomalé mluvené úseky mě nebaví. Největší perdu mi zasadila skladba se snad španělským názvem Dos murrenos, protože při prvním poslechu jsem si říkal, že si snad dělají prdel, tohle by mohlo tak maximálně plnit roli bonusu. Skladba zní jak pra punk šmrncnutej hospodským metalem. Jenže co čert nechtěl, při dalších poslechách jsem na tuhle skladbu čekal a nakonec mi zůstala z celé desky v hlavě nejvíc. K emo coru má blízko skladbička následující a zase mě to vůbec nebere. The day before je trošku lepší káva, zase tvrdší song a ty se mi od SP páčí více. All The Time je utahanina a na lepší časy se neblýská ani v následující vecičce. Ta sice hraje na moderní ?nu? vlnu, nějaké samplíky se asi taky použily, ale třeba náznak refrénu by neškodilo více rozvést a prodloužit. Let Me try se lehce vrací spíše k tomu hácéčku a hned se to poslouchá lépe. Závěr aneb tentokrát kříženina HC s numetlem a asi každému už je jasné, že refrény v HC stylu můžu, odříkávané části s malou podporou nástrojů už méně.

Zvuk nahrávky bal pořízen na přelomu let 2004/2005 ve studiu LKAudio v Konstantinových Lázních a do první ligy mu něco schází. Rytmika i vokál jsou celkem v pohodě, ale kytary mi přijdou trošku utopené

CD má i datovou stopu, na které se nachází vcelku zdařilý videoklip k jedné starší skladbě a dále dokument z natáčení ve kterém je krom jiného vysvětleno, že Aatra je pokřik pračlověka, který čapne svojí vyvolenou a odvleče si ji. Podruhé škoda, že tato situace nebyla použita jako nosné téma bookletu.

Závěrečný verdikt asi SP moc nepotěší, hudba tak za pět, za ten parádní přebal přihazuju jeden bodík navrch.

Čas: 32:29

Seznam skladeb (chvíli malá, chvíli velká písmena jsou přesnou kopií bookletu, tohle by taky neškodilo sjednotit):

  1. Note
  2. Tell Me
  3. Get out
  4. Dos murrenos
  5. Fairytale Man
  6. The day before
  7. All The Time
  8. Prophecy
  9. Let Me Try
  10. Don?t give up

web: http://www.statuspraesets.cz


Zveřejněno: 17. 06. 2005
Přečteno:
3302 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář